Prološki Dinarik d.o.o. gazela je Dalmacije i južne Hrvatske

Slika korisnika admin
Autor: 
gazele_1
Tomislav JERAK
Jedno od dodijeljenih priznanja

Tvrtka Dinarik d.o.o. iz Donjeg Prološca sa stopom rasta prihoda od 673,32 posto u razdoblju od 2006. do 2008. gazela je - odnosno najbrže rastuća tvrtka Dalmacije i južne Hrvatske.

Gazele su poseban projekt kojim medijska kuća Business.hr već četvrtu godinu zaredom promovira male i srednje tvrtke s naglaskom na važnost rasta, razvoja i transparentnog poslovanja, a prema točno definiranim kriterijima.

Na jučer održano proglašenje najboljih u Zadru pozvano je 290 tvrtki iz regije, koje je Buiniss.hr detektirao kao najbržerastuće gospodarske subjekte na području Dalmacije i južne Hrvatske.

U cijeloj Hrvatskoj projektom Gazele ove je godine detektirano više od 1.900 tvrtki.

Nakon Dinarika, druga najbrže rastuća tvrtka u regiji je omiški Hattrick d.o.o., sa stopom rasta prihoda od 490,03 posto, a trećeplasirana je tvrtka C.T.K. Zagreb d.o.o. iz Splita, zahvaljujući rastu prihoda od 474,08 posto u razdoblju između 2006. i 2008.

Jedina zadarska tvrtka među deset najgazela u Dalmaciji i južnoj Hrvatskoj je Lavčević Zadar d.o.o. koji se sa stopom rasta od 242,48 posto zauzeo 9. mjesto.

Treba spomenuti da se prvoplasirani Dinarik d.o.o. bavi vađenjem ukrasnog kamena i kamena za gradnju, vapnenca, gipsa, krede i škriljevca.

- Našu smo djelatnost godinama proširili na niskogradnju, a u posljednje vrijeme i na visokogradnju. Ove godine smo počeli poslovanje širiti i na regiju, jer nam je domaće tržište u ovo krizno vrijeme postalo nedostatno. Iako je ispred nas razdoblje neizvjesnosti, nadam se da ćemo i slijedeće godine nastaviti s rastom, kazao je vlasnik tvrtke Željko Penavić prigodom preuzimanja nagrade.

Od poznatijih projekta u Hrvatskoj Dinarik se može pohvaliti sudjelovanjem na izgradnji zagrebačke Arne (lamele), a tvrtka je partner i u izgradnji Shopping centra Supernova Zadar.

- Nismo se nadali ovoj nagradi, no iznimno mi je drago što smo na ovaj način dokazali da klađenje i igre na sreću nisu netransparentni i poluilegalni poslovi. Uspjeli smo koncipirati drugačiji model poslovanja s terminalima za klađenje. Zbog toga uspijevamo više od 500 lokacija pokrivati s 52 zaposlena, kazao je Dragan Blaškan, predstavnik Hattrick d.o.o., druge najbrže rastuće tvrtke u Dalmaciji i Južnoj Hrvatskoj.

Uime trćeplasiranog C.T.K. Zagreb d.o.o. iz Splita nagrdau je preuzeo Jakša Micheli Tomić.

Ova se tvrtka bavi skupljanjem neopasnog otpada te upravlja pogonom za mehaničku obradu i privremeno skladištenje neopasnog materijala izdvojenog iz otpada.

Nakon Požege i Opatije, u Zadru su jučer proglašene 3. regionalne gazele.

Slijede dodjele gazela za Zagreb i središnju Hrvatska u Bjelovaru 27. listopada te gazele za najbržerastuće tvrtke u sjeverozapadnoj Hrvatskoj koje će biti proglašene u Varaždinu 29. listopada.

Završno događanje projekta Gazele 2009. bit će 30. studenoga u Zagrebu gdje će se dodijeliti nagrade supergazelama na razini cijele Hrvatske.  

Kažimo još da su dalmatinske gazele sinoć u Adriani pozdravili Mirela Sertić Janković, članica Upravi Business.hr-a, koja je istaknula da u ovoj kriznoj godini tvrtkama koje su poslovale transparetno i k tomu uspješno "tim više treba skinuti kapu", te glavna urednica Business.hr-a Silvana Menđušić. Menđušić je izvojila podatak da je 290 tvrtki pozvanih na jučerašnje događanje u Zadru u posljednje tri godine zaposlilo čak 16.200 ljudi.

Nazočnima se uime Zadarske županije obratio dožupan Đani Bunja koji je, osvrnuvši se na zadarsko gospodarstvo, kazao da ono više manje prati sudbinu hrvatskog gospodarstva s tim da je Zadarska županija po pitanju infrastrukturnih projekata u boljem položaju od većine hrvatskih županija. U tom smislu Bunja je kao najbolju ovogodišnju gospodarsku vijest u Zadarskoj županiji izdvojio početak plinofikacije, dugoročne investicije vrijedne oko 900,000.000 kuna.

 

 PRVIH DESET GAZELA

Uz Dinarik d.o.o., Hattrick d.o.o. i C.T.K. Zagreb d.o.o. iz Splita, među prvih deset gazela Dalmacije i južne Hrvatske svoje mjesto su pronašle još redom: Alfaplan građenje d.o.o. iz Dubrovnika (446,84 posto), Elmap d.o.o. iz Splita (371,15), Luka Ploče gradnja d.o.o. iz Ploča (301,21A),AC Putnička agencija Snav d.o.o. iz Dubrovnika (286,17), Ćitić gradnja d.o.o. iz Splita (250,50), Lavčević Zadar d.o.o. iz Zadra (242,48) i ZM-Vikom d.o.o. iz Šibenika (228,90).

 

 KRITERIJI ODABIRA TVRTKI

Da bi se neka tvrtka mogla detektirati kao gazela mora ispuniti sljedeće kriterije: mora poslovati tri pune kalendarske godine sa dobiti u sve tri godine, najmanje od 1.01.2006. godine, i do danas biti aktivna.

U radnom odnosu u tom je periodu morala imati najmanje šest osoba, a  tvrtka u 2008. godini nije smjela imati 1.000 ili više zaposlenika.

Nadalje, moraju biti predana najmanje tri završna računa, i to za 2006., 2007. i 2008. godinu,

Prihod ostvaren u 2008. trebao bi biti najmanje 30% veći od prihoda 2006.

U 2006. godini prihod mora biti veći od 6,000.000 kuna, a u 2008. godini je smije prelaziti 500,000.000 kuna.

Tvrtka mora biti tržišno orijentirana (ne može biti komunalno poduzeće niti ustanova), financijske institucije su isključene (zbog drugačijih obaveza izvještavanja).

Protiv tvrtke i/ili rukovodstva ne smije biti otvorena istraga ili postojati presuda zbog gospodarskih ili drugih teških prijestupa u poslovanju, odnosno postojati osnovana sumnja u legalnost poslovanja.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno