Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vlada mora pokazati spremnost za socijalno partnerstvo

22.10.2010. 22:00
Vlada mora pokazati spremnost za socijalno partnerstvo


Od štrajka ćemo odustati samo ukoliko se Vlada obveže da ni ona, ali niti jedna buduća Vlada neće uvoditi sporne izmjene Zakona o radu i na taj način dokaže da je spremna za socijalno partnerstvo sa sindikatima. Ukoliko se ovo ne dogodi idemo u generalni štrajk kojeg nismo imali dvadesetak godina, kazao je Uranija


Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je ovih dana mogućnost uvođenja kaznenog djela za neisplatu plaća kao i razmatranje uvođenja kaznenog djela namjernog stečaja. Ovu odluku pozdravili su sindikalisti, među kojima i Vedran Uranija, županijski povjerenik SSSH. Rekao je da je ovakvu odluku odavno trebalo upisati u hrvatski Kazneni zakon jer ovu odluku sindikati i brojne civilne udruge traže već godinama. Uranija smatra da će, ukoliko neisplata plaća postane kazneno djelo, to prisiliti poslodavce da redovito isplaćuju radnike.
Vedran Uranija se osvrnuo i na najavu generalnog štrajka kojeg su sindikati najavili ukoliko Vlada odustane od raspisivanja referenduma.
 – Od štrajka ćemo odustati samo ukoliko se Vlada obveže da ni ona, ali niti jedna buduća Vlada neće uvoditi sporne izmjene Zakona o radu i na taj način dokaže da je spremna za socijalno partnerstvo sa sindikatima. Ukoliko se ovo ne dogodi idemo u generalni štrajk kojeg nismo imali dvadesetak godina, kazao je Uranija i objasnio da štrajk ne može zaustaviti neke gospodarske procese već ih može samo ubrzati.
On smatra da su gospodarske i socijalne reforme u zadnje vrijeme zamrle, odnosno usporile se.
 – Sindikati smatraju da nam treba još jedan rebalans proračuna u kojem bi se više novaca odvojilo za poticaje za gospodarstvo. Osim toga, Vlada treba uvesti nove gospodarske mjere koje će imati efekta te učiniti da se na svim nivoima pokrenu reforme, kao i pokrenuti javne radove. Također treba provesti i socijalnu reformu, odnosno politiku aktivnog zapošljavanja, kao i potaknuti malo i srednje poduzetništvo. Tek uvođenjem ovih reformi stanje u Hrvatskoj može se popraviti, zaključio je Uranija.