Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zračna luka Zadar bolja od dubrovačke i pulske!

23.09.2020. 08:51


Zadarska Zračna luka može se pohvaliti da je, unatoč radu u koronakrizi, ostvarila iznimne rezultate, o čemu najbolje kazuje podatak da je po popunjenosti letova čak bolja od – dubrovačke i pulske!
I ne samo to – prema najnovijim podacima Agencije za civilno zrakoplovstvo o prometu u kolovozu za sve hrvatske zračne luke, zadarska ima i – najmanji pad u broju operacija.
Riječ je o smanjenju broja slijetanja i polijetanja, tzv. operacija, od svega svega 30 posto s obzirom da je ZL Zadar odradila čak 1.429 njih. U kolovozu prošle godine imala ih je 2.038, što ju i u uvjetima rada pod pandemijom korona krize stavlja u sam vrh hrvatskih zračnih luka. Nevjerojatan je stoga podatak da je iza naše zračne luke ostala čak i zagrebačka koja je ove godine zabilježila pad operacija od čak 49 posto, a tu je i riječka s padom od 48 posto.
O značaju podataka za zadarsku zadarsku Luku stoga govori i podatak kako je najveći pad slijetanja i polijetanja imala osječka Zračna luka, od čak 90 posto. Kada je riječ o broju putnika, Rijeka je zabilježila pad od visokih 79 posto, a najveći su pak imale luke Dubrovnik i Pula sa 77 posto u odnosu na prošlu godinu.


Najtraženiji letovi za Njemačku
Kada ove podatke usporedimo s popunjenošću letova zadarske Zračne luke od čak 65 posto, njeno rukovodstvo doista može biti zadovoljno odrađenim poslom. Glasnogovornik ZL Zadar koji nam je prezentirao najnoviju statistiku o njihovu prometu, Nikola Barač, napominje kako su imali dobru popunjenost u kolovozu, čak bolju nego Zračna luka Pula i Dubrovnik, navodeći i linije koje su imale najbolju popunjenost. Riječ je o pet gradova, a redom slijede: Frankfurt, Stuttgart, Koeln, Prag i Duesseldorf. Kada je riječ o državama za čija su odredišta aviokarte ove godine bile najtraženije, na prvom je mjestu Njemačka, potom Poljska, Češka, Velika Britanija i Francuska.
Ovdje svakako treba napomenuti i jedan raritet vezan za zadarsku Zračnu luku, a taj je da je poljska Vlada poništila zabranu letova iz Hrvatske, pa njihov avioprijevoznik LOT i dalje leti za Zadar. Naime, početkom rujna njihova je Vlada donijela odluku o zabrani letova zbog, kako je kazao njihov ministar zdravstva Marek Krajči, velikog broja uvezenih slučajeva oboljelih od korone kojih je bilo čak 24 posto od ukupnog broja oboljelih u kolovozu. Ministar je putem medija tada poručio kako je, osim iz Češke, puno slučajeva covida-19 uvezeno upravo iz Hrvatske u kojoj je prije mjesec dana došlo do značajnog pogoršanja situacije.


Poljska ukinula zabranu letova
No, u zadarskoj Zračnoj luci saznajemo kako su letovi za Poljsku ipak nastavljeni, a planirano je da se linija za Poljsku održava i u listopadu. Naime, riječ je o letovima za Varšavu dvaput tjedno te u Luci ističu kako je poljska vlada uklonila zabranu letova i za Francusku.
Osim poljskog nacionalnog avioprijevoznika, sezone letenja za Zadar nastavlja i irska niskotarifna kompanija Ryanair koja iz Zadra održava čakW sedam linija: za Duesseldorf, Baden-Baden, Bruxelles, Prag, Koeln i Poznan s kojim zračna linija prestaje krajem 1. listopada. Naravno, i naša domaća aviokompanija Croatia Airlines nastavlja letove na domaćim linijama za Zagreb i Pulu.
U Zračnoj luci na kraju ističu kako je avionski promet s Poljskom ove godine, unatoč koroni, bio iznad svih očekivanja, a razlog se krije u činjenici da je poljska zrakoplovna kompanija promptno reagirala na interes poljskog tržišta prema Hrvatskoj te uvela letove iz čak šest destinacija prema Zadru. Ovo je rezultiralo izvrsnom povezanošću ne samo s njihovim glavnim gradom, već i Gdanjskom, Sczeczinom, Rzseszowom, Krakowom i Bydgoszczem te je u konačnici i popunjenost zrakoplova u uvjetima letenja u pandemiji bila izvrsna.




»Od linija za Zračnu luku Zadar najbolju popunjenost su ove sezone imale ona za Frankfurt, Stuttgart, Koeln, Prag i Duesseldorf. Kada je riječ o državama za čija su odredišta aviokarte ove godine bile najtraženije, na prvom je mjestu Njemačka, potom Poljska, Češka, Velika Britanija i Francuska
Nikola Barač, Zračna luka Zadar