Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Nastavljeni radovi na proširenju pristaništa u Preku

Autor: Dragana Glavočić

22.10.2009. 22:00
Nastavljeni radovi na proširenju pristaništa u Preku

Foto: Adam VIDAS



Općina Preko ishodovala je građevinske dozvole za izgradnju zgrade čekaonice, kolodvora i poslovnih prostora, a s radovima bi trebalo krenuti početkom iduće godine


Nakon što su zbog turističke sezone obustavljeni radovi na proširenju trajektnog pristaništa u Preku, prije tjedan dana djelatnici splitskog Pomgrada vratli su se na gradilište.
U razgovoru s Marinkom Slavićem, ravnateljem Županijske lučke uprave, koja je nositelj prve faze radova na preškom trajektnom pristaništu, doznajemo da se završetak radova očekuje u prvoj polovini iduće godine. Do sad su djelatnici Pomgrada nasipali i iskopali 17 utvrdica u koje je naliven beton. Potom su kontinuirano postavljane rasponske grede od utvrdice do utvrdice te se pristupilo betoniranju polera.
– Dužina operativne Obale 1 iznosi 152 metra, a bit će namijenjena isključivo za turističke i putničke brodove. Pristupit će se nasipanju temeljne školjere koja će zaštititi izloženu luku od udara juga, a na koju će se složiti Obala 2, mul okomit na Obalu 1 dug 40 metara, a služit će kao iskrcajno mjesto za ribarske brodove, kazao je Slavić.
U sklopu projekta proširenja trajektnog pristaništa planirano je i širenje postojećeg za desetak metara. Vrijednost radova procijenjena je na 22 milijuna kuna s PDV-om.
 Paralelno s radovima na produženju operativne obale, započelo se s uređenjem nadmorskog dijela.
Naime, kako nas je obavijestio načelnik Općine Preko Ante Jerolimov upućen je poziv vlasnicima kioska koji se nalaze na području trajektne luke Preko da ih uklone. Inače, Općina Preko je ishodovala građevinske dozvole za izgradnju zgrade čekaonice, kolodvora i poslovnih prostora, a s radovima bi trebalo krenuti početkom iduće godine. Jedino je kiosk Tiska dislociran kako bi otočani mogli kupiti novine i ostale potrepštine. Također, u planu je proširenje parkirališta za 200 parkirališnih mjesta.