Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarskim studentima dodijeljeno 100 stipendija

Autor: Teuta Babajko Jamičić

22.10.2009. 22:00
Zadarskim studentima dodijeljeno 100 stipendija

Foto: Filip BRALA



Gradski vijećnici prihvatili su na sjednici GV-a prijedlog Pravilnika o stipendiranju i odobravanju drugih oblika potpore učenicima i studentima. Govoreći o Pravilniku, Joso Nekić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo u Gradu Zadru, naveo je kako je isti donesen zbog usklađivanja s pravilima studija po Bolonjskom procesu te izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.
– Do listopada 2003. godine Grad Zadar je nadarenim učenicima i studentima dodjeljivao kredite za školovanje, a od tada stipendije i druge oblike potpore. Posljednje četiri godine Grad Zadar je uz redovite učeničke i studentske stipendije dodjeljivao i studentske stipendije studentima koji se obrazuju za deficitarna zvanja, govori Nekić dodajući kako je listu deficitarnih zvanja svake godine utvrđivalo Poglavarstvo Grada Zadra.
Za prošlu školsku, odnosno studijsku godinu dodijeljeno je 100 stipendija. Od tog broja 15 stipendija je dodijeljeno učenicima srednjih škola, 30 stipendija studentima prve godine, 25 stipendija studentima starijih godišta, 20 stipendija studentima prve godine koji se školuju za deficitarna zvanja i 10 stipendija studentima starijih godišta koji se školuju za deficitarna zvanja.
– Stipendija za srednjoškolce iznosi 300 kuna mjesečno, za studente koji studiraju u Zadru 800 kn, a za studente koji studiraju izvan Zadra 1.000 kuna. Trenutačno u programu stipendiranja imamo 233 studenta i 36 učenika, navodi Nekić.
U prošloj školskoj godini Grad Zadar je trima učenicima srednjih škola dodijelio jednokratnu financijsku potporu u neoporezivom iznosu od 1.600 kn. Jednokratne potpore na prijedlog Povjerenstva za stipendiranje dodjeljivalo je Poglavarstvo Grada Zadra i to učenicima, odnosno studentima koji nisu ostvarivali pravo na stipendiju, a dolaze iz obitelji slabijeg socijalnog stanja i imaju dobar uspjeh u školi, odnosno na studiju.