Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Slab urod maslina pogađa uljare

Autor: Dragana Glavočić

22.10.2008. 22:00
Slab urod maslina pogađa uljare


Katastrofalna suša učinila je svoje na plodu masline od koje je ostala samo koštica. Da je samo jedna kiša pala u kolovozu, ovogodišnja berba maslina bila bi jedna od najboljih, kazao je Jerislav Kuštera iz uljare u Kraju


Kako najavljuju maslinari, ali i vlasnici uljara, ovogodišnja berba maslina bit će oskudna zbog višemjesečne suše koja je iscrpila stabla masline pa je plod ostao malen i dehidriran. Zbog nedovoljnih količina oborina plod masline nije se mogao razviti kako treba.
Maslinari naglašavaju da je bura koja je zapuhala u rujnu dodatno umanjila izglede za oporavak maslina.
S obzirom na proglašenje elementarne nepogode izazvane sušom u dvjema uljarama na otoku Pašmanu provjerili smo kad započinje sezona prerade maslina i kakvu očekuju.
U uljari u Kraju idući tjedan započinje sezona prerade maslina, a dosad se upisalo oko 15 maslinara. S obzirom na nezapamćenu sušu mnogi maslinari ove godine odustat će od berbe zbog malih količina maslina, ali i zbog troškova prerade.
– Katastrofalna suša učinila je svoje na plodu masline od koje je ostala samo koštica. Da je samo jedna kiša pala u kolovozu, ovogodišnja berba maslina bila bi jedna od najboljih, a ovako očekujemo svega 25 posto od predviđenog uroda s početka godine, pojasnio je Jerislav Kuštera iz uljare u Kraju. Prijašnjih godina uljara u Kraju preradila je oko 100 vagona maslina, a ove godine mogla bi svega 15 vagona. Loš urod maslina pogodio je i uljare pa se Kuštera pita hoće li i uljari dobiti kakvu odštetu od države.
– Slabim urodom maslina ostali smo bez posla, a rashode i kredite treba podmiriti. Na početku svake godine potrebno je uložiti oko 200.000 kuna na materijal da bi se uljara stavila u pogon, pojasnio je Kuštera.
Masline donesene u uljaru u Kraju bit će prerađene tardicionalnom metodom hladnog prešanja gdje dobiveno ulje ne mijenja svoj kemijski sastav te dobiva na kakvoći i postojanosti. Takvo maslinovo ulje dobiveno metodom hladnog prešanja smatra se najzdravijim među sadašnjim metodama prerade.
Nekad su u uljaru u Banju maslinari s otoka Pašmana i Ugljana dovozilii masline, a ove je godine upitno njeno otvaranje.
– Prijašnjih godina prerađivali smo oko 50 vagona maslina, a ove godine, ako i otvorimo vrata uljare, upitno je hoćemo li preraditi od 10 do 12 vagona. Za strojeve svakako je poželjno da uljara radi što duže i naravno svake godine jer ako uljara ne radi jednu godinu, već se udvostručuju njeni troškovi, kazao je Reno Fantov iz uljare u Banju.