Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Marin Pucar – od NK Zadra do vrha Podravke

Autor: Marija Knežević

22.10.2009. 22:00
Marin Pucar – od NK Zadra do vrha Podravke


Marin Pucar brat je Benita Pucara, voditelja službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo, te Ivice Pucara, glumca poznatog po ulogama serijama kao što je Ponos Ratkajevih


Ime Marina Pucara pojavilo se u javnosti nakon što je njega i kolegu mu Miroslava Vitkovića iz uprave Podravke nadzorni odbor ovlastio da 48 sati upravljaju trvtkom, nakon što su njihove kolege uhićene.
Kao što se po prezimenu dalo pretpostaviti, Pucar je iz Zadra, a rodom iz Babinduba. Rođen je ovdje prije 39 godina, a diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, te studij Professional Diploma in Retailing Management na Leeds Metropolitan University te Podravkinu menadžersku akademiju POMAK. Nakon diplome zaposlio se u Gavriloviću gdje je prošao put od trgovačkog putnika i product menadžera do brand menadžera. U Podravku je došao 2001. godine na funkciju direktora prodaje u mesnoj industriji Danica, a nakon toga je postao direktor prodaje, marketinga i razvoja. Početkom 2003. godine imenovan je direktorom Prodaje mesnog programa za Hrvatsku i jugoistočnu Europu, dok krajem 2003. godine preuzima funkciju direktora sektora Tržište RH koju vrši sve do imenovanja članom Uprave 2008. godine. Sada vodi tvrtku, na određeno vrijeme, no za pretpostaviti je, zbog kompleksnosti situacije, kako će se taj rok produžiti.
Uprava Podravke, podsjetimo, spala je na dva čovjeka. Darka Marinca, Zdravka Šestaka, Sašu Romca, Josipa Pavlovića iz Podravke, te direktora Fime Milana Horvata i vlasnika SMS-a Srđana Mladinića sumnjiči se da su Podravkinim novcem za svoj račun kupovali njezine dionice i tako namjeravali vlasnički preuzeti tvrtku. Cijela priča se otkrila kada je Podravka uplatila 65 milijuna kuna tvrtki SMS, čiji je račun trebao poslužiti samo kao usputna stanica do varaždinske Fime koja je za Podravkine menadžere obavljala kupnju dionica. Plan je bio da se u nekoliko faza domognu 25 posto dionica.
– Baš smo se čuli sinoć, rekao mi je da će mu se radno vrijeme još produljiti, kaže uz osmijeh Tomislav Rogić Tumba, bivši Golman NK Zadar. On i Pucar su nekad zajedno igrali nogomet, a danas su dobri prijatelji. Čuju se gotovo svakodnevno.
– Poznajemo se oko 20 godina, nogomet nas je spojio. Bio je isto golman, i to toliko dobar da ga je Dinamo zvao i bio je kod njih oko godinu dana. Kasnije je upisao fakultet i ostao živjeti u Zagrebu. Sad je cijeli u poslu, puno radi i vrijedan je, ali i pošten. Kad dođe u Zadar malo se odmoriti odmah ide po trgovačkim centrima vidjeti kako „stoje” Podravkini proizvodi. Svaki dan se jako rano diže jer putuje u Koprivnicu na Posao i ostaje do 5, 6 sati, a sad kaže da će i do 9 navečer, priča Rogić.
Osim u Zadru, Pucar je branio i u NK Zagorac iz Krapine, a danas je jedan od najaktivnijih članova uprave Slavena Belupa.
Pucarov otac umro je prije pet godina a majka Tinka živi na Voštarnici. Nije htjela govoriti za javnost, samo je istaknula kako je na svoje sinove jako ponosna. Marin je oženjen i ima dvije kćeri.
Pucarova braća su također vrlo uspješna i javnosti poznata. Benito Pucar je voditelj službe za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo. Od njega često doznajemo informacije o čistoći mora. Najmlađi među trojicom braće je Ivica Pucar, glumac poznat po ulogama serijama kao što su Ponos Ratkajevih, Zakon, Obični ljudi, Zakon ljubavi… I on živi u Zagrebu, no unatoč tome braća često dolaze i u Zadar.