Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Grad ima problema s naplatom potraživanja

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.10.2009. 22:00
Grad ima problema s naplatom potraživanja

Foto: Zvonko KUCELIN



Krajem 2008. godine iskazana su dospjela potraživanja sa zateznom kamatom za prihode poslovanja u iznosu od 123 milijuna kuna. Osim opomena zbog naplate dospjelih potraživanja za gradske poreze, zakupnine i najamnine, komunalni doprinos, spomeničku rentu i naknadu za priključak vode u iznosu od 15,7 milijuna kuna druge mjere naplate potraživanja nisu poduzimane


Nakon maratonskog aktualnog sata sjednica Gradskog vijeća Grada Zadra nastavljena je Izvješćem o obavljenoj reviziji financijskog izvještaja i poslovanja Grada Zadra za 2008. godinu. Grozdana Perić, pročelnica Upravnog odjela za financije, predstavljajući Izvješće o obavljenoj reviziji financijskog izvještaja i poslovanja za prošlu godinu, istaknula je kako Grad Zadar najvećih problema ima s naplatom potraživanja za prihode poslovanja koja iznose čak 123 milijuna kuna.
– Krajem 2008. godine iskazana su dospjela potraživanja sa zateznom kamatom za prihode poslovanja u iznosu od 123 milijuna kuna. Osim opomena zbog naplate dospjelih potraživanja za gradske poreze, zakupnine i najamnine, komunalni doprinos, spomeničku rentu i naknadu za priključak vode u iznosu od 15,7 milijuna kuna druge mjere naplate potraživanja nisu poduzimane, stoji u mišljenju Državnog ureda za reviziju Područnog ureda Zadar.
Perić: Visoka ocjena revizije
Revizija financijskih izvještaja i poslovanja Grada Zadra za 2008. godinu, o kojoj je izraženo uvjetno mišljenje, obavljena je u skladu s odredbama Zakona o državnoj reviziji. Prema riječima Grozdane Perić uvjetno mišljenje, iako nije bezuvjetno, vrlo je visoka ocjena, koja govori o dobrom načinu vođenja financija u Gradu Zadru.
– Grad Zadar ima velikih problema s naplatom potraživanja. Kako bismo to riješili konstantno poduzimamo različite prema pravnim osobama, stimulirajući ih na otplaćivanje duga. Pokušavamo to riješiti na što bezbolniji način kako ne bismo dužnicima, uglavnom pravnim osobama ugrožavali poslovanje, govori pročelnica Perić, pojašnjavajući kako su postupci revizije provedeni u skladu s revizijskim standardima Međunarodne organizacije vrhovnih revizijskih institucija – INTOSAI i Kodeksom profesionalne etike državnih revizora.
Ingrid Antičević-Marinović, vijećnica SDP-a, kritizirajući Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja Grada Zadra za prošlu godinu, istaknula je kako više ima primjedbi na rad Državnog ureda za reviziju nego samo poslovanje Gradske uprave. Kako navodi Antičević-Marinović, revizija upozorava Grad Zadar kako treba postupati u određenim slučajevima, što zapravo nije posao revizora.
“Oprosti nam duge naše”
– Izvješće o obavljenoj reviziji financijskih izvještaja i poslovanja otkriva činjenice koje govore kako je Grad Zadar u velikom problemu. Prije svega riječ je o potraživanjima koja Grad Zadar ne uspijeva naplatiti, a to je stara priča koja se ponavlja iz godine u godinu. Ne riješi li se ova situacija, nastavimo li ovako dalje, crno nam se piše. Krajnje je vrijeme da se gradska vlast prestane ponašati u skladu s molitvom – oprosti nam duge naše kao što mi opraštamo dužnicima našim, istaknula je vijećnica Antičević-Marinović, dodajući kako se Grad Zadar, koji ne naplaćuje svoja potraživanja te očekuje oprost duga od onih kojima on duguje, ponaša krajnje neprihvatljivo, štoviše poput onih koji su digli ruke od svega. Sve to skupa, kako ističe Anitičević-Marinović, vodi ravno u propast.
Crne prognoze SDP-ove vijećnice, potrudio se otjerati zadarski gradonačelnik dr. Zvonimir Vraničić koji je istaknuo kako Grad Zadra nije u financijski teškoj situaciji. Štoviše, kako je naveo dr. Vrančić, Grad Zadar je na pravom putu i kroz nekoliko mjeseci bit će financijski potpuno solventan.
– Za razliku od nekih drugih gradova, Zadar je stabilan. U financijskom smislu ne prijeti nam nikakva opasnost i tako će to ostati. Puno toga želimo napraviti, no kako sada za sve nema dovoljno novca, morat ćemo naći pravu mjeru, što će nam vjerujem i poći za rukom, kaže dr. Zvonimir Vrančić dodajući kako zahvaljujući uštedama koje su napravljene posljednjih mjeseci Zadar je financijski stabilan grad.


 ODLUKE




U nastavku jučerašnje sjednice Gradskog vijeća prihvaćen je prijedlog odluke o uvjetima i postupku javnog natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora, prijedlog zaključka o produženju roka trajanja konačne liste prioriteta za najam stanova u vlasništvu Grada Zadra, prijedlog odluke o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja za davanje koncesije za obavljanje dimnjačarskih poslova na području Zadra i prijedlog zaključka o davanju suglasnosti u postupku donošenja odluke o odabiru izvoditelja na za nabavu obrtničkih radova na izgradnji pristupne ceste za potrebe trgovačkog velecentra Vrilo u Zadru.
Isto tako prihvaćeni su prijedlozi odluka o oslobađanju od plaćanja komunalnog doprinosa za gradnju sustava odvodnje Centar – Zadar – kolektor duž Ulice kralja Dmitra Zvonimira, C. P. Ravnice i pripadajući tlačni cjevovod kao i sustava odvodnje Centar – Zadar – kanalizacijska mreža gradskog područja Arbanasi koja gravitira na crpnu postaju C. S. Arbanasi I.