Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Enia: Napokon medalja

23.09.2021. 07:04


Teško su Enia Ninčević i Mihaela de Micheli Vitturi pronalazile riječi na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Jedriličarskom klubu Uskok. Djevojke su se vratile s Europskog prvenstva klase 49erFX, koje je u nedjelju završilo u Grčkoj, gdje su osvojile srebrnu medalju, prvo odličje za jedan hrvatski ženski dvojac u olimpijskoj klasi. Bilo je puno emocija na Vitrenjaku gdje su Eniju i Mihaela došli pozdraviti članovi obitelji i rodbine, Šime i Mihovil Fantela, Petar Cupać, Robert Sandalić i Ive Mustać, sportski direktor i predsjednik Uskoka, Snježana Jurinić i Josip Miočić, predsjednica i tajnik Športske zajednice Grada Zadra, prijatelji i svi oni kojima je jedrenje puno više od natjecateljskog sporta. U takvom okruženju nije bilo lako stati pred kamere i mikrofone, koji su do sada zadarski dvojac zaobilazili, posebno nakon što nisu uspjele izboriti normu za Olimpijske igre u Tokiju. Kako su ponesene emocijama jedva dolazile do riječi, govor djevojaka okupljeni su prekidali pljeskom dajući podršku kolegicama koje su postavile povijesni rezultat hrvatskog jedrenja. Pljesak je zaslužio i Karlo Krpeljević, trener srebrnog zadarskog dvojca koji radi u Uskoku od 2009.
– Nakon svih godina u Zadru, a tu sam od 2005., mogu reći samo jedno – napokon! – kaže Ninčević koja je zahvalila svom klubu na podršci.
– U Uskoku smo dobili sve uvjete za postati viceprvakinje Europe, a u budućnosti, tko zna, možda i za nešto više od toga – podvukla je Enia i prepustila mikrofon, svojoj, kako je rekla, »pričljivoj flokistici«.
– Raduje me što sam se prije nešto manje od četiri godine uključila u ovaj projekt. Hvala svima koji su nam u tome bili podrška – kratko je poručila de Micheli Vitturi, djevojka iz Splita, koja je nakon nastupanja u klasi Laser Radial iz splitskog Mornara prešla u Uskok.
– Kada me moj otac, koji je poznavao Enijinog oca Srđana, inače člana splitskog Labuda, pitao želim li s njom u 49erFX, nisam ni trenutka razmišljala. Počele smo nastupati zajedno, s time da u početku još nismo bile sigurne što će biti s ozljedom Marine Dujmović, koja je prije toga bila s Enijom u brodu.
Neizbježno pitanje bilo je vezano za planove oko novog olimpijskog ciklusa za Pariz 2024.
– Velika želja nam je otići na Svjetsko prvenstvo u Oman sredinom studenoga. U odličnoj smo formi, a kako se od sljedeće godine mijenja oprema za našu klasu, ova u kojoj smo sada je dobro pogođena i to bi nam mogla biti prednost na SP-u. Međutim, odlazak u Oman je organizacijski vrlo zahtjevan i ovih dana moramo vidjeti hoćemo li tamo ići ili ne. Kad je riječ o Parizu još nismo razgovarale o tome. Treba mi malo vremena za razmisliti jer to nije mala odluka. Sigurno da je ova medalja u tom dijelu pomiješala karte – zaključila je Ninčević.