Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Bilosnićev Tigar i Afrika u europskoj prijestolnici kulture

Autor: Z L

22.10.2012. 22:00
Bilosnićev Tigar i Afrika u europskoj prijestolnici kulture


Slovenskoj literarnoj publici zasebno su predstavljene Bilosnićeve zbirke pjesama Tigar i Afrika, koje će uskoro biti prevedene na slovenski jezik
U Literarnoj hiži u Mariboru, u sklopu programa Maribor 2012., europska prijestolnica kulture, u petak 19. listopada 2012. godine predstavljen je poznati hrvatski književnik Tomislav Marijan Bilosnić. Ovaj Bilosnićev književni nastup u europskoj prijestolnici kulture organizirao je Međunarodni klub prijatelja povodom 45. godišnjice umjetničkog djelovanja ovoga svestranog umjetnika, književnika, slikara, fotografa, publicista i novinara.
Slovenskoj literarnoj publici zasebno su predstavljene Bilosnićeve zbirke pjesama Tigar i Afrika, koje će uskoro biti prevedene na slovenski jezik. Kao što je poznato, već kultni Bilosnićev Tigar do sad je preveden na engleski, njemački, talijanski, makedonski, albanski, romski, i djelomično, mađarski jezik. U Mariboru su predstavljena sva rečena izdanja, a publici je bila dostupna i grafička prezentacija ove zbirke i njezinih prijevoda. Dok je sam autor govorio pjesme iz Tigra, pjesme iz zbirke Afrika nadahnuto je kazivala Mataša Švinkart Žumer.
O Bilosniću i njegovome stvaralaštvu u Mariboru su govorili Marijan Pungartnik, poznati slovenski književnik i urednik, voditelj Literarne hiže, te Milka Knežević, pjesnikinja i slikarica, predsjednica Međunarodnog kluba prijatelja. Prigodnom riječju o Bilosnićevu stvaralaštvu pridružio se i poznati bosanski književnik Admiral Mahić, trenutno nastanjen u Grazu, u Austriji.
Bilosnić će u istom programu uskoro nastupiti i kao slikar u Lepoglavi, gdje će početkom studenoga biti postavljena i otvorena njegova izložba slika “Pollockova svjetlost”, koja će tijekom prosinca biti prenijeta u mariborske galerijske prostore.