Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Rovinj i Zadar su kandidati za prvo mjesto

Autor: Šime Ćurko

22.10.2008. 22:00
Rovinj i Zadar su kandidati za prvo mjesto


Već smo dugo u Prvoj B ligi, imamo dovoljno iskustva, možda i najviše od svih ekipa u ligi – ističe Lovrić


Odbojkašice Zadra u sezonu su krenule s tri pobjede, što je najbolji početak u Prvoj B ligi u kojoj Zadranke igraju četvrtu godinu zaredom. Zadar je trenutačno drugi, s bodom zaostatka za Rovinjom. Je li stiglo vrijeme da Zadranke ponovno budu prvakinje u jednom ligaškom natjecanju, prvi put nakon 2004./05.?
– Nadam se da jest, imamo dobre temelje za takvo što – isprve će Amy Lovrić, libero Zadranki, koja je u klubu s Višnjika već 10 godina. Nakon tri kola čini se da su Zadar i Rovinj možda i prvi favoriti za titulu prvaka koje donosi ulazak u Prvu A ligu.
– Tako bi moglo biti, iako je s obzirom da je tek početak rano davati prognoze. Kad je riječ o Zadru mi ćemo pokušati sve da bismo osvojili prvo mjesto. Već smo dugo u Prvoj B ligi, imamo dovoljno iskustva, možda i najviše od svih ekipa u ligi, a dobar dio nas u Zadru je već godinama i vrlo se dobro poznajemo.
Koliko je Zadar oslabljen ove sezone odlaskom Brune Bugarije, lani jedne od najboljih igračica?
– Odlazak Bugarije jest hendikep, ali jako dobro ju je zamijenila Leonarda Radulović tako da smo na svim pozicijama dobro pokriveni.
Za prvo mjesto nužno je pobjeđivati u gostima, dok su se Zadranke posljednjih sezona potvrdile kao domaćinska ekipa.
– Na Višnjiku smo pobjeđivali i one koje su u toj sezoni bile prvakinje. Problem s gostovanjima počeli smo rješavati lani, kada smo ostvarili nekoliko pobjeda na strani, iako smo izgubili nekoliko utakmica na gostovanjima od ekipa koje su sigurno lošije od nas. Prošle nedjelje pobijedili smo Marčanu u gostima, što nam je prva pobjeda u Istri posljednjih godina tako da očekujem da ćemo i problem gostovanja riješiti.
Zadranke moraju paziti i na kikseve poput onog iz prvog kola kada su na Višnjiku pobijedile Drenovu 3:2, što će reći da su umjesto tri osvojile dva boda.
– To je klasičan sindrom prve utakmice s kojom i inače imamo problema. Događa nam se da u sezonu uđemo s malo pripremnih utakmica i to se osjeti kad krene utrka za bodove. No, Drenova nam je bila i dobro upozorenje da se ne smijemo opuštati ni onda kad smo papirnati favoriti.
Ovaj vikend dolazi posljednjeplasirana druga ekipa Kaštela.
– Na pripremama smo pobijedile njihovu prvu ekipu tako da očekujem da ćemo biti bolje i od druge ekipe. Najvažnije je u uatkmicu ući koncentrirano, s uvijek potrebnim respektom prema svakom protivniku.


ZAJEDNIČKOG IGRANJA




U sezoni 2004./05., posljednjoj prije formiranja Prve B lige, odbojkašice Zadra bile su prvakinje Druge lige – jug i tako izborile kvalifikacije za ulazak u Prvu A ligu. Za Zadar su tada nastupile: Lorena Banić, Amy Lovrić, Nina Hrabrov, Lucija Perić, Tamara Vrkić, Đeni Boljučić, Nevena Matić, Svjetlana Perinčić, Marina Jurin, Sandra Pletikosa, Andrea Lukić, Marina Tomas, a trener je bio Robert Kresoja. Četiri i pol godine kasnije dres Zadra i dalje nose Banić, Lovrić, Hrabrov i Vrkić, a Kresoja je i dalje na klupi.


 ARBANASI BEZ DVORANE


Prošli vikend osim Zadranki pobjedu u Prvoj B ligi upisao je i Goran koji je s 3:2 u svojoj dvorani bio bolji od Dubrovnika 2001. U Drugoj ligi druga ekipa Zadra nadigrala je Arbanase, a Donat je do druge pobjede došao uspjehom protiv Splita II. Sljedeća dva mjeseca bit će problematična za Arbanase budući da je počela adaptacija dvorane OŠ Kruna Krstića, koju inače koriste Arbanaške. Prvu ekipu u Arbanasima su nekako zbrinuli, a trenutačno se traže rješenja za Školu odbojke.