Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

NOVI TRENER ŽKK ZADAR SAMIR ŽUŽA Izuzetno sam zadovoljan pristupom djevojaka

23.09.2020. 08:17


Nije tajna da će nova sezona za košarkašice Zadra, najuspješniju ekipu Zadarske županije, biti izuzetno izazovna. Zadranke niz godina igraju Prvu ligu, kada pomlade sastav uspijevaju izboriti ostanak, kada generacija sazre i potpiše se jedna-dvije igračica sa strane, Zadar je u vrhu. Nastupilo se na Final fouru Kupa Ružice Meglaj Rimac, stiglo se do finala doigravanja. No, ono što je u ovom trenutku izvjesno, vrh hrvatskog prvenstva ovaj puta nije cilj za zadarske igračice. Naime, gotovo sve seniorske igračice su napustile klub, tako da će, kako stvari stoje, zadarska ekipa u ligu krenuti sa samo tri seniorke u rosteru.
– Snaći ćemo se. Već smo bili u ovakvoj situaciji – izjavio je nedavno direktor kluba Branimir Peričić. A u veliku borbu sa znatno starijom konkurencijom Zadar će predvoditi Samir Žuža, novi trener koji je naslijedio Tonija Matešića.
– Samir Žuža je trener s dugogodišnjim iskustvom, a poznato je da je posljednjih nekoliko godina radio i kao pomoćni trener u KK Zadar. Njegovo znanje i sposobnost da vodi našu ekipu je neupitna. Odlučio pristupiti našem klubu jer je vidio koliko imamo dobru mladu generaciju i koliko su djevojke angažirane i koliko vole provoditi vrijeme na treningu i učiti svakodnevno. Sa Samirom smo se dogovorili da preuzme prvi sastav, ali svakako će pomoći i Mariji Maziji u radu s mlađim kategorijama. Riječ je o ozbiljnom treneru koji ima iskustva, ali i viziju na koji način unaprijediti našu ekipu.


Roster
Velike promjene dogodile su se i u rosteru Zadra, pogotovo u rubrici odlazaka. Ivana Dujić se vratila u Šibenik, dok je Ana Vrsaljko u Ragusi. Zadar neće u svojim redovima imati Niku Jelenković i Anđelu Oštrić koje prestaju s aktivnim igranjem. Ena Gardijan i Marijeta Domijan odlaze na studij u Zagreb.
– To su naši standardni problemi i svakako da ne možemo, niti želimo spriječiti odlazak igračica na studij.
Od povratnica tu je bivša igračica Zadra Antonela Bodrožić koja je osjetila potrebu pomoći Zadru ove godine. Ivona Franić iz Pule dolazi nastaviti studirati te paralelno igrati, a seniorski trio je popunila Petra Pavičić.
– Antonela Bodrožić se vratila kod nas i vjerujemo da je napredovala posljednjih godina te stjecala važno iskustvo. Što se tiče Ivone Franić, radi se o djevojci koja igra na centarskoj poziciji i koja, nakon tri godine studija, je upisala još dvije, a studij nastavlja u Zadru. Ima želju da nam pomogne, a mi smo ju naravno prihvatili. Petra Pavičić je pred kraj natjecanja prošle sezone itekako pokazala da možemo računati na nju. Sigurno će nam biti osnovni cilj ostanak u ligi. To je naša realnost u ovom trenutku. Imamo skromna financijska sredstva, pogotovo u ovakvoj situaciji. Naš je cilj izbjeći posljednje i pretposljednje mjesto – rekao je Peričić, a Samir Žuža, novi strateg Zadranki, zadovoljan je dosadašnjim radom. Inače, valja istaknuti kako je iskusnom košarkaškom treneru, ovo prvi put da se našao u ženskoj košarci.
– Da. Ovo mi je prvi puta u ženskoj košarci, ali košarka je košarka, kako muška, tako i ženska. Sigurno ću dati sve od sebe, a u ovom trenutku moram istaknuti kako sam izuzetno zadovoljan pristupom djevojaka. Riječ je o mladim igračicama, većinom djevojke idu u srednju školu. Imamo dosta juniorki. pa i kadetkinja, ali te igračice dolaze dva puta dnevno na trening, što mi daje veliku nadu i vjeru da ćemo svi mi napredovati iz dana u dan – rekao je Žuža.
Ekipa trenutačno ima i određenih problema s ozljedama.


