Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zadarski gimnazijalci su iznad prosjeka

Autor:

22.10.2009. 22:00
Zadarski gimnazijalci su iznad prosjeka

Foto: Zvonko KUCELIN



Imali smo više učenika s vrhunskim rezultatom, sa 99 posto riješenosti, a koje upravo ovih dana namjeravamo javno pohvaliti i nagraditi. Nije pošteno da se naša škola gura u županijski prosjek, jer tako najviše gubimo na ugledu. Osim toga, istina je da naša škola redovito ostvaruje znatno bolje rezultate od državnog prosjeka, kazao je Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića


Iako su nedavni novinski napisi o tome da su na probnoj državnoj maturi najviše podbacili zadarski srednjoškolci, ravnatelji zadarskih srednjih škola navode, pak, da je riječ o neutemeljenim i besmislenim tvrdnjama.
Osim toga, nakon što su se prošlog ponedjeljka svi ravnatelji zadarskih srednjih škola u Šibeniku sastali s predstavnicima resornog ministarstva, krenula su i nagađanja o tome da su upravo spomenuti poražavajući rezultati razlog ovome sastanku. No, Rade Šimičević, ravnatelj Gimnazije Vladimira Nazora i šef ravnatelja zadarskih srednjih škola, navodi kako je riječ o redovitom sastanku vezanom uz provođenje državne mature, ovaj put pojedinačno po županijama kako bi sve nejasnoće bile razjašnjene.
Šibenski sastanak
Pravi razlog ovom sastanku bio je upoznavanje s novim pravilnikom te priprema za što bolje provođenje državne mature, a riječi o statističkim podacima te usporedbi rezultata Zadarske županije s ostalim županijama nije bilo.
– Na ovom je sastanku bilo 20-ak ravnatelja i svi mi smo imali priliku postaviti pitanje državnom tajniku Želimiru Janjiću i Ivanu Šutalu, predstavniku strukovnog obrazovanja. Ovo je bila izuzetno korisna prilika za rješavanje svih nejasnoća i nesporazuma vezanih uz provođenje državne mature, kazao je Šimičević, istaknuvši da će se ovakvi sastanci vršiti pojedinačno po svim županijama, nakon čega će se isti obaviti i s ispitnim koordinatorima.
Na medijske napise o tome kako su zadarski srednjoškolci najgori u državi zadarski su ravnatelji, kako kaže Šimičević, ogorčeni.
– Rezultati provedene državne mature o kojima se piše u medijima nemaju uporište s kojim bi se mogle vršiti bilo kakve usporedbe s rezultatima drugih županija. Naime, u Zadarskoj je županiji 15 strukovnih škola i pet gimnazija, a ta se brojka ne može uspoređivati s jednom Međimurskom županijom u kojoj je znatno manje škola. Osim toga, ovo je bila probna državna matura kojoj je prvotni cilj bio da učenik upozna način provođenja takvog ispita, a ne provjera znanja, kazao je Šimičević.
Naglašava, također, da nisu točni niti navodi o tome da su zadarski srednjoškolci čak deset testova riješili ispod prosjeka te da ispod prosječne rezultate nije dao niti jedan srednjoškolac.
Reagiranje na ove navode uputio je i Ranko Artuković, ravnatelj Gimnazije Jurja Barakovića, naglasivši da takve neistine osobito štete njegovoj školi, koja redovito postiže dobre rezultate iz gotovo svih predmeta, obveznih i izbornih.
Probna državna matura
– Imali smo više učenika s vrhunskim rezultatom, sa 99 posto riješenosti, a koje upravo ovih dana namjeravamo javno pohvaliti i nagraditi. Nije pošteno da se naša škola gura u županijski prosjek, jer tako najviše gubimo na ugledu. Osim toga, istina je da naša škola redovito ostvaruje znatno bolje rezultate od državnog prosjeka, kazao je Artuković, istaknuvši da se takvim tendencioznim i senzacionalističkim naslovima na koje neki debelo “nasjedaju”, stvara atmosfera beznađa, vrlo loša i pogrešna slika o školi i svim prosvjetnim djelatnicima, a javno mnijenje okreće se protiv njih.
– Nemamo se čega stidjeti – naši rezultati su više nego dobri. Nije pošteno i nema nikakvog smisla da se naša škola “gura” u nekakav prosjek, jer tako upravo mi najviše gubimo. Kako će se osjećati osoba koju se svrstava u populaciju najgorih, dakle, “prosječno najvećih lijenčina u RH” ili u populaciju “prosječno najglupljih u RH”, pita se Artuković, potkrijepivši navedeno službenim rezultatima probne državne mature učenika Gimnazije Jurja Barakovića za neke predmete u usporedbi s državnim prosjekom.
Iz podataka koje je ravnatelj dostavio vidljivo je da su rezultati probne državne mature iz hrvatskog jezika, engleskog jezika i matematike učenika Gimnazije Jurja Barakovića znatno bolji od državnog prosjeka i to iz svih navedenih predmeta.
– Kada se usporede sve zadarske srednje škole s ostalim školama u Hrvatskoj, riječ je zaista o vrlo malim razlikama, zbog čega se o najgorima i najboljima ne može govoriti. Osim toga, probna je državna matura provedena više kako bi se vidjelo kako će dogodine administrativno funkcionirati mehanizam ocjenjivanja. Tako je to shvatila i većina učenika, ako ni zbog čega, onda zbog riječi “probna” te se zato nisu toliko ozbiljno potrudili. To je važno i treba, svakako, imati na umu. Za očekivati je da će rezultati biti bolji na pravoj državnoj maturi koja dolazi, kazao je ravnatelj, još jednom naglasivši da se u ovu zadarsku gimnaziju svake godine upisuju mahom odlični učenici, zbog čega je ova škola i na ranijim nacionalnim ispitima imala izvrsne rezultate među svim gimnazijama u RH te da će se potruditi da taj kontinuitet održi i dalje.