Petaši i šestaši nisu opterećeni, a u 7. i 8. razredu punije cure se malo srame

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarski profesori o praksi koja može biti izvor stresa
Autor: 
To su informacije za djecu i uvid u samoga sebe i svoje fizičko stanje. Uvijek nastojim usmjeriti djecu i usaditi im zdrave životne navike. Ruganja nema, oni ulaze jedan po jedan u prostoriju gdje je vaga, drugi ne čuju. Međutim, kad izađu, sami kažu svoju težinu, priča Krstić
VJERAN ZGANEC ROGULJA/PIXSELL
Centar za poremećaje hranjenja BEA pokreće inicijativu za ukidanje prakse javnog vaganja na satovima Tjelesne i zdravstvene kulture

Centar za poremećaje hranjenja BEA pokreće Inicijativu »Odzvonilo je grupnom vaganju u školama!« kojom žele prekinuti praksu grupnog vaganja učenika i učenica u osnovnim i srednjim školama. Grupno vaganje je za mnoge djevojke i mladiće izvor velikog stresa te je povod za posramljivanje, uspoređivanje i diskriminaciju.
Uvođenjem obveznog individualnog vaganja u školama omogućilo bi se djeci i mladima da mirnije prođu kroz osjetljive godine odrastanja u kojima se tek izgrađuje pozitivan odnos prema vlastitiome tijelu.

Vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju

U skladu s tim, uputili su dopis Ministarstvu znanosti i obrazovanja.
- Iako je u brojnim školama uvedeno individualno vaganje, u nekim školama, nažalost, još uvijek postoji grupno vaganje, pri čemu čitav razred, tj. sve djevojke ili svi mladići u zasebnim grupama promatraju vaganje i mjerenje visine svakog učenika i učenice. Grupna vaganja omogućuju stigmatizaciju različitosti, međusobno uspoređivanje i vršnjački pritisak na djecu i mlade u razvoju. U svrhu promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih te poticanja njihovog samopoštovanja i samopouzdanja, molimo Vas da preporučite profesorima i profesoricama Tjelesne i zdravstvene kulture u školama da se mjerenja tjelesne mase i visine djece vrše u zasebnom prostoru gdje će djeca i mladi imati privatnost te da im se na taj način pruži zaštita njihovog dostojanstva. Pojedine djevojke i mladići, kada saznaju da ih očekuje grupno vaganje, bježe iz škole ili se po nekoliko dana izgladnjuju kako bi izbjegli ono što u njihovim očima predstavlja neizdrživ stres ili čak poniženje, navedeno je u dopisu.
Profesorica Tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Šimuna Kožičića Benje, Lidija Lačić i Tihomir Krstić iz OŠ Petra Preradovića ispričali su nam o svojoj praksi, kao i o iskustvima kada je riječ o ovoj problematici.

Mjerenje kako bi se pratio rast i razvoj

- U suštini, sve ovisi o njihovoj dobi, petaši i šestaši nisu opterećeni tim podacima. Međutim, u sedmom i osmom razredu punije cure se malo srame. Uvijek odvajam cure i dečke, a osim toga ostali učenici su u drugom dijelu prostorije dok učeniku koji je na vaganju tiho kažem tako da ostali ne čuju, kazuje Lačić i dodaje da još nije primijetila da vaganje izaziva stres, bježanje ili pak izgladnjivanje.
S druge strane, mjerenje smatra važnim kako bi se pratio rast i razvoj djece.
Suglasan je i prof. Krstić koji ističe da je težina, između ostalog, pokazatelj zdravlja.
- To su informacije za djecu i uvid u samoga sebe i svoje fizičko stanje. Uvijek nastojim usmjeriti djecu i usaditi im zdrave životne navike. Ruganja nema, oni ulaze jedan po jedan u prostoriju gdje je vaga, drugi ne čuju. Međutim, kad izađu, sami kažu svoju težinu, priča Krstić i naglašava da je važan i stav profesora i njegov doprinos u gradnji međusobnog poštovanja različitosti.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 1 (2 glasova)