Marljivost djevojaka
– Malo nas je to poremetilo. No, u razgovoru s direktorom Branimirom Peričićem i trenericom Marijom Mazijom nekako smo se pripremili da će se možda događati neke ozljede radi povećane količine rada. I načelno, što se prije djevojke naviknu na taj režim rada, to će se u konačnici i manje ozljeđivati.
U prvenstvu će priliku dobiti niz jako mladih igračica. Svakako se ne radi o idealnoj situaciji…
– Marljivo rade cure i ne odustaju i znaju da će dobiti šansu. Na njima je da je iskoriste. Morat ćemo trenirati s jakim tempom i izuzetno ozbiljno da u konačnici budemo konkurentni u ovoj ligi. A što se tiče idealne situacije, zapravo se trebamo zapitati što je idealno. Svaka situacija je određeni izazov. Marljivost djevojaka je meni pokretač. One me prate, a ja sam trener koji voli puno raditi i individualno i u timskom radu.
Na pitan je kakav se Zadar može očekivati u novoj sezoni i zna li se išta o konkurenciji, Žuža je odgovorio:
– Teško je u ovom trenutku već najavljivati sezonu i dobiti spoznaje u ostalim ekipama, ali neke snimke sam pogledao i polako se dobiva potpuna slika. Sigurno da ćemo mi nastojati puno igrati, trčati, igrati brzo s puno više rizika, ali i grešaka. Na tom smo putu i, kao što sam rekao, malo nas te ozljede su poremetile, ali vjerujem da ćemo biti spremni za početak sezone. Imao sam već sličnu situaciju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine, kada se klub raspao i kada sam morao igrati s juniorima. Slična situacija je i u ovom trenutku u ŽKK Zadar. Tada su ti juniori napravili svoj posao, a iz tih juniora su izašli igrači poput Planinića i Stipanovića. Vjerujem da će i djevojke napraviti dobar posao.




Sport mora pronaći način
Mi se u ovom trenutku spremamo za sezonu, barem onoliko koliko se možemo spremiti. Sigurno da nam je ova situacija promijenila živote i to ne samo u sportu – istaknuo je Žuža, kao odgovor na pitanje o trenutnoj situaciji vezanoj uz krizu uzrokovanu koronavirusom.
– Moramo naučiti živjeti s tim. Sport mora imati svoj način rada i mora ići dalje. Nadam se da će se utakmice normalno održavati, jer djevojke naporno rade, a i utakmica mora biti prezentacija rada i jedan konačni cilj. Jako je teško trenirati i raditi bez utakmica i natjecanja. Vjerujem da se rijetki mogu snaći da rade jedno bez drugoga.


KK Zadar je klub za koji se živi
Imate dugu igračku i trenersku karijeru, a put vas je zadnjih nekoliko godina odveo baš u KK Zadar gdje ste radili na mjestu pomoćnog trenera.
– Košarkaški klub Zadar je jedna od mojih svetinja i to je klub za koji se živi. Ja ipak dolazim iz one stare garde i prema tom klubu me vežu veliki osjećaji i to se ne mijenja cijeli život. Što se trenerskog posla tiče, svakako da sam u tom periodu i dobio novo iskustvo i nova saznanja.


»Teško je u ovom trenutku već najavljivati sezonu i dobiti spoznaje u ostalim ekipama, ali neke snimke sam pogledao i polako se dobiva potpuna slika. Sigurno da ćemo mi nastojati puno igrati, trčati, igrati brzo s puno više rizika, ali i grešaka
Samir Žuža


ODLASCI
Ivana Dujić se vratila u Šibenik, dok je Ana Vrsaljko u Ragusi. Zadar neće u svojim redovima imati Niku Jelenković i Anđelu Oštrić koje prestaju s aktivnim igranjem. Ena Gardijan i Marijeta Domijan odlaze na studij u Zagreb.