Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Smrad je saniran, slijede daljnji koraci

Autor:

22.10.2009. 22:00
Smrad je saniran, slijede daljnji koraci

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Nakon utrvđivanja uzroka neugodnog mirisa te načina na koji će se on sanirati, slijedi utvrđivanje mjesta na kojem se miris razvija, nakon čega slijedi praćenje rada uređaja i to u trajanju od tri mjeseca, kaže Peronja


U cilju rješavanja tehničkih problema koji su se pojavili na novom uređaju za odvodnju, zbog čega je dvjestotinjak ogorčenih mještana zadarske četvrti Smiljevac prosvjedovalo protiv smrada fekalija koji se širio tim područjem, prošlog je utorka u Zagrebu održan važan sastanak. Riječ je, naime, o skupu na kojemu su sudjelovali predstavnici zadarske tvrtke Odvodnja te sve strane koje su uključene u izgradnju zadarskog mehaničko-biološkog pročišćivača Centar, odnosno predstavnici investitora – Hrvatskih voda, Grada Zadra, IGH kao nadzora, projektanti iz njemačkog konzoricija Passavant-Roediger i prof. Laszlo Sipos, s Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, kako bi precizirali rokove i konačan način uklanjanja plina sumporovodika.
– Sastanak je zaista bio na pravom nivou, a sve su se strane složile da će na rješavanju ovog problema raditi Nijemci i prof. Silos sa svojim timom. Oni su najavili kako im je potrebno nekoliko dana da se dogovore te nam poručili da će nam u petak dostaviti detalje. Profesor je već bio u Zadru, a dogovoreno je kako će ubuduće uzimati uzorke i konstantno pratiti rad uređaja, kazao je Peronja podsjetivši kako je proces rješavanja ovog problema podijeljen u tri koraka, od kojih je prvi već završen.
Dakle, kako pojašnjava Peronja, prvi je korak bio sanirati smrad i osloboditi obližnje stanovnike višemjesečne muke, a u tom smislu je prošlog petka postavljena dozirna pumpa za ukapavanje natrijeva hidroksida, a što se do sada obavljalo ručno.
– Od petka se natrijev hidroksid konstantno dozira i mislim da je situacija trenutačno sasvim dobra. Smrad je potpuno saniran i ono što je javnosti smetalo konačno je ukroćeno, a mi sada možemo u miru raditi dalje, kazao je Peronja, najavivši kako nakon utrvđivanja uzroka neugodnog mirisa te načina na koji će se on sanirati, slijedi utvrđivanje mjesta na kojem se miris razvija, nakon čega slijedi praćenje rada uređaja i to u trajanju od tri mjeseca, nakon čega će se sa sigurnošću moći kazati da je problem smrdljivog plina sumporovodika, koji je uznemirio građane Ričina i Smiljevca, konačno riješen.