Četvrtak, 9. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Badurina i Lisica oživjet će Adriju?

Autor: Damir Maričić

22.10.2012. 22:00
Badurina i Lisica oživjet će Adriju?

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Osnovana tvrtka Adrija Zadar 1, otkupila je do sad oko 60 od 85 milijuna potraživanja od temeljnih vjerovnika Adrije – Oko 3,5 milijuna kuna za zaostale plaće je osigurano, a za tri mjeseca novi vlasnici očekuju punu proizvodnju u tri smjene
Nismo mogli dopustiti da Adria ode u stečaj jer prije 10 godina bili smo oboje, zajedno s Lacićem, tu kod preuzimanja. Znamo vrijednost ove tvornice za Zadar, hrvatsku ribopreradu i ribarstvo. Ribarstvo je naš korijen i naša ljubav, kazali su nam gotovo uglas Neven Badurina i Jadranko Lisica dok smo sjedili u prostorima zadarske Adrije, koju upravo preuzimaju, a koji pomalo naliče na postkataklizmičke filmove, ili kako se oni izraziše – kao da je pala atomska bomba.
No, naravno da se od ljubavi ne živi, a pogotovo ne pravi posao:
– Adrija ima mogućnost i priliku opstanka i razvoja, ali samo na daleko većoj proizvodnji od sadašnje, i uz tehnološki napredak, pojašnjava Badurina.
 Lisica je pomalo umoran jer zadnjih 36 sati ovdje s radnicima nadgleda, osposobljava se kotlovnica i rade drugi popravci i pripreme. Službenica upada i govori nešto oko kompjutorskih programa za plaće. Naravno da pitamo – zar se pripremaju plaće?
– Upravo se sve izračunava i putem stare tvrtke Adrije ide isplata svih zaostataka radnicima. Oko tri i pol milijuna za plaće za kolovoz i rujan, potvrđuje nam Badurina.
Stara i nova – Adria
Pojasnite nam to sa starom i novom Adrijom.
– Osnovali smo tvrtku Adrija Zadar 1 koja preuzima Adriju putem otkupa potraživanja. Preuzima svih 300-tinjak zaposlenih i stvara preduvjete za nastavak proizvodnje.
Što ste dosad napravili s otkupom potraživanja?
– Pregovaramo sa svim vjerovnicima, najprije s najvećima. To su banke, a načelno smo već dogovorili odnosno otkupili oko 60 od oko 85 milijuna kuna potraživanja.
Jeste li otkupili i državna potraživanja i kakav “skonto” na potraživanja dobivate?
– S državom tek trebamo dogovarati, a o skontu ne bismo govorili.
Preuzimate li i neke druge nekretnine ili objekte vezane uz prethodne poteze Adrije za Miodraga Lacića?
– Ne, zanima nas samo Adria.
Kako mislite da Adria može poslovati?
Izlaz je u 50 milijuna konzervi
– Uvjet je značajno veća proizvodnja. Adrija mora proizvoditi 50 milijuna konzervi.
Koliko je dosad proizvodila, odnosno može li to, jer navodno je ugovor s Podravkom ograničavajući?
– To nije točno, Podravka ostaje naš partner i u obimnim smo pregovorima oko proizvodnje. U ovoj lošoj godini s problemima, blokadama i dugovanjima Adria je do sad proizvela tek 15-tak milijuna komada. Ima uvjeta za daleko veću proizvodnju uz tehnološku obnovu. Zasad krpamo i popravljamo što se da, a potom će biti nužne veće investicije. O tom potom. Izvjesno, najbitnija je hladnjača uz ribarsku luku u novoj luci Gaženica i nju svakako moramo modernizirati, a ona je najveća u zemlji.
Neven Badurina suvlasnik je najveće tvrtke za mariniranje i soljenje inćuna u zemlji – Ostree i jasno vezan za ovaj posao. Jadranko Lisica kaže:
– Otac je bio ribar, a uz ribu sam ja i obitelj vezani od rođenja, braća i sad.
Dugoročno?
– Adrija i Ostrea fuziranjem mogu postati gigant ne tek za Hrvatsku već za Mediteran.
Premještanje posla s lokacije u Gaženici?
– Ne, Adrija ostaje ovdje. Ribari će imati gdje plasirati ribu, zaključuju Badurina i Lisica.