Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

VODOOPSKRBA Vodovod Zadar kreće s gradnjom u tri velika projekta

23.09.2019. 10:52
VODOOPSKRBA Vodovod Zadar kreće s gradnjom u tri velika projekta


Vodovod Zadar u zadnjih je nekoliko tjedana izabrao izvođače radova za svoja tri velika projekta. Naime, riječ je o projektima koji se odnose na radove na »Podvelebitskom pravcu« te u općini Poličnik.
Tako su za izgradnju vodospreme Starigrad s dovodnim i povratnim cjevovodima sklopili ugovor s ekonomski najpovoljnijim ponuditeljem Tehma d.o.o. iz Zadra s cijenom ponude 10,5 milijuna kuna. Vodospremnik Starigrad je zapremine 1.000 prostornih metara, a duljina cjevovoda je tisuću metara.
Vodospremnik Starigrad
– Vodospremnik Starigrad je dio tzv. Podvelebitskog pravca za kojega smo u suradnji s općinama Starigrad i Karlobag te resornim ministarstvom i Hvatskim vodama dogovorili kako će ići od Maslenice do Lukovog Šugarja. Već ranije smo izabrali izvođača i projektirali cjevovod od Maslenice do Starigrada. Naime, na ovom dijelu radimo promjene na starom azbestnom cjevododu. Za radove na hidrostanici Kruškovac i tlačnom cjevovodu sklopili smo ugovor s izvoditeljem Vodotehnika d.d. iz Zagreba. Ugovorena vrijednost radova je gotovo četiri milijuna kuna, a rok izvođenja radova je 12 mjeseci, rekao nam je Tomislav Matek, direktor zadarskog Vodovoda.
Pojasnio je kako je od Starigrada i Kojića do granice naše županije moraju projektirati glavni dovodni cjevovod, crpne stanice te vodospreme. Za izgradnju produžetka magistralnog cjevovoda »Podvelebitski pravac« do zaseoka Kojići u naselju Starigrad radove je dobila tvrka Vodoinstalacija d.o.o. iz Zadra, čija je ukupna cijena ponude iznosila 3,6 milijuna kuna. Rok za izvođenje ovih radova je 12 mjeseci, a riječ je o 2.350 metara cjevovoda.
– Sva ova mjesta u podvelebitskom području, pa čak i jedan dio naselja Starigrad, nemaju vodu, tako da će je ovih radovima konačno dobiti. Osim toga, nositelj za projektiranje i izgradnju vodovodnih mreža u Ličko- senjskoj županiji će biti vodovod u Karlobagu, dok ćemo mi biti nositelji posla glavnog dovodnog cjevovoda i vodospreme Lukovo Šugarje, kao i mjesne mreže na području naše županije, rekao je Matek. Dodao je kako će se tijekom radova na Podvelebitskom pravcu postaviti ukupno 43 kilometara cjevovoda.
Postavljanje 43 kilometra cjevovoda
Istaknuo je kako je projektna dokumentacija poslana te se čeka odobrenje kako bi mogli raspisati natječaj.
– Svi ovi projekti trebali bi biti realizirani kroz tri, četiri godine, s time da smo mi već započeli s jednim dijelom projekta, a to je vodosprema Starigrad te hidrostanica Kruškovac s tlačnim cjevovodom prema Kojićima, kao i projektiranje novog cjevovoda od Maslenice prema Starigradu. Za ova dva projekta odabrali smo već i nadzorne inžinjere te vjerujem da bi radovi trebali početi u listopadu, rekao je Matek. Prema njegovim riječima izgleda kako bi ova područja za malo više od godine dana trebala dobiti tekuću vodu te više neće ovisiti o gusternama, kako je do sada bio slučaj.
Osim radova na Podvelebitskom pravcu rekao je kako se planiraju radovi na zamjeni postojećih vodoopskrbnih cjevovoda u naselju Lovinac kod Poličnika, kao i sanacija i rekonstrukcija vodoopskrbnog podsustava naselja Lovinac u duljini 3.867 metara. Kao najpovoljniji izvođač radova odabrana je tvrtka Katić Bau d.o.o. iz Lovreća, čija je ukupna cijena ponude iznosila 5,5 milijuna kuna. Sredstva za sufinanciranje projekta osiguravaju Hrvatske vode u omjeru 80 posto, a Općina Poličnik dodat će 20 posto.
– Na ove smo se radove odlučili jer je ovaj cjevovod dosta star i u jako je lošem stanju. Naime, cjevovod je još uvijek azbestni te dosta puca i trebalo ga je zamijeniti kako bismo korisnicima omogućili kvalitetnu vodoopskrbu, rekao je Matek. Istaknuo je kako je danas potreban mnogo veći tlak u cjevovodu te ima mnogo više korisnika i mnogo više potrošača vode nego prije. Sada, dodaje, svaka kuća ima perilice odjeće, suđa, nekoliko kupaonica, a mnoge kuće u zaleđu imaju i bazene, tako da je potrošnja vode neusporedivo veća nego prije kada je izgrađen vodovod.
Vodoopskrba otoka
Što se tiče novih projekata zadarskog Vodovoda, Matek nam je najavio kako trenutačno rade na studiji izvodljivosti za prijavu na EU projekt za kompletan vodoopskrbni sustav kojim će se obuhvatiti i svi otoci zadarskog arhipelaga.
– Do sada je odrađeno preko 50 posto studije koju radi Hidroprojekt ing iz Zagreba. Studijom obuhvaćamo izgradnju novih objekata i mreža, ugradnju uređaja za pročišćivanje u vodocrpilištu Dolac. Kad bi ovaj projekt prošao, imali bismo uređen sustav sa smanjenim gubicima, kvalitetnim materijalima i kvalitetnu vodoospkrbu za cijelu županiju uključujući otoke, a što bi koštalo oko 500 milijuna kuna. Dio otoka bi se tako spojio podmorskim cjevovodima, dok bi daljnji otoci arhipelaga mogli imati desalinizatore. Ipak, u svakom bi se mjestu napravile nove vodospreme i mjesne mreže, tako da bi svako kućanstvo imalo vodomjer u dvorištvu, najavio je velike promjene Matek. Dodao je kako bi se prema njegovoj procjeni ovo moglo realizirati kroz pet godina.