Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Za bogatu prošlu i blistavu buduću suradnju Zadra i Italije

Autor:

22.10.2009. 22:00
Za bogatu prošlu i blistavu buduću suradnju Zadra i Italije

Foto: Adam VIDAS



Vaš projekt izgradnje luke je također dobrodošao, jer na istom se projektu radi i s druge strane, u Anconi, što će itekako doprinijeti međunarodnoj razmjeni i suradnji. Naša je obaveza da pomognemo i damo poticaj razvoju Zadra, stoga s velikim zadovoljstvom podcrtavam vaše planirane projekte, kazao je veleposlanik


Veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Alessandro Pignatti Morano di Custoza, jučer je službeno posjetio Zadar, a tim ga je povodom gradonačelnik Grada Zadra Zvonimir Vrančić, sa svojim suradnicima primio u Gradskoj vijećnici. U pratnji veleposlanika je bio i Giuseppe De Luca, upravitelj Konzulata Talijanske Republike u Splitu te Rina Villani, predsjednica Zajednice Talijana u Zadru.
– Imao sam čast danas primiti veleposlanika Republike Italije, kojemu sam izrazio svoje iskreno zadovoljstvo. U razgovoru smo se dotakli raznih tema, pa smo tako, osim o povijesti, više razgovarali o sadašnjosti i budućnosti te, naravno, o pomoći Republike Italije na europskom putu Republike Hrvatske. Spomenuli smo se i dugogodišnje prijateljske suradnje Zadra s talijanskim gradovima, kazao je Zvonimir Vrančić, naglasivši kako su se dotakli i buduće gospodarske zone Crno i luke Gaženica, ali i konkretnih poteza talijanske manjine u Zadru i to u smislu daljnje suradnje na kvalitetan i konstruktivan način.
Zahvalivši se na srdačnom prijemu te istaknuvši kako Italiju i Zadar ujedinjuje prošlost, bogata kulturna baština, ali i svijetla budućnost, obratio se i veleposlanik Alessandro Pignatti Morano Di Custoza.
– Ovom smo prilikom razgovarali o eventualnoj budućoj suradnji na gospodarskoj zoni kod Zadra, o daljnjoj suradnji na zadarskom Sveučilištu, a podsjetili smo se i na suradnju drugih talijanskih gradova sa Zadrom. Spomenuli smo se i naše turističke poveznice te milijuna talijanskih turista koji svake godine posjećuju ovu prekrasnu obalu, kazao je veleposlanik, posebno se zahvalivši na pažnji kojom Zadar obasipa talijansku manjinu u Zadru naglasivši kako je siguran da ona daje konstruktivan pečat našoj zajednici.
Nakon posjeta Gradu Zadru i prijema kod gradonačelnik a i njegovih suradnika, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj, Alessandro Pignatti Morano Di Custoza, posjetio je i Zadarsku županiju. U Domu županije je tako upriličeno svečano primanje na kojemu je Stipe Zrilić, zadarski župan sa svojim suradnicima dočekao talijanskog veleposlanika i njegovu pratnju, odnosno, Giuseppea De Lucu, upravitelja Konzulata Talijanske Republike u Splitu i Rinu Villani, predsjendicu Zajednice Talijana u Zadru.
– Veleposlanika susjedne države s kojom imamo dobre odnose u gospodarskom i turističkom smislu upoznao sam s osnovnim podacima o našoj županiji, osobito o gospodarskoj razmjeni koju imamo s Italijom te velikom broju talijanskih turista koji svake godine ostvaruju veliki broj noćenja u Zadarskoj županiji. Spomenuo sam mu i radove na izgradnji luke Gaženica koji će biti gotovi 2013. godine i koji će povezivati našu županiju s Italijom, kazao je župan, spomenuvši i značajan utjecaj talijanske kulture na zadarskom području te dodavši kako je jučerašnji posjet od velike važnosti za razvoj svih vrsta veza i suradnje između Italije i Zadarske županije.
Zahvalivši županu na toploj dobrodošlici kojom je dočekan, obratio se i sam talijanski veleposlanik, naglasivši važnost koju odnos između ovih dviju zemalja daje Zadarskoj županiji.
– Moram istaknuti da sam ovog ljeta bio u Zadru te se i sam uvjerio u veliki broj turista koji dolaze na vašu obalu. Vaš projekt izgradnje luke je također dobrodošao, jer na istom se projektu radi i s druge strane, u Anconi, što će itekako doprinijeti međunarodnoj razmjeni i suradnji. Naša je obaveza da pomognemo i damo poticaj razvoju Zadra, stoga s velikim zadovoljstvom podcrtavam vaše planirane projekte, kazao je veleposlanik, istaknuvši kako svi Talijani podržavaju i cijene trud Hrvatske za ulazak u Europsku uniju te obećavši da će Zadarska županija u njemu uvijek naići na osobu spremnu za pomoć i pružanje poticaja u razvoju.
Talijanski veleposlanik Alessandro Pignatti Morano di Custoza posjetio je i redakciju Zadarskog lista. U razgovoru s glavnim urednikom Lukom Perićem i zamjenicom glavnog urednika Ljiljanom Jurjević veleposlanik je izrazio zadovoljstvo praćenjem i promocijom talijanske manjine u Zadru.
– Iz razgovora s predsjednicom Zajednice Talijana Rinom Villani saznao sam da je riječ o ozbiljnoj novini koja promovira moderne vrijednosti, a upravo je takva novina potrebna Zadru, rekao je di Custoza.
Perić je veleposlanika upoznao s poviješću Zadarskog lista i glavnim preokupacijama u izlaženju. Zadarski list podržava rad svih manjina, uključujući i talijansku, budući da nas raznolikost obogaćuje i povezuje, rekao je Perić.