Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Europi kao sada

23.09.2020. 08:08


Kokain nikada nije bio toliko lako dostupan u Europi kao sada, upozorava Europski centar za monitoring droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA), ističući da je 2018. zabilježen rekordan broj zapljena pošiljki kokaina te da je kokain sve manje miješan s drugim supstancama, dok mu je cijena stabilna.
– Indikatori pokazuju da je raspoloživost kokaina u Europi na nezapamćenoj razini, upozorava europska agencija u svojem godišnjem izvješću objavljenom u utorak, koje se temelji na podacima za 2018. godine, a koji su najrecentniji.
Zaplijenjeno je rekordnih gotovo 181 tona kokaina, što je više od 40 tona nego 2017. godine, koja je također bila rekordna. Broj zapljena je također rekordan i iznosi 110.000.


Raste čistoća, cijena ista
Istodobno, već deset godina raste čistoća te droge, dok joj maloprodajna cijena ostaje stabilna.
Kokain je 2018. godine koristilo 4,3 milijuna Europljana i druga je najpopularnija droga u Europi nakon kanabisa, te glavni nezakonit stimulans.
Proizvodi se od lišća koke, uglavnom u Kolumbiji, Boliviji i Peruu.
Agencija upozorava da kokain ima i sve veću ulogu u problemima povezanim s drogama u Europi, odnosno nasilju.
Kriminalne skupine pak diverzificiraju svoje taktike – zapljene lišća koke sugeriraju da u Europi postoje i laboratoriji za proizvodnju kokaina.
Najveće pošiljke kokaina zaplijenjene su 2018. u Belgiji (53 tone), Španjolskoj (48 tona) i u Nizozemskoj (40 tona), zemljama čije su luke tradicionalno glavni ulaz za kokain u Europu.


Više smole kanabisa i heroina
Europska agencija zabrinuta je i zbog infiltracije skupina organiziranog kriminala u logističke lance opskrbe, pomorske rute i velike luke.
Osim kokaina, agencija upozorava i na povećanje broja zapljena velikih pošiljki smole kanabisa te sve više heroina transportiranog morskim putevima.
U izvješću se analizira i utjecaj epidemije covida-19 na tržišta droge.
Zbog gotovo opće karantene u Europi pao je zračni transport droga, ali se krijumčarenje morskim putem nastavilo na razinama prije pandemije.
Potrošači i preprodavači okrenuli su se istodobno crnim tržištima na internetu, platformama društvenih mreža i uslugama za dostavu proizvoda u kuću.




Dostava u kuću
Potrošači i preprodavači okrenuli su se istodobno crnim tržištima na internetu, platformama društvenih mreža i uslugama za dostavu proizvoda u kuću.