Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

“Dječaci ratnici” spremni za pravnu bitku

Autor: Velimir Brkić

22.10.2009. 22:00
“Dječaci ratnici” spremni za pravnu bitku

Foto: Velimir BRKIĆ



Namjera nam je dokazati da smo početkom 90-ih, kada smo stali u obranu Hrvatske, bili posebna braniteljska skupina. Tražimo priznavanje statusa kakav već u zakonu imaju zarobljenici, zatočenici i nestali. Pravnu bitku vodimo već pet godina i pred nama je teška pravna bitka, za koju vjerujem da ćemo je dobiti, rekao je Damir Besednik, predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca


Borbu za uvrštenje u Zakon o pravima hrvatskih branitelja maloljetni su dragovoljci Domovinskog rata nastavili i putem okruglog stola pod nazivom “A tko vas je tjerao” održanog jučer u prostoru zadarskog cafe bara Relax na Jadranskoj magistrali kod Getroa. Okupljeni u Udrugu maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata, “dječaci ratnici” su i na taj način poručili Vladi RH i Hrvatskom saboru kako od priznavanja statusa posebne braniteljske skupine neće odustati. Ono što ih priječi u ostvarenju potpunih prava je Ženevska konvencija koja ne dopušta sudjelovanje maloljetnika u ratnim akcijama.
Moralna satisfakcija
– Namjera nam je dokazati da smo početkom 90-ih, kada smo stali u obranu Hrvatske, bili posebna braniteljska skupina. Tražimo priznavanje statusa kakav već u zakonu imaju zarobljenici, zatočenici i nestali. Pravnu bitku vodimo već pet godina i pred nama je teška pravna bitka, za koju vjerujem da ćemo je dobiti, rekao je Damir Besednik, predsjednik Udruge maloljetnih dragovoljaca, napominjujući da je jedino što brine Vladu RH, resorno ministarstvo i saborske odbore to što će Europa i svijet reći ako se maloljetni branitelji izdvoje kao posebna kategorija.
– No, da je Europa htjela već je mogla i reagirati jer većina nas posjeduje pravovaljane papire Ministarstva obrane o sudjelovanju u obrambenom Domovinskom ratu. U nove izmjene Zakona o pravima hrvatskih branitelja, pitanje maloljetnika nije uvršteno. I dok su maloljetni branitelji u državnom pravilniku uvršteni kao posebna kategorija, Zakon nas u potpunosti ignorira, tvrdi Besednik.
– Smatramo da kao Udruga koja predstavlja jednu specifičnu populaciju zaslužuje ozbiljnije razmatranje i prihvaćanje minimalnih zahtjeva. Cilj naših nastojanja je sljedeći: Naći se u navedenom zakonu, priznavanje kao jedinstvene populacije te zadobiti moralnu satisfakciju, istaknuo je Besednik, dodajući da na prostoru Republike Hrvatske službeno ima oko 800, neslužbeno oko 3.200 maloljetnih dragovoljaca. Zadarska udruga broji oko 90 članova.
Po riječima Marka Miljanića, ratnog zapovjednika Samostalnog škabrnjskog bataljuna u jesen 1991. godine bilo je čak 27 maloljetnih dragovoljaca koji su izvršavali najzahtjevnije ratne zadaće.
Odbijeni tri puta
– Prijedlogom posebne zakonske regulative, potpisane od strane maloljetnih dragovoljaca, kojom oni potvrđuju da ih nitko nije mobilizirao na silu te da su dobrovoljno stupili u vojne postrojbe, moglo bi se mnogo toga riješiti, smatraju ratni zapovjednici.
Pored Besednika i Miljanića na okruglom stolu su sudjelovali načelnik odjela za pravne poslove Ministarstva branitelja Tomo Bogović, ratni zapovjednici Danijel Kotlar i Željko Kurtov Buš, zadarski psiholog Dario Vučenović i predsjednik zadarske udruge Goran Burčul. Svojom nazočnošću maloljetnim dragovoljcima podršku su dali predstavnici Zadarske županije i grada Zadra, dožupan Đani Bunja i pročelnik Mario Pešut, benkovački gradonačelnik Željko Katuša, načelnik Novigrada Joso Klapan, udruge proistekle iz Domovinskog rata i drugi. Osim predstavnika šest podružnica udruge maloljetnih dragovoljaca Republike Hrvatske, prvi put na jednom od okruglih stolova nazočila je i udruga maloljetnih dragovoljica iz Bosne i Hercegovine, odnosno predsjednik Branko Matošin.
– Osim izuzetaka nije sporan status maloljetnih branitelja. Pitanja koja su za rješavanje su dragovoljnost, invalidnost i udio u braniteljskom fondu. Nakon 15. siječnja 1992. nije moguće ostvariti status dragovoljca, jer su sve maloljetne osobe trebale biti demobilizirane zbog odsluženja vojnog roka, poručio je Bogović dodajući da je najviše maloljetnih branitelja bilo u HOS-u.
Udruga maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata postoji već pet godina, a u borbi za priznavanje svojih prava, osim pred stručnjake i širu javnost, stigli su i do Sabora i Ministarstva branitelja. Ustrajni su u dokazivanju istine po kojoj nisu nebitni malobrojni slučajevi, nego hrabri mladi ljudi koji su obrani Hrvatske dali nemjerljiv doprinos. Dosad su na Saborskom odboru za ratne veterane odbijeni čak tri puta. Pred njima je zajednička, proširena sjednica Saborskih odoba za ratne veterane i ljudska prava kojim predsjedavaju Ante Kotromanić i Furio Radin.