Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Neka se “bili” crvene

Autor: Drago Bajković

22.10.2008. 22:00
Neka se “bili” crvene


Zadrani su na dobrom putu da pod ravnanjem novoga trenera Ivice Datkovića s nekoliko pozitivnih rezultata u nizu napuste posljednje mjesto na prvoligaškoj ljestvici. Uopće ne treba dvojiti da bi eventualna pobjeda nad Hajdukom bila najveći mogući zamašnjak za tako nešto.


Kada Hajduk stiže na Stanove to je onda uvijek prava nogometna fešta u Zadru. Tribine su uvijek ispunjene do posljednjeg mjesta (to i neće biti teško s obzirom da je zapadna tribina sravnjena sa zemljom), a po nekom nepisanom pravilu, drukera jedne i druge momčadi je podjednako. Ipak, ove nedjelje Zadar će više od ičega trebati pravu podršku s tribina jer posljednje mjesto na ljestvici jednostavno ne ostavlja prostora za nikakve kalkulacije. Zadar treba pobjedu bez obzira na to stoji li s druge strane Hajduk ili bilo koji hrvatski prvoligaš i trebaju li mu bodovi da se održi u utrci s Dinamom. Ovo je Zadar i napokon bi gledalište to moralo dokazati i protiv uvijek “voljenog” Hajduka.
Šibenik “ruši” Inter?
Zadar je dva kola neporažen, najprije je na Stanovima teškom mukom svladan Varteks, pa je nakon toga u Kranjčevićevoj osvojen bod. Jeli napokon došao kraj rezultatske krize momčadi sa Stanova? Odgovor ćemo trebati pričekati još neko vrijeme, ali u svakom slučaju Zadrani su na dobrom putu da pod ravnanjem novoga trenera Ivice Datkovića s nekoliko pozitivnih rezultata u nizu napuste posljednje mjesto na prvoligaškoj ljestvici. Uopće ne treba dvojiti da bi eventualna pobjeda nad Hajdukom bila najveći mogući zamašnjak za tako nešto. Prvu priliku za takav zamah Zadar je imao protiv Dinama kada je vodio 2:0 u prvom poluvremenu i na kraju utakmice doživio poraz. Nikada nećemo znati što bi se dogodilo da su Zadrani tada na Stanovima “tukli” modre, vrlo vjerojatno je da sada ne bi bili tamo gdje se nalaze, na dnu prvoligaške karavane. Zaostatak za pretposljednjim Interom je pet bodova, nije velik, ali nije niti mali. Zaprešićani su u prošlom kolu poraženi od Osijeka, susjeda na ljestvici a u kolu koje slijedi ponovno gostuju i to kod zahuhtalog Šibenika. Nadajmo se da će se naši susjedi iz Krešimirova grada ponovno “napaliti” kao protiv Dinama (2:2) i Zaprešićane ispratiti kućama bez bodova. Nije nevažno kako će igrati i Osječani koji na svom kontu imaju 12 bodova, a oni ponovno igraju kod kuće, ovoga puta sa Croatijom iz Sesveta.
Neuvjerljivi Hajduk
Vratimo se na ono najvažnije, a to je kako će Zadar igrati protiv Hajduka. Tijekom bliske povijesti bili smo svjedoci puno utakmica u kojima su Zadrani prilično mlako igrali kontra splitskih “bilih” i pomagali im čak da dođu do naslova prvaka države. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su sezonu kasnije ispali u Drugu ligu. Vjerujemo da se to promijenilo i da će Zadrani u nedjelju letjeti terenom, u najmanju ruku kao da igraju protiv Dinama. Uostalom koja je razlika kada ti za petama gori i kada je drugoligaška provalija vrlo blizu. Hajduk ne djeluje previše uvjerljivo, igraju po sistemu toplo – hladno. U prošlom kolu na jedvite jade svladali su Cibaliju na Poljudu i to s dva pogotka s kreča. Istina je, imali su sijaset prigoda, ali ih nisu uspjeli realizirati. Uz pomoć Šibenika ponovno su stigli na tri boda zaostatka za “modrima” i apetiti za naslovom prvaka ponovno se bude. Zadra sve to ne bi trebalo zanimati previše. Činjenica je da je forma u usponu, samopouzdanje je nakon dva pozitivna rezultata u uzlaznoj putanji i za očekivati je da će momčad Ivice Datkovića napokon pokazati tko je gazda u ovome gradu. Kartoniranih igrača nema, još ako svi koji vuku lagane ozljede uspiju ozdraviti do nedjelje mogao bi Zadrov streateg imati slatke brige oko toga koga poslati na teren protiv hajdukovaca. Uz pravu podršku s tribina Zadru ćemo poželjeti pobjedu protiv Hajduku, pobjedu nakon dugo, dugo vremena.


 SUDI KREČAK




Poznati su i djelitelji pravde u nedjeljnom dvoboju Zadra i Hajduka na Stanovima. Glavni sudac te utakmice bit će Ivo Krečak iz Šibenika, a pomagat će mu Željko Perak iz Karlovca i Goran Perica iz Šibenika. U slučaju bilo kakvih nepredviđenih događanja sa glavnim sucem u pričuvi čeka Marko Matoc iz Zaprešića.