Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Vrijedne ruke malih glagoljaša

Autor: Dragana Glavočić

22.10.2008. 22:00


OŠ “Sveti Filip i Jakov” jučer je bila domaćin male škole glagoljice koju su organizirali polaznici učeničke zadruge “Đardin” i braniteljske zadruge “Sjeme-Panj-Umjetnost-Život” iz Slavonskog Broda.
Danijela Dekanović, voditeljica male škole “Glagoljice” koja djeluje u okviru Učeničke zadruge “Đardin” ispripovjedala je kako su učenici otkrili glagoljicu i pokazali interes za to pomalo zaboravljeno hrvatsko pismo.
– Povijesna grupa koja, također, djeluje u okviru “Đardina” pronašla je na internetu hrvatskoglagoljski misal pisan oko 1400.godine, a poznat je kao The New York Missal (Njujorški misal) te se smatra da je nastao na ovom našem prostoru. Pomalo su učenici počeli istraživati glagoljicu koja ih je fascinirala svojom zagonetnošću i neobičnošću, pojasnila je Deković.
Suradnja između školske i braniteljske zadruge započela je ovog ljeta kad je braniteljska zadruga na rivi u Sv. Filipu i Jakovu održala kreativnu radionicu izrade nakita od ekološkog materijala, zapravo panjeva, a sudjelovati su mogli svi zainteresirani.
Za to su vrijeme članovi Učeničke zadruge “Đardin” – sekcija “Glagoljaši” u večernjim satima održala radionicu pisanja imena glagoljicom za turiste koji su to mogli dobiti kao originalan suvenir iz Sv.Filip i Jakova. Radionicu tog tipa održali su prilikom gostovanja Broda knjižare koja je bila izuzetno dobro posjećena i prihvaćena te su bili i nagrađeni.
Svaka ogrlica ili narukvica je ekološka, a gotovi proizvodi se ne tretiraju nikavim zaštitnim kemijskim sredstvima, bojama ili lakovima. Interesantno je da se za potrebe proizvodnje ne ruše i ne režu drva već se koriste isključivo suhim panjevima i korijenjem.
– Sav materijal kupljen je od Hrvatskih šuma, no postoje naznake da bi nam darovali materijal, kazao je Andrej Macko upravitelj Zadruge “Sjeme-Panj-Umjetnost-Život” koji je pohvalio vrijedne i marljive ruke malih glagoljaša.