Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Koprivnički pijetao

Autor: Željana Gardijan

22.10.2009. 22:00


Bez obzira na tvrdjnje kako su zbog raspetljavanja klupka sumnjivih radnji u Podravci za koje se prozivao upravo dio njezinoga čelništva, istražni konci povučeni već ranije, privođenje šestorice osumnjičenih povezalo se upravo s podnošenjem Bajićevog izvješća i europskom packom o sprezi korupcije i politike.
Tako se dogodilo da se pijetao kao simbol ovoga koprivničkog diva, sada oglasio toliko jako da ovaj put, izgleda, mora probuditi sve one koje se na bilo koji način i s bilo koje strane prozivalo da “spavaju”.
Uslijed pritiska javnosti slučaj Podravke morat će se dovesti do kraja i odbaciti ili potvrditi sumnje da su njezini menadžeri za svoj račun novcem Podravke kupovali Podravkine dionice. Zatvaranje afere je ono što će biti neizbježno jer je ova gospodarska afera pala u vrijeme koje, čini se, više neće moći tolerirati nedorečenost.
Jednostavno će se morati otkriti tko se opekao Podravkinom “juhom” i tko je bio glavni kuhar.
U tom smislu koprivnički pijetao mogao bi najaviti i prekretnicu kada je u pitanju raskrinkavanje gospodarskog kriminala kao i kraj “pomilovanja” političkih pokrovitelja.
Kako su se hrvatski građani do sada i na primjeru manjih afera mogli uvjeriti da politika često miješa prste tamo gdje se vrte novci, tako su skloni zaključivati da je u velikim aferama šešir politike još širega oboda.
U smislu moralno političke odgovornosti “na tapet” je došao potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva Damir Polančec koji je u Vladu i došao upravo iz Podravke. Polančec je tako izazvao oporbu na traženje njegovog odlaska iz Vlade, a ministrovo gospodarsko umijeće i  dojam koji ga prati od ranije kao čovjeka koji gospodarstvo ima u malom prstu, u ovom mu slučaju ne ide na ruku.
Naime, s obzirom na njegovu upućenost, a i povezanost s ovom koprivničkom tvrtkom, teško mu se može povjerovati da nije znao što se događa u njezinom dvorištu i trči li netko po njemu kako bi bi očerupalo sjano perje tom koprivničkom “pijetlu” kojim se šepurio u cijeloj regiji.
Premda je Polančec izrekao istinu kazavši da je svatko nevin dok mu se ne dokaže krivnja, opet je za nijansu pretjerao u svom istupu jer u atmosferi u kojoj javnost već vrišti na osumnjičene u slučaju Podravka, on jedini ističe kako ih poznaje kao časne ljude.
Oporba se osokolila i koristeći slučaj Podravka ne samo da traži odstupanje Polančeca, nego i prijevremene izbore. Istodobno, dok traje poplava komentara na zbivanja oko Podravke, premijerka nema ništa za reći na pokretanje postupka rasvjetljavanja Podravkinog sumraka.
No, iza mudre šutnje predsjednice Vlade i bez njezinih izgovorenih riječi, odlazi poruka u politički prostor. Odabrani u Vladi iza zatvorenih vrata ipak stavljaju na vagu Polančecovu odgovornost i stabilnost koalicije.
Iako će tek zatvaranje afere pokazati pravo stanje u Podravci, kao i podvući odgovornost, čini se da su u hrvatskom društvu neki neophodni procesi konačno krenuli.
Podravkin “pijetao”, bez obzira kakav bio krajnji ishod ove afere, jasno i glasno najavljuje da se korupcija, bilo mala ili velika, više neće tako lako moći “začeprkati”.