Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

U Zadru 68 posto dolazaka manje nego lani

23.09.2020. 07:19


Zadarska turistička zajednica može se pohvaliti dobrim brojkama za kolovoz, no ukupni podaci za ovu godinu kazuju da je koronakriza ipak uzela svoj danak.
Naime, prema najnovijim podacima TZ-a Grada, od početka godine do 20. rujna, u odnosu na isto razdoblje pošle godine zabilježen je pad od čak 68 posto u dolascima te onaj od 55 posto u noćenjima. Zaključno s proteklom nedjeljom, na području grada Zadra ostvareno je 164.512 dolazaka gostiju, za razliku od prošlogodišnjih 517.425. Što se tiče noćenja, njih je, pak, ove godine bilo 836.751, u odnosu na 1.836.188 prošle godine.
Podaci za rujan još su lošiji, no to je očekivano s obzirom da je dio zemalja EU-a Hrvatsku stavio na crvenu listu, dok su neke čak uvele i zabranu letova iz Hrvatske, kao što je učinila Poljska. Od 1. do 20. rujna na području Zadra tako je ostvareno 10.007 dolazaka ili čak 80 posto manje nego lani kada je zabilježeno 50.292 dolazaka gostiju.
Noćenja je pak 74 posto manje, ili 47.525 u odnosu na prošlogodišnjih 181.366. Pao je i broj turista za čak 78 posto te se do 20. rujna u Zadru odmaralo tek njih 12.876 za razliku od zavidne brojke od 57.937 gostiju u istom razdoblju prošle godine.


Noćenja 74 posto manje
No, svakako najintrigantniji podatak je onaj koji se odnosi na zemlje dolaska. Naime, za razliku od svih ljetnih mjeseci u kojima su dominirali Nijemci, na dan 20. rujna u Zadru je boravilo najviše – Hrvata. Brojka od 193 tako je domaće goste dovela na prvo mjesto, potom slijede Poljaci (134), a Njemačka je tek na trećem mjestu sa svega 64 turista. Ništa čudno s obzirom da je njemačka vlada početkom rujna upozorila svoje građane da ne putuju u Hrvatsku koju smatraju epidemiološki rizičnim područjem, što je značilo da se svi njihovi državljani po povratku iz naše županije moraju testirati na koronavirus te ostati u samoizolaciji sve dok ne dobiju potvrdu da nisu pozitivni.
Nakon njemačkih gostiju, slijedi Austitrija iz koje je pristiglo 55 gostiju, iz Češke 40, Slovenije 32, Bosne i Hercegovine 26, Francuske 26, Ukrajine 21 te iz SAD-a svega 12 gostiju.
O protekloj turističkoj sezoni razgovarali smo s direktorom zadarske Turističke zajednice Marijom Palekom, koji ističe kako je ova sezona ipak bila specifična za sve pa tako i za turistički sektor.
– Rezultati nisu loši, dapače, sasvim su solidni u odnosu na očekivanja s obzirom da smo ostvarili 45 posto noćenja u odnosu na prošlu godinu, pri čemu treba napomenuti da je 2019. bila rekordna i da je čak donijela povećanje od 10 posto u odnosu na prošlu godinu. To i uvjeti rada u koronakrizi razlog su da ovu sezonu čak možemo smatrati jako dobrom. Ovdje treba napomenuti i kako smo dobro odradili kampanje jer smo i mi i županijska Turistička zajednica radili ciljane kampanje prema tržištima koja su nam jako važna poput Austrije, Slovenije, Češke, Slovačke, Njemačke te posebno Poljske, koja se pokazala kao zaista dobar partner jer je dovela velik broj turista na naše tržište. A to su nam glavne smjernice s obzirom na to da su se tržišta prema kojima smo ciljano išli pokazala kao najbolji partneri, što očekujemo i iduće godine, iako je teško sada prognozirati, kaže Paleka, ističući kako se gradska TZ već sprema i za iduću sezonu izradom nove web stranice i reklamnih brošura.


Sajam u Berlinu
A o tome je li u konačnici zadovoljan rezultatima koje je Zadar ostvario ove godine u turizmu te kako će se odvijati pripreme u uvjetima koronakrize, direktor zadarskog TZ-a odgovara kako je zadovoljan ovom sezonom, no da treba vidjeti i koliko su sami iznajmljivači zadovoljni s obzirom da su uložili puno sredstava u svoje objekte, prije svega apartmane te da su izgubili dio prihoda zbog predsezone i posezone.
– Jednaka je situacija i s hotelima, stoga je dobro da se dio sezone ipak odradio kako bi se vratio barem dio uloženog. Naravno, TZ uložit će sve napore kako bi se realizirali i neki sadržaji u posezoni i općenito narednim mjesecima. Naime, dosad imali »Meat me« festival, Jedriličarsku regatu Koka, Advent te niz manifestacija, a ove godine zbog korone te manifestacije moramo planirati drugačije, pojašnjava Paleka, najavljujući i turističke sajmove na kojima bi se trebali promovirati.
– Već smo dobili upite za sajam u Berlinu koji će se održati krajem veljače, ali o tome ćemo znati više nakon završetka posezone jer se sada trudimo maksimalno produljiti sezonu, poručuje na kraju Paleka.




Suradnja sa šibenskom Turističkom zajednicom
No, ono što treba posebno istaknuti svakako je najnoviji plan zajedničkog marketinga s Turističkom zajednicom Grada Šibenika, s TZ-om Šibensko-kninske županije te i TZ-om Zadarske županije.
– Kao četiri subjekta načelno smo dogovorili suradnju i zajedničku kampanju u siječnju i veljači iduće godine zajedničkim nastupom na tržištima s obzirom da imamo jako puno toga za zajednički ponuditi. Suradnja bi tako obuhvatila i promociju četiri nacionalna parka, pet parkova prirode, gradove koji imaju spomenike na listi UNESCO-a, odnosno četiri hrvatska kraljevska grada s brojnim znamenitostima. Stoga vjerujem kako je ovo projekt kojega će podržati i centralni ured Hrvatske turističke zajednice u Zagrebu te da će i naš grad ovakvim udruživanjem u jedinstvenu kampanju doista imati velike koristi, kaže Paleka.


U ponedjeljak 90 posto manje turista
Iako je ovaj rujan bio izuzetno topao i time omogućio produljenje sezone hotelskim kućama i vlasnicima apartmana, ovoga je ponedjeljka zabilježen najveći pad gostiju na području našega grada.
Naime, 21. rujna, prema eVisitor podacima, zadarska Turistička zajednica evidentirala je svega 670 gostiju, od čega 477 stranih i 193 domaćih. To je pad od enormnih 90 posto s obzirom da se prošle godine na isti ovaj dan u Zadru odmaralo 6.712 gostiju. Zadar je u posezoni bio primamljiv umirovljenicima koji ne vole gužvu i pretoplo vrijeme, no ove ih je godine korona omela u uživanju u »babljem ljetu« u Hrvatskoj.


RUJANSKE BROJKE
Podaci za rujan još su lošiji, no to je očekivano s obzirom da je dio zemalja EU-a Hrvatsku stavio na crvenu listu, dok su neke čak uvele i zabranu letova iz Hrvatske, kao što je učinila Poljska. Od 1. do 20. rujna na području Zadra tako je ostvareno 10.007 dolazaka ili čak 80 posto manje nego lani