Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Općina Poličnik “Ulagač godine 2008.” u Hrvatskoj

Autor: Velimir Brkić

22.10.2008. 22:00
Općina Poličnik “Ulagač godine 2008.” u Hrvatskoj


Općina Poličnik proživljava svoje najbolje dane. Brojnim ostvarenim i pokrenutim infrastrukturnim projektima postala je svojevrsni primjer razvoja i napretka ostalim općinama u Zadarskoj županiji, a i šire. Sve to prepoznala je i Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) koja je u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva (MINGORP) izabrala Općinu Poličnik kao “Ulagača godine 2008.” u Republici Hrvatskoj u kategoriji “Priznanje jedinici lokalne samouprave za uspješnost na području privlačenja ulaganja”. Svečanost dodjele nagrada održat će se u ponedjeljak 27. listopada u Kristalnoj dvorani hotela “Westin” u Zagrebu.
Osnovni kriterij za dodjelu priznanja jedinicama lokalne samouprave za uspješnost na području privlačenja ulaganja broj je ulagačkih projekata ostvarenih u razdoblju između 1998. – 2007. zaključno s 26. rujnom 2008. godine. Osim u kategoriji jedinica lokalne samouprave dodijelit će se nagrade u još četiri kategorije – “Novo ulaganje godine”, “Ulaganje s najvećim brojem novozaposlenih”, “Nagrada za najinovativnije poduzeće”, “Ulaganje u manje razvijeno područje Republike Hrvatske”. Dakako, kao posebnu nagradu Agencija za promicanje izvoza i ulaganja želi dati priznanje i jedinici lokalne samouprave za uspjeh na području privlačenja novih ulaganja te samim time poticanja bržeg gospodarskog razvoja određene regije.
Agencija za promicanje izvoza i ulaganja u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva ove godine prvi put organizira svečanost dodjele nagrada “Ulagač godine”, sa željom da ovaj događaj postane tradicionalan. Osnovni cilj ovoga projekta je promocija i poticanje novih ulaganja koja su prvenstveno izvozno orijentirana, donose višu dodanu vrijednost, stvaraju nova radna mjesta te potiču razvoj manje razvijenih dijelova Republike Hrvatske. Namjera je nagraditi i na taj način poticati ulaganja koja donose nove tehnologije i tehnološke postupke, ulaganja u istraživanje i razvoj, veći broj inovativnih proizvoda i usluga, ulaganje u edukaciju zaposlenih s posebnim naglaskom na društveno odgovorne i ekološki svjesne ulagačke projekte.
Osim svečanosti dodjele nagrada “Ulagač godine 2008.”, pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske održat će se i jednodnevna konferencija pod nazivom “Ulagačko okruženje i mogućnosti ulaganja u Republici Hrvatskoj”. Na konferenciji će sudjelovati strani veleposlanici akreditirani u Republici Hrvatskoj, vodeći ljudi poslovne, znanstvene i obrazovne zajednice u Republici Hrvatskoj, strani i domaći ulagači, predstavnici regionalne i lokalne uprave i samouprave, razvojnih agencija, poduzetničkih centara, poslovnih banaka te predstavnici stranih komora u Republici Hrvatskoj, kao i drugi zainteresirani subjekti.


 POLIČNIK ŽICI ŽIVOTOM BUDUĆNOSTI


U Općini Poličnik (Lovinac, Rupalj, Suhovare, Visočane, Ninski Dračevac, Briševo, Murvica, Murvica Gornja, Poličnik Gornji, Poličnik) u nekoliko posljednjih godina dogodio se komunalni i infrastrukturni “boom”. Poličnik živi životom budućnosti i plijeni pozornost domaćih i stranih ulagača. Da bi se nabrojili svi dosad realizirani projekti i oni koji su u tijeku, trebalo bi “pola Zadarskog lista”. Zato ćemo nabrojiti samo one trenutačno najaktualnije.
Nakon što je zona Grabi i službeno otvorena pred početkom su radovi na izgradnji biopročišćivača vrijednog četiri milijuna kuna. Istovremeno na 20 hektara zone Murvica IK (kod Metroa) u tijeku su radovi na izgradnji infrastrukture, dok je za izuzetno atraktivne zone Murvica-jug, površine 43 hektara, i Mazije, 6 hektara, u tijeku završno ishođenje potrebne dokumentacije. U Briševu je završena izgradnja Društvenog doma vrijednog preko tri milijuna kuna, a s Vladom RH u sklopu programa EIB II potpisan je ugovor o sufinanciranju izgradnje novog društvenog doma u Suhovarima. Nakon izgradnje vodovodne mreže u Suhovarima ishođena je lokacijska dozvola za izgradnju sekundarne vodovodne mreže u Ninskom Dračevcu u vrijednosti od 4,5 milijuna kuna, dok će preostalih kilometar-dva vodovodne mreže u Visočanima biti izgrađeno do kraja godine. Svako naselje s mjesnim grobljem dobilo je ili će vrlo skoro dobiti i mrtvačnicu.
Poličani se znaju pohvaliti da je uzornim vođenjem općine, u zajedništvu i kontinuitetu vlasti došlo do odličnih rezultata. Svako općinsko naselje istinski je započelo živjeti životom dostojnim početka trećeg tisućljeća.
– Sve što radimo, zapravo, manje će služiti nama, a više našoj djeci i unucima, naglasio je Lončar.