Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Sat unatrag, farovi upaljeni i danju

Autor:

22.10.2009. 22:00
Sat unatrag, farovi upaljeni i danju

Foto: Ivan JAMIČIĆ



S početkom zimskog računanja vremena, u nedjelju, 25. listopada, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vlakovi na HŽ-ovim prugama bit će tijekom noći sa subote na nedjelju zaustavljeni na jedan sat. Prema Uredbi o računanju vremena u 2009. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 25. listopada, u 3 sata i to pomicanjem za jedan sat unatrag – vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata.
Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da se s početkom zimskog računanja vremena mijenjaju i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju. Tako će se od nedjelje, 25. listopada, električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi, od 21 do 7 sati.
Iz Hrvatskih su željeznica pak izvijestili kako će zbog prilagodbe na zimsko računanje vremena u nedjelju, 25. listopada, na HŽ-ovim prugama na jedan sat biti zaustavljeni vlakovi koji voze noću i to na kolodvorima koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova. Riječ je o vlakovima Beograd-Villach i obrnuto koji će čekati u Strizivojni Vrpolje, o vlakovima Zagreb-Split i obrnuto koji će čekati u Gospiću te o vlaku Osijek-Koprivnica-Zagreb koji će čekati u Suhopolju.
S početkom zimskog računanja vremena povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Naime, u razdoblju zimskog računanja upaljena svjetla na vozilima obvezna su i za vrijeme vožnje danju, a vozačima koji zaborave na to prijeti novčana kazna od 300 kuna.