Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Pred Kristijanom je teška bitka za život

Autor:

22.10.2008. 22:00
Pred Kristijanom je teška bitka za život


Kemoterapija izaziva teške nuspojave zbog kojih se s vremena na vrijeme ona mora i prekinuti. Primjerice, prošlog ponedjeljka smo se vratili iz Zagreba s kemoterapije, a već u srijedu smo morali natrag u Zagreb jer su Kristijanovi nalazi bili jako loši, sve vrijednosti su se odjednom “srozale”, kazao je Gordan Jukić


Zdravstveno stanje desetogodišnjeg Kristijana Jukića iz Slivnice Gornje, dječaka kojemu je u ožujku ove godine dijagnosticiran teški oblik osteosarkoma, iz dana u dan se mijenja, a kako pojašnjava Gordan Jukić, dječakov otac, još uvijek je nemoguće bilo što prognozirati.
Akcije za Kristijana
Podsjetimo, naime, kako je riječ o najčešćem obliku tumora u dječjoj dobi, a u srpnju ove godine dječak je podvrgnut operaciji u bolnici Allgemeine Krankenhaus u Beču. S obzirom da je spomenuta operacija koštala čak 35 tisuća eura te da je ujedno bila nužna za spas jednog mladog života, taj je veliki trošak podmiren zahvaljujući dobrim ljudima i brojnim humanitarnim akcijama. Riječ je, naime, o objavljenom žiro-računu na koji su građani uplaćivali novac te broju telefona koji je ustupio Markotel. Također, ovoga je ljeta bilo upriličeno i nekoliko humanitarnih akcija poput one “Za Kristijana” te humanitarnog koncerta Nene Belana u caffe baru “Maraschino”, te koncerata u Bibinjama i Posedarju.
S obzirom na prebrzo napredovanje bolesti, Kristijanu je spomenutom operacijom u Beču amputirana noga, a nakon povratka u Zadar dječak je započeo s primanjem kemoterapije u trajanju od šest mjeseci, nakon čega je u planu bila ugradnja proteze.
Prvotni je plan, naime, bio da se nakon šestomjesečne kemoterapije te ovisno o uspješnosti zarastanja rane, Kristijanu ugradi proteza, s time da bi se proteza svako malo morala mijenjati kako dječak bude rastao, a tek nakon nekoliko godina, kada Kristijan prestane rasti, ugradit će mu se konačna, prava, kvalitetna proteza.
No, s obzirom da je riječ o jednom od najprogresivnijih tumora, s koljena gdje je nastao, tumor je vrlo brzo metastazirao i na pluća.
– Kristijanovo stanje je jako promjenjivo, no kako liječnici kažu, to je stanje uobičajeno za takvu vrstu bolesti i terapije koju prima. U to smo se najviše uvjerili kada smo se nakon operacije vratili iz Beča, bili smo sretni jer je operacija prošla uspješno, Kristijan je bio veseo i zadovoljan i činio se kao potpuno zdravo dijete, mislili smo da je to kraj, no kada smo otišli na kontrolu u Zagreb dočekao nas je “hladan tuš”, priča Gordan Jukić o prebrzoj metastazi ovog opakog tumora, koji je iznenada zahvatio Kristijanova pluća te krenuo dalje došavši čak i do dječakove vilice.
Loši nalazi
– S obzirom na metastazu u planu je bila i operacija pluća koja bi se trebala napraviti nakon kemoterapije, no nedavno su doktori rekli kako bi nakon kemoterapije Kristijanova pluća mogla izgledati kao pluća pušača, što znači da bi s time on mogao normalno živjeti. Zaista je teško reći kada bi to moglo biti, jer kemoterapija izaziva teške nuspojave zbog kojih se s vremena na vrijeme ona mora i prekinuti. Primjerice, prošlog ponedjeljka smo se vratili iz Zagreba s kemoterapije, a već u srijedu smo morali natrag u Zagreb jer su Kristijanovi nalazi bili jako loši, sve vrijednosti su se odjednom “srozale”, kazao je Gordan, pojasnivši kako zbog takve situacije Kristijan na neko vrijeme mora napraviti stanku u primanju kemoterapije.
Kako pojašnjava Kristijanov otac, od dvadeset jednog ciklusa kemoterapije Kristijan ih je za sada primio jedanaest, a prima ih svakih petnaest dana zbog čega mora odlaziti u Zagreb.
– Kristijan je sada kod kuće, a u Zagreb odlazi svaka dva tjedna i mogu reći da se jako dobro drži. Presretan je dok je okružen svojom obitelji, kad su mu u blizini brat blizanac i sestra, i što je najljepše, on uopće ne izgleda bolesno, kad ga pogledamo ne možemo vjerovati da je u njemu prisutna tako opaka bolest, kaže Grdan Jukić, istaknuvši također neizmjernu zahvalnost svima koji su pokrenuli brojne akcije, onima koji su ih podržali i svima koji su u njima sudjelovali te njegovoj obitelji pomogli u ovim teškim trenucima.
Akcijama je, naime, prikupljeno oko 400.000 kuna, od čega je 300.000 utrošeno na operaciju u Austriji, a ostatak će za sada poslužiti za kupnju, uglavnom jako skupih, preparata.
Iako Gordan navodi kako su zahvaljujući prethodno sakupljenim prilozima za sada financijski osigurani te da pokretanje bilo kakvih akcija u cilju prikupljanja novčanih sredstva trenutačno nije prioritet, žiro-račun OTP banke, na ime Gordan Jukuć, broj 2407000-3102859062 je i dalje otvoren te na raspolaganju svima koji žele pomoći jer ipak je riječ o jako skupim, a ovom mladom životu prijeko potrebnim tretmanima, od kojih neki iznose i do 20 tisuća kuna.