Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uzgajivačima maraške novac za desetak dana

Autor:

22.10.2009. 22:00
Uzgajivačima maraške novac za desetak dana

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Proizvođačima višnje maraške koji su svoje plodove prodali tvornici Maraska novac još nije uplaćen, iako je prošlo 90 dana kako je bilo dogovoreno, no kako smo saznali novac bi trebao biti uplaćen uskoro. Proizvođači iz Škabrnje su tvornici Maraska još početkom srpnja prodali 520 tona maraške po cijeni od 4,40 kuna, odnosno dogovoreno je da Maraska plati 4,15 kuna, dok će ostatak od 4,40 kuna nadoplatiti Općina Škabrnja. Novac im je u prijašnjim godinama uvijek bio uplaćivan do blagdana Velike Gospe, ali ove godine to nije slučaj. Marko Ivković, predsjednik poljoprivredne zadruge Škabrnja rekao nam je kako su proizvođači naviknuli da novac bude uplaćen do Velike Gospe.
– Ljudi su nezadovoljni, navikli su da novac bude uplaćen do Velike Gospe, a još ga nema. Počela je škola, spremala su se drva za zimu i bilo je dosta troškova tako da je svima potreban taj novac na koji računaju, rekao je Ivković.
Razgovarali smo i s direktorom tvrtke Maraska Vandrijem Montabelom koji nam je rekao kako će novac biti uplaćen uskoro.
– Mještanima Škabrnje i ostalim kooperantima počet ćemo isplaćivati sredstva za marašku početno s idućim ponedjeljkom i obveze će biti podmirene u sljedećih 10-ak radnih dana, rekao je Montabelo.
Na pitanje zbog čega je prekoračen rok u kojem je novac trebao biti uplaćen, Montabelo je rekao kako je to zbog situacije u državi.
– Do prekoračenja roka za 10 do 15 dana u odnosu na dogovoreni rok došlo je zbog opće likvidnosne situacije u državi, jer smo u situaciji da, kao i ostali sudionici na tržištu, puno teže naplaćujemo svoja potraživanja i to se direktno odražava na naše mogućnosti podmirenja obveza.