Festival bez plastike - medalje su drvene, darovi sadnice masline, a za ručak - čičvarda

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Ovog vikenda u Preku na Ugljanu
Kod organizacije Zadar Outdoor Festivala posebnu pažnju posvetili smo očuvanju prirode otoka Ugljana, pod motom ‘Čuvamo prirodu za buduće trkače!’ Tako svim natjecateljima savjetujemo da nose svoje boce za vodu koja se može višekratno koristiti. Kod posluživanja hrane koristimo samo reciklirajuće materijale, naš je Festival potpuno ‘plastic-free’
Ivan Košta, direktor TZ-a Preko Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala i Jure Brižić, načelnik Općine Preko

Program Zadar Outdoor Festivala koji će se odvijati ovoga vikenda, 25. i 26. rujna na otoku Ugljanu predstavili su jučer na preškoj rivi Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala, Ivan Košta, direktor TZ-a Preko te Jure Brižić, načelnik Općine Preko.

Za sportaše, rekreativce, djecu...

Na ZOF-u se može sudjelovati u čak četiri različite sportske discipline: Trailu Otoka maslina (5, 10 i 21 km), kajak utrci, SUP utrci i brzinskom penjanju. Osim natjecateljskih disciplina, organiziramo i zanimljive radionice, poput plesne radionice Kizombe, kajaka za djecu, joge te radionicu sportskog penjanja.
Zadar Outdoor Festival jednako je zanimljiv i prilagođen, kako rekreativcima u punoj fizičkoj spremi, tako i obiteljima s djecom koji žele provesti dan u prirodi i pritom se opustiti i dobro zabaviti.
- Čuvamo prirodu za buduće trkače, glavni je moto ZOF-a pa je cijeli Festival ‘plastic-free’ a medalje su ekološke i drvene. Budući da je ovo Trail otoka maslina odlučili smo sve najbrže natjecatelje nagraditi sadnicom masline, po kojima je otok Ugljan poznat, a naglasak stavljamo i na tradicionalnu domaću spizu koju ćemo pripremati u sklopu Festivala, rekla je Bencun.

Produžuje sezonu

Svi govornici složili su se oko važnosti manifestacija poput ZOF-a za produženje turističke sezone, kao i daljnji razvoj aktivnog turizma po kojoj je Zadarska regija poznata.
- Zahvaljujem se organizatorima Zadar Outdoor Festivala što su odlučili većinu ovogodišnjeg izdanja Festivala organizirati upravo u Preku na otoku Ugljanu. Nadam se da ćemo i sljedeću godinu nastaviti suradnju jer vjerujem da će biti dobra i uspješna i da će svake godine na Festivalu sudjelovati sve više ljudi. Nama je to bitno i radi produženja sezone i aktivnog turizma, ali i cijele infrastrukture koju smo gradili posljednjih četiri-pet godina; probijanje biciklističkih staza, puteva, odmorišta, vidikovaca i svih poučnih planinarskih staza koje smo radili te Željinu Liticu za sportsko penjanje koju smo opet aktivirali, tako da nam je bitno da to sve zaživi i da Avantura otok postane u pravom smislu riječi ‘avantura’, izjavio je Jure Brižić, načelnik općine Preko.
- Zadar Outdoor Festival je nastavak na sve ovo što radimo posljednjih godina na otoku Ugljanu. Stavljen je akcent na aktivni odmor, uz obiteljski odmor koji se odvija u srcu sezone u mjesecu srpnju i kolovozu. Svi naši napori u razvoju aktivnog turizma zadnjih godina doprinijeli su dolasku većeg broja aktivnih gostiju na otok Ugljan; primjerice sad u mjesecu rujnu imamo povećanje u odnosu na lani od 200%, a ako uspoređujemo s 2019. godinom, opet imamo rast od oko 10%, što je super. Nastojat ćemo i dalje razvijati infrastrukturu za aktivni odmor, surađivati sa Zadar Outdoor Festivalom kao i do sada i u budućnosti biti suport i u nekim drugim događajima, kao što su biciklističke utrke, gdje želimo promovirati biciklističke staze, pa čak i povezati se s Pašmanom, da to bude jedna velika manifestacija koja će spojiti oba otoka, poručuje Ivan Košta, direktor TZ Preko.

Za sve su zaslužni entuzijasti i volonteri

- Kod organizacije Zadar Outdoor Festivala posebnu pažnju posvetili smo očuvanju prirode otoka Ugljana, pod motom ‘Čuvamo prirodu za buduće trkače!’ Tako svim natjecateljima savjetujemo da nose svoje boce za vodu koja se može višekratno koristiti. Kod posluživanja hrane koristimo samo reciklirajuće materijale, naš je Festival potpuno ‘plastic-free’. Najbržim natjecatjeljima uz medalje, koje su ekološke i izrađene od drveta, poklanjamo i sadnicu masline. Ukoliko je kod svoje kuće nemaju gdje posaditi mogu je donirati Općini Preko te ju zasaditi u budući Mediteranski vrt iznad mjesta Preko, uz vodosabiralište ‘Stonovac’ koje je izgrađeno 1924. godine, kao najveće vodosabiralište na ovom području i prekrasan je vidikovac. Tako će svake godine imati dodatnu motivaciju za sudjelovanje na našem Festivalu i doći ‘baciti oko’ kako napreduje rast njegove masline. Posebnu pažnju posvetili smo i ručku za sve natjecatelje nakon traila, pa smo se odlučili za autohtono jelo ovog kraja – Čičvardu spremljenu na domaćem maslinovom ulju – poručuje Iva Bencun, direktorica Zadar Outdoor Festivala.
Kako zaključuje Bencun, na ovoj manifestaciji radi uigrani tim entuzijasta i ljubitelja aktivnosti na otvorenom,a svake godine se iznova priključuju i brojni volonteri koji su prepoznali značaj Zadar Outdoor Festivala za našu regiju. Prijave i podrobnije informacije mogu se naći na web-stranici i društvenim mrežama Festivala. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)