Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Kulturna ruta otvara »put u prošlost« Zadarske županije

23.09.2020. 06:23


U multimedijalnoj dvorani Gradske knjižnice Benkovac održana je završna konferencije EU projekta »Kulturna ruta putevima liburnskog, rimskog i hrvatskog nasljeđa Zadarske županije«. Zadarska županija je nositelj projekta, dok su partneri na projektu gradovi Benkovac, Nin i Pag te Zavičajni muzej Benkovac.
– Glavni cilj projekta je doprinijeti održivom društveno-gospodarskom razvoju Zadarske županije valorizacijom kulturne baštine i njezinom integracijom s kulturno-turističkom ponudom destinacije u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva te rasta zaposlenosti, kazala je Danijela Rimanić, voditeljica konferencije.
Projekt se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj putem Operativnog programa Konkurentnost i kohezija. Provedba projekta je započela 26. listopada 2018. godine i traje do 1. listopada 2020. godine. Ukupna vrijednost projekta je 5.230.860,80 kuna, a stopa financiranja je 72 posto te iznosi 3.754.705,90 kuna. Partneri sudjeluju u financiranju s 28 posto ili s 1.467.156 kuna.


Nasljeđe u novoj funkciji
– Ono što je zadaća novih generacija jest njihovo potpuno otkrivanje, proučavanje i konzervacija, ali i valorizacija te njihovo stavljanje u novu funkciju, jer imati bogatstvo koje ničemu ne služi, ne znači biti dobrim gospodarom. U tom je kontekstu projekt Kulturne rute logičan i vrlo učinkovit korak dalje kroz koji je prije svega pripremljena sva nužna projektna dokumentacija za uređenje pojedinih zaštićenih kulturnih dobara – Kaštel Benkovića u Benkovcu u kojem je smješten Zavičajni muzej, Zaštitnog paviljona »in situ« iznad ostataka rimske kuće u Ninu, te crkve Marijina Uznesenja s ostacima Franjevačkog samostana u paškom Starom gradu, kao i planovi upravljanja, strategija promocije i slično, naglasio je Božidar Longin, župan Zadarske
– Mogli bismo ovaj projekt nazvati papirnatim, no baš je ta »papirnatost« ono je što je bilo potrebno odraditi kako bi se u novom programskom razdoblju na novi natječaj mogla prijaviti i konkretna obnova spomenutih objekata. A upravo će to i biti učinjeno čime će se kontinuitet nastaviti prema konačnom cilju – valorizaciji kulturne baštine i njenoj integraciji s turističkom ponudom destinacije, a u svrhu poticanja razvoja malog i srednjeg poduzetništva, kazao je Longin.


Drugačiji tip turizma
Situacija epidemije koronavirusne bolesti velika nam je pouka, kaže on, ali i prilika da revidiramo neke planove i strategije.
– Turizam je vrlo krhka gospodarska grana i ova nova situacija daje nam priliku okrenuti se drugačijem tipu turizma od onog masovnog koji smo do sada imali, zaključio je Longin.
Na konferenciji su nazočili gradonačelnici gradova partnera, Benkovca Tomislav Bulić i Nina Emil Ćurko, Jasna Magaš, predsjednica Gradskog vijeća Grada Nina, Marin Ćurković, ravnatelj Zavičajnog muzeja Benkovac, te Igor Miletić, pročelnik Konzervatorskog odjela u Zadru, Mihaela Kadija, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije, Vanja Čvrljak, direktor Turističke zajednice Ravni kotari, Marija Dejanović, direktorica Turističke zajednice Grada Nina, Lovro Jurišić, županijski pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, Danijel Katičin, ravnatelj Parka prirode Vransko jezero i drugi.
– Izrada projektne dokumentacije hortikulturnog uređenja unutarnjeg dvorišta Kaštel Benković, projekta unutarnjeg uređenja Zavičajnog muzeja, projekta stalnog postava muzeja te projekta uređenja konobe koštala je 540.000 kuna, sufinancirano je 390.000 kuna, dok je Grad Benkovac platio oko 150.000 kuna. Projekt ide dalje, u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovac za projekt Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac osigurano je 7,5 milijuna kuna, istaknuo je Tomislav Bulić.
Grad Benkovac je izradio i Studiju poslovnog modela razvoja difuznog hotela u zaselku Bačići u Lisičićima, u neposrednoj blizini arheološkog lokaliteta Asseria i okoliša Kaštel Benkovića.




Vizualizacija i interpretacija
– Kulturna ruta otvara »put u prošlost« Zadarske županije, u kojem je planirano korištenjem multimedijske tehnologije vizualizacije i interpretacije, uz organiziranje kulturnih događanja prezentirati povijest i razvoj života naroda na prostoru Zadarske županije, kazala je Tomislava Gregov, voditeljica projekta.
Temeljna tema vezana je za liburnsku, rimsku i hrvatsku kulturu koje su slijedile jedna drugu prateći civilizacijska razvojna razdoblja (Prapovijest, Antika, Srednji vijek, Novi vijek).
– Početak kulturne rute je u Zadru (obuhvaća obilazak i interpretaciju) te se nastavlja prema Benkovcu gdje obuhvaća razgledavanje arheološkog lokaliteta Asserije (interpretacija liburnske i rimske povijesti) i Kaštel Benković sa Zavičajnim muzejom u Benkovcu (interpretacija hrvatske povijesti). Nakon Benkovca ruta obilazi grad Nin u kojem je planirano uređenje rimske urbane vile (interpretacija liburnske i rimske povijesti) te slijedi odlazak na otok Pag gdje se na lokalitetu Stari Pag u okviru samostana predviđa uređenje interpretacijskog centra, prezentirala je Tomislava Gregov.