Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Županović: Tko hoda normalno ne može ni pojmiti koliki je problem jedna stepenica

23.09.2020. 08:02


Udruga tjelesnih invalida Zadarske županije u povodu Europskog tjedna mobilnosti pozvala je sve ljude da im ukažu na arhitektonske barijere u svom okruženju.
Kako kaže Željko Županović, predsjednik Udruge, manifestaciju zbog pandemije nisu mogli obilježiti na standardan način, u druženju s građanima i predstavnicima institucija te mapiranjem barijera na terenu.
– Zato ove godine, pod motom ‘Život bez arhitektonskih barijera’ pozivamo sve građane da nam putem telefona ili e-maila, jave barijere koje primjećuju, a mi ćemo ih u što kraćem roku nastojati riješiti s nadležnim institucijama, s Gradom, policijom, s kojima imamo odličnu suradnju, ističe Županović.


Zapreke otežavaju život
Kako dodaje nadalje, u Tjednu mobilnosti želi se skrenuti pozornost na važnost kretanja za zdravlje ljudi, omogućiti kretanje sa što manje zapreka te poticati smanjenje emisije CO2 korištenjem alternativnih prijevoznih sredstava.
– Obilježavamo Europski tjedan mobilnosti već 15 godina, ali s obzirom na pandemiju i na činjenicu da naše članstvo gotovo u cijelosti pripada rizičnoj skupini, čak ni manja okupljanja za nas nisu preporučljiva. Ipak, želimo putem medija i naše web-stranice podsjetiti članove da aktivnosti Udruge nisu prestale i da smo tu i dalje za njih, makar na daljinu. Osobe s invaliditetom imaju potrebe kao i svi drugi. Pogotovo mladi ljudi. Oni žele izaći na piće, u diskoteku, u muzej, u crkvu, otići u kino pogledati film, družiti se… Na neka mjesta jednostavno ne mogu otići bez asistenta. Zapreke po gradu otežavaju život osobama u invalidskim kolicima ili onima koji se otežano kreću, ali i drugim skupinama građana kao što su roditelji s dječjim kolicima. Zato pozivamo i one koji nisu članovi, da slobodno ukažu na probleme koje bismo eventualno mogli u suradnji s institucijama riješiti, ističe Županović.
Prilikom mapiranja posljednjih godina i upozoravanja Udruge, mnoge su se stvari već riješile.
– U zadnjih 10 godina, otkad sam u rukovodstvu Udruge i imam uvid u to, mnogo se toga promijenilo na bolje. U ono vrijeme su osobe s invaliditetom najčešće bile kod kuće, što sad više nije tako, već se vidi veliki pomak. Ali uvijek se može još bolje, ističe Županović.
Primjerice, kako govori Županović, Zadar je turistički grad, a na Poluotoku se može ući samo u Muzej antičkog stakla i od sakralnih objekata, u katedralu sv. Stošije, gdje je nedavno postavljena nova rampa za lakši prilaz.


Fokusirati se i na druge dijelove grada
– Poluotok je star i pun kulturnih spomenika pa često konzervatori ne daju da se nešto prilagođava. Ali i Vatikan je cijeli kulturni spomenik pa nema mjesta do kojeg osoba s invaliditetom ne može doći. Postoje neke varijante s pokretnim platformama koje uopće ne moraju oštetiti kamen, mogu se staviti i maknuti. Onaj koji hoda normalno ne može ni pojmiti koliko velik problem može biti jedna stepenica. Naš tajnik Filip Jadrijev je u invalidskim kolicima pa zna koja su to sve mjesta na kojima može nastati problem. Urgirao je da se na ulegnuća za oborinske vode po Poluotoku na nekoliko mjesta stave metalne ploče. Naime, kolica bi znala zaglaviti u tom kanalu i to su vrlo nezgodne situacije. Sad su postavljene ploče, na tržnici, na nekoliko mjesta na Kalelargi i na Forumu. Intervencija je minimalna, financijska investicija mala, voda ispod ploče i dalje otječe, a kolica mogu normalno prolaziti, govori Županović.
Dugogodišnji problem i trn u oku za osobe u invalidskim kolicima je bila zgrada »socijalnog«, no to bi se skorim preseljenjem u novu zgradu trebalo riješiti.
– Kronični problem nam je ulaz u Arheološki muzej koji je posve nedostupan. A riješeni su, primjerice, prilazi na pločnicima oko stare Tehničke škole, prilazi Perivoju Vladimira Nazora uz bedeme gdje nema više one ‘cokle’, a sve to u suradnji s pročelnikom za komunalne djelatnosti, Robertinom Dujelom, govori Županović.
Ali, kako ističe Županović, treba se fokusirati i na druge dijelove grada, ne samo na Poluotok.
– U Diklu, na primjer, na nekim mjestima jedva prođe autobus, a gdje bi onda stala osoba u invalidskim kolicima. Na Plovaniji pločnika ni nema, na Bulevaru su na jednom mjestu parkirani automobili na pločniku, a kolica ih moraju zaobilaziti po cesti… Nedavno smo rješavali nekoliko zapreka na Sinjoretovu jer je jedna gospođa pala i slomila kuk… Također, nadležni su nas poslušali te obilježili parkirna mjesta za osobe sa znakom pristupačnosti. Pozivamo ljude da se osvrnu u svojim kvartovima i jave nam se, ponovio je još jednom za kraj Županović.




»Poluotok je star i pun kulturnih spomenika pa često konzervatori ne daju da se nešto prilagođava. Ali i Vatikan je cijeli kulturni spomenik pa nema mjesta do kojeg osoba s invaliditetom ne može doći. Postoje neke varijante s pokretnim platformama koje uopće ne moraju oštetiti kamen, mogu se staviti i maknuti«
Željko ŽUPANOVIĆ


»U Diklu, na primjer, na nekim mjestima jedva prođe autobus, a gdje bi onda stala osoba u invalidskim kolicima. Na Plovaniji pločnika ni nema, na Bulevaru su na jednom mjestu parkirani automobili na pločniku, a kolica ih moraju zaobilaziti po cesti…«
Željko ŽUPANOVIĆ