Zadarski dvojedrenjak

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
kozlicic
Filip BRALA
Iznimna brodograditeljska dostignuća u našim krajevima - Mithad Kozličić

Predzadnji dan manifestacije "Zadarmore" rijetkim posjetiteljima donio je zanimljivo predavanje "Brodovi na škrinji sv. Šimuna" Mithada Kozličića sa zadarskog sveučilišta te projekcije dokumentarnih filmova "Brodovi hranitelji" V. dio i "More u pogledu" Darka Dovranića s HTV-a.

- Sretna činjenica je što tu imamo jedan kontinuitet: arheološki, povijesno-umjetnički, a povijesno je potvrđena starost najmanje 1.500 godina. Prema tome brodovi sa škrinje sv. Šimuna samo su vrh takve sante leda, a sve počinje dolaskom serilia i serilja u Ninu u trećem stoljeću prije Krista, a na njih se nastavljaju hrvatske condure. Kad se usporedi gradnja jedni su liburnski, a jedni starohrvatski. Razlika je jer su liburnski brodovi rađeni šivanim sustavom gradnje i kod liburnskih se jarbol sastoji od dvije motke, a u starohrvatskom samo iz jedne. Unutar tradicije pojavljuje se potreba za ribarenjem, trgovinom i po potrebi za obranu vlastitog teritorija. Pojavila se i potreba za trgovačkim brodom koji može otići na drugu stranu obale, tako se u 12. stoljeću na grafitu na Krku bilježi trojarbolni jedrenjak, u 14. st. u Zadru imamo dvojarbolni jedrenjak, da bi u 15. st. u Medulinu zabilježen jednojarbolni. Imamo širi kontekst i brod u Zadru ima obilježja koke, rekao je Kozličić dodajući da su Zadrani bili pod Mlečanima i pitanje je bili im odgovaralo da imamo koke, a za razviti koke bilo je potrebno puno vremena.

- Iznimno dostignuće je što smo imali tu dvojarbolnu varijantu jedrenjake i ta varijanta je važna, rekao je Kozličić.

 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno