Ove godine ubijeno 12 žena, četiri su usmrtili partneri

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
DAN BORBE PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA - Ojačala kaznenopravna zaštita žrtava
Autor: 
Policija je u prvih osam mjeseci ove godine evidentirala i procesuirala 1.005 kaznenih djela nasilja u obitelji što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela
G. KOVAČIĆ
Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježen je jučer na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu. Tim povodom Ministarstvo unutarnjih poslova, uz podršku pravobraniteljice za ravnopravnost spolova i drugih partnera koji su se aktivno uključili u projekt Lily, izradilo je novi spot primarno usmjeren na senzibilizaciju osoba muškoga spola. Sam naziv projekta, pa tako i novog spota Lily, simbolično asocira na ime sutkinje Općinskog suda u Zagrebu, koja je ubijena 22. rujna 1999. godine. Počinitelj je tada vatrenim oružjem, tijekom brakorazvodne parnice, ubio spomenutu sutkinju, svoju suprugu i njenu odvjetnicu te teško ranio zapisničarku. Hrvatski sabor 2004. godine proglasio je 22. rujna Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama.
Zaštita žrtava nasilja u obitelji sve više se ostvaruje u okviru kaznenog zakonodavstva, što je rezultat napora policije u edukaciji prepoznavanja i pravilne kvalifikacije određenih ponašanja kroz kaznenopravnu umjesto prekršajnopravnu reakciju, na koji način počiniteljima šaljemo jasnu poruku o stavu države prema nasilju u obitelji. Statistički podaci ukazuju da je u prvih osam mjeseci ove godine zabilježeno 11 posto manje počinitelja prekršaja iz članka 10. Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno ukupno 5.623 počinitelja, što je za 1.133 počinitelja manje u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Projekt Lily

U isto vrijeme jačana je kaznenopravna zaštita žrtava. Tako je policija u prvih osam mjeseci ove godine evidentirala i procesuirala 1.005 kaznenih djela nasilja u obitelji što je za 42 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, kada je zabilježeno 708 kaznenih djela. Tijekom ove godine ubijeno je 12 žena od kojih su četiri žene usmrtili njihovi partneri. Kada sagledam sva ponašanja s elementima nasilja počinjena u obitelji (prekršaji iz članka 10., Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji, odnosno kaznena djela nasilje u obitelji, tjelesna ozljeda, teška tjelesna ozljeda, prijetnja) u prvih osam mjeseci ove godine bilježimo 9.220 kažnjivih radnji, dok smo u istom razdoblju prošle godine zabilježili ukupno 9.483 prekršaja i kaznenih djela što predstavlja pad nasilja u obitelji za 2,7 posto. Pad je još izraženiji ako usporedimo samo prekršaje nasilja u obitelji i kaznena djela Nasilje u obitelji iz čl. 179 a Kaznenog zakona, tad je vidljiv pad u prvih osam mjeseci ove godine za čak 7 posto.
U sklopu projekta Lily pristupilo se kroz izradu videospota, modulu usmjerenom prema senzibilizaciji osoba muškoga spola s kojim se potiču dječaci i muškarci na kulturu nenasilja, dijaloga, tolerancije, kao i na ravnopravnost spolova i važnosti nenasilnog ponašanja, što je u skladu s preporukama Europske komisije.
Primjenjiv je i za potrebe sekundarne i tercijarne prevencije nasilja od strane muških osoba te će, u suradnji s partnerima, biti dostupan nadležnim ustanovama, organizacijama i institucijama koje provode programe i tretmane psihosocijalnog karaktera kao i programe reedukacije.

Ljubav i tolerancija

U vrijeme pandemije uzrokovane virusom COVID-19, osobe u bračnim i partnerskim zajednicama provode više vremena u svojim domovima, što potencijalno u nefunkcionalnim odnosima može rezultirati nasilnim ponašanjem. Zato je cilj ovim spotom potaknuti na promišljanje o važnosti skladnih odnosa, ljubavi i tolerancije. Senzibiliziranje društva na problematiku nasilja nad ženama te slanje jasne poruke da se nasilje ni u kojem obliku ne tolerira osnovni je cilj ove kampanje. Proglašeno stanje epidemije uzrokovane koronavirusom i uvođenje niza promjena u našim svakodnevnim životima povećava rizik da u situacijama narušene obiteljske dinamike dođe do eskalacije nasilja i to posebice prema ranjivim članovima obitelji kao što su djeca, osobe starije životne dobi i osobe s invaliditetom.
Premda statistički podaci govore u prilog smanjenja nasilja žrtve, građani koji imaju saznanja o nasilju, nasilje svakako trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutačne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192, a u drugim situacijama, dok se ne normalizira stanje s ograničavanjem socijalnih kontakata, putem on line aplikacije za prijavu zlostavljanja djece Red Button ili putem elektroničke pošte policija@mup.hr.


MANJE KAŽNJIVIH DJELA

U prvih osam mjeseci ove godine bilježimo 9.220 kažnjivih radnji, dok smo u istom razdoblju prošle godine zabilježili ukupno 9.483 prekršaja i kaznenih djela što predstavlja pad nasilja u obitelji za 2,7 %


Plenković: Nasilje nad ženama je neprihvatljivo

​Premijer Andrej Plenković naglasio je jučer da Vlada izmjenama kaznenog zakonodavstva i oštrijim kažnjavanjem želi jasno poručiti da je nasilje nad ženama neprihvatljivo.
- Protekla je 21 godina od stravičnog ubojstva triju žena na Općinskom sudu u Zagrebu. Taj zločin trajna je obveza svim institucijama da predano rade na sprječavanju nasilja nad ženama i u obitelji te da ohrabruju žrtve u prijavljivanju nasilja, napisao je Plenković na Twitteru. Dodao je da se »u partnerstvu s udrugama za žrtve nasilja, osvješćuje problem nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, jačajući instrumente za prevenciju nasilja i za zaštitu žrtava«.
Predsjednik Republike Zoran Milanović rekao je da će to trostruko ubojstvo »zauvijek ostati bolna mrlja i bolno sjećanje, što se može dogoditi kada bijes i mržnja, prije svega u muškarcima, prevlada«.
- Ključna i presudna je muška odgovornost. Ona počinje u obitelji, koju država ne može i ne treba previše kontrolirati. Tamo se uče sve lijepe, sve opake i pogane stvari. I u školi. U odnosu na moje vrijeme, kada su neka druga pravila i neki drugi kodeksi vrijedili i danas kada se nasilje u školi i oko škole vrlo strogo promatra i analizira. To je dobro. Nismo baš ostali potpuno na mjestu i stvari idu nabolje, rekao je Milanović. On je sudjelovao na obilježavanju Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, koji se obilježava svake godine u spomen na tri žene ubijene na zagrebačkom Općinskom sudu 22. rujna 1999. godine. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno