Sat unatrag, farovi upaljeni i danju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
svjetla_automobili_promet
Ivan JAMIČIĆ
Farovi na zimskom režimu korištenja

S početkom zimskog računanja vremena, u nedjelju, 25. listopada, mijenjaju se i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju, a vlakovi na HŽ-ovim prugama bit će tijekom noći sa subote na nedjelju zaustavljeni na jedan sat. Prema Uredbi o računanju vremena u 2009. godini, ljetno računanje vremena završava u nedjelju, 25. listopada, u 3 sata i to pomicanjem za jedan sat unatrag - vrijeme u 3 sata računa se kao 2 sata.

Iz Hrvatske elektroprivrede podsjećaju da se s početkom zimskog računanja vremena mijenjaju i razdoblja važenja dnevnih tarifnih stavova za električnu energiju. Tako će se od nedjelje, 25. listopada, električna energija prema višoj tarifi obračunavati u razdoblju od 7 do 21 sat, a prema nižoj tarifi, od 21 do 7 sati.

Iz Hrvatskih su željeznica pak izvijestili kako će zbog prilagodbe na zimsko računanje vremena u nedjelju, 25. listopada, na HŽ-ovim prugama na jedan sat biti zaustavljeni vlakovi koji voze noću i to na kolodvorima koji su određeni u Pregledu čekanja vlakova. Riječ je o vlakovima Beograd-Villach i obrnuto koji će čekati u Strizivojni Vrpolje, o vlakovima Zagreb-Split i obrnuto koji će čekati u Gospiću te o vlaku Osijek-Koprivnica-Zagreb koji će čekati u Suhopolju.

S početkom zimskog računanja vremena povezana je i odredba članka 102. Zakona o sigurnosti prometa na cestama prema kojoj u razdoblju zimskog računanja vremena na motornim vozilima i za vrijeme vožnje danju moraju biti upaljena dnevna ili kratka svjetla. Naime, u razdoblju zimskog računanja upaljena svjetla na vozilima obvezna su i za vrijeme vožnje danju, a vozačima koji zaborave na to prijeti novčana kazna od 300 kuna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno