Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kad ulje zamiriše na zeleni bajam…

Autor: Velimir Brkić

22.10.2012. 22:00
Kad ulje zamiriše na zeleni bajam…

Foto: Velimir BRKIĆ



Proizvedeno ulje malo je gorče, ali će tijekom vremena ta gorčina nestati. Ulje ima odličnu svježinu, nije preteško, miriše na artičoku i zeleni bajam. Odlično za salate i lešade, za neka jela ulje od sorte leccino je gotovo nezamjenjivo, objašnjavaju Duševići
Ravnokotarski bazen daje izvrsna ulja, prve količine maslinova ulja potekle su u pogonima uljara. Poznatiji zadarski maslinari i svi ostali koji žele postići vrhunsku kvalitetu svojih proizvoda, natjecati se na maslinarskim manifestacijama i osvojiti poneku nagradu, krenuli su u ranu berbu.
U masliniku na Straži
U maslinicima ljubačkih maslinara i uljara, oca i sina Mladena i Mate Duševića, vlasnika OPG Dušević, prostrli su cerade ispod stabala i počeli berbu maslina sorte leccino koja se uvijek prva bere.
– Ono što ohrabruje jest da masline plaćaju 12, odnosno radman dobivenoga maslinova ulja iznosi 12 posto na 100 kilograma maslina, što je mnoge iznenadilo s obzirom na to da je godina bila iznimno sušna. Istodobno su prve analize pokazale da je ulje visoke kakvoće jer sadrži malo kiselina, govori Mladen koji zajedno sa sinom Matom pažljivo odlučuje o svakom koraku u proizvodnji.
 – Proizvedeno ulje malo je gorče, ali će tijekom vremena ta gorčina nestati. Ulje ima odličnu svježinu, nije preteško, miriše na artičoku i zeleni bajam. Odlično za salate i lešade, za neka jela ulje od sorte leccino je gotovo nezamjenjivo, objašnjavaju Duševići berući prve kilograme ove vrlo cijenjene mediteranske uljarice.
Njih dvadesetak, obitelj, rodbina i prijatelji berbu su tradicionalno započeli na lokalitetu Straža na padinama ljubačkog brda gdje je zasađeno 160 od ukupno 400 maslina, koliko ih imaju Duševići u pet maslinika na različitim lokacijama. Imaju čak 16 sorti među kojima uz poznate talijanske sorte, prevladavaju čuvene domaće sorte drobnica, oblica, levantinka, istarska bjelica i krvavica.
– Koliko će se na koncu pobrati i samljeti za sada se ne može procijeniti. Zbog dugotrajne suše svaka je prognoza nezahvalna, govori mladi maslinar i uljar Mate u masliniku na Straži gdje je gušt doći i bez posla, pogotovo kad je bogata marenda u podužoj pauzi berbe.
OPG Dušević je dobitnik brojnih priznanja i nagrada za ekstradjevičansko maslinovo ulje, na raznim manifestacijama su se okitili s više od 50 zlatnih, srebrnih i brončanih odličja.
Sjećanje na Noćnjak 2001.
– Sve je započelo na međunarodnoj manifestaciji uljara i maslinara Noćnjak 2001. godine u Biogradu na Moru gdje smo osvojili diplomu za djevičansko ulje, prisjeća se Mladen.
Masline se prerađuju postupkom hladnog prešanja, čime se dobiva ekstradjevičansko maslinovo ulje s udjelom slobodnih masnih kiselina od 0,08 do 0,2 posto.
– Tako dobiveno ulje ima veliku nutritivnu vrijednost, uz isto tako bogatu aromatičnu notu što je jamstvo najviše kvalitete ekstradjevičanskih maslinovih ulja, tvrdi Mate.
Zanimljivo je spomenuti da će Duševići najveće količine maslina pobrati do poslije blagdana Svih svetih, dakle do sredine studenoga, dok je prije petnaestak godina berba maslina tek tada počinjala.
– Sve što smo radili u proteklih 30-ak godina činili smo u dogovoru sa strukom, a to se odnosi na primjenu agrotehničkih mjera, rezidbu, prehranu, zaštitu, vrijeme berbe, preradu i čuvanje ulja. Sada imamo konstantan urod, visokokvalitetne prinose i kvalitetno i zdravo te autohtono ljubačko maslinovo ulje, ističu Duševići.
Tijekom berbe u masliniku je održana i uspješna prezentacija električnog tresača maslina model Mambo Karbonium koji karakterizira tihi rad, ne onečišćuje zrak i okoliš. Na Duševićevim stablima masline talijanske sorte leccina pokazao je izuzetnu učinkovitost.
– Kako doznajemo, ima zanemarivu potrošnju električne energije preko akumulatora, nepotrebno je bilo kakvo održavanje, nema opasnosti pri rada, ima vrlo male vibracije, mogućnost rada