Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Likvidiran Ivo Pukanić

Autor:

22.10.2008. 22:00
Likvidiran Ivo Pukanić


Uz Pukanića ubijen je djelatnik NCL Grupe Niko Franjić. Bomba, postavljena pod Pukanićev “lexus”, detonirana je sinoć oko 18.20 sati. Eksplozija se čula gotovo kilometar daleko, komadi automobila odletjeli su čak do benzinske crpke udaljene stotinjak metara od parkirališta. Od krhotina ozlijeđeno i dvoje grafičara Nacionala
Ivo Pukanić, suvlasnik Nacionala i predsjednik Uprave NCL Grupe, te  njegov djelatnik Niko Franjić  ubijeni su sinoć oko 18.20 sati u  eksploziji auto-bombe, koja je  bila postavljena pod Pukanićev  “lexus” parkiran u blizini same  zgrade NCL medija. Dvoje  grafičara Nacionala ozlijeđeno  je pak od krhotina eksplozije.
Prema prvim informacijama, par minuta nakon što su  Pukanić i Franić izašli iz zgrade  Nacionala, čula se strašna detonacija koja se čula gotovo  kilometar daleko, a prostori  oko Nacionala protreseni su  žestoko. Komadi automobila  od snage detonacije odletjeli  su čak do benzinske crpke  udaljene stotinjak metara od  parkirališta. Na obližnjim lokalima od siline eksplozije otpadali su čak i klima-uređaji.  Svjedokinja koja je u tom trenutku bila u dućanu u neposrednoj blizini mjesta eksplozije kazala je da ju je eksplozija  gotovo odbacila s poda.
“Bilo je strašno”
– Bilo je strašno, još me vrat  boli kako je grunulo. Odmah  nakon eksplozije vidjela sam  nekoga kako trči od mjesta  eksplozije punom brzinom  uopće se ne osvrćući. Nije bio  maskiran, radilo se o čovjeku  od 30-35 godina s tamnom  šilt-kapom, ispričala je svjedokinja.
Odmah nakon eksplozije  policija se digla na noge, a  kako su u blizini zbog utakmice Dinamo – NEC bili brojni  pripadnici interventne policije, samo mjesto očevida brzo je  bilo osigurano. Interventni policajci oko 18.50 sati zatvorili  su u potpunosti krug od 500  metara oko mjesta eksplozije,  a očekivao se i dolazak v. d.  ravnatelja policije Vladimira  Fabera. Prema informacijama  iz policijskih krugova, nekih  desetak minuta od same eksplozije gotovo svi policajci na  području PU zagrebačke počeli su dobijati pozive da se  vrate na posao. Kako je jedan  policajac kazao, “diže se na  noge sve što ima značku”. Djelatnici iz obližnjih trgovina kazali su da je silina eksplozije  bila takva da su dva tijela izletjela iz vozila. U vrijeme zaključenja ovog izdanja pred  Nacionalom se pojavila i obitelj Ive Pukanića, kao i prijatelji.
Pokušan atentat
Na suvlasnika Nacionala je  pokušan atentat i 9. travnja ove  godine. Pukanić je par sati prije nego će još uvijek nepoznati  počinitelj pucati na njega na  policiji prijavio prijetnje smrću. Prije mjesec dana Pukaniću  je skinuta policijska zaštita, koju je dobio nakon pokušaja  ubojstva. Da se radi o njemu,  potvrdili su i njegovi djelatnici,  koji su u trenutku eksplozije  bili u samoj zgradi NCL-medija.
Na mjestu događa malo nakon same eksplozije pojavili su  se i gradonačelnik Zagreba  Milan Bandić te Pavle Kalinić,  gradski pročelnik i stručnjak za  terorizam. U ime Vlade oglasio se sinoć  i  njezin glasnogovornik Zlatko Mehun.
– Riječ je o još jednom užasnom događaju koji nas je sve  skupa šokirao. Vlada će biti još  odlučnija u borbi protiv ovakve  vrste kriminala.  Premijer je odmah od policije i drugih nadležnih tijela zatražio poduzimanje najodlučnijih mjera za  otkrivanje počinitelja, poručio  je Mehun.


 PRVO UBOJSTVO NOVINARA NAKON DOMOVINSKOG RATA


Predsjednik Hrvatskoga novinarskog društva (HND) Zdenko Duka sinoć je najžešće osudio ubojstvo direktora “Nacionala” Ive Pukanića, ističući da je to prvo ubojstvo nekog  novinara od Domovinskoga rada. “To što se dogodilo je  strašno, sve ukazuje na to da je kriminal u Hrvatskoj uzeo  ogromnog maha”, izjavio je Duka. “To najžešće osuđujemo i  zahtijevamo da policija i Vlada krenu najoštrije obračunati s  kriminalom”, dodao je Duka.




 NIJE SKRIVAO BLISKOST S MESIĆEM I PETRAČEM


Ivo Pukanić rođen je 1961. godine u Zagrebu,  diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti, a nakon toga  je radio kao fotoreporter u nekolicini Vjesnikovih izdanja.  Godine 1991. počeo je raditi u tek pokrenutom tjedniku  Globus: u tom listu bavio se fotografijom i estradnim  temama. Potkraj 1995. godine, zajedno s grupom Globusovih novinara, pokrenuo je politički tjednik Nacional, a  tijekom narednih godina postao je glavni urednik i najkrupniji vlasnik tih novina. Nedavno je prodao većinski udio  u NCL Grupi koja je, pored Nacionala, izdavala još čitav niz  revija i magazina. Dobitnik je nekoliko nagrada Hrvatskog  novinarskog društva.U lipnju godine 2003. objavio je intervju s, tada odbjeglim,  haškim optuženikom Antom Gotovinom, što ga je prometnulo u jednog od važnijih aktera hrvatske javne i  političke scene. Krajem lipnja ove godine izbačen je iz  novinarskog udruženja, zbog teksta u Nacionalu, u kojem je  otkrivena medicinska dijagnoza njegove supruge.Bio je vrlo blizak s predsjednikom Republike Stjepanom  Mesićem, a nije skrivao ni dugogodišnje prijateljstvo s  Hrvojem Petračem, osuđenikom za otmicu sina Vladimira  Zagorca. Devetog travnja ove godine, usred njegovih bračnih razmirica sa suprugom Mirjanom, na Pukanića je  pokušan atentat pred njegovim stanom u zagrebačkoj Ilici.  Na nedavnoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost predsjednik Mesić je dva puta ponovio da se ubojstvo Ivane  Hodak možda ne bi ni dogodilo da je “rasvijetljen atentat na  Ivu Pukanića”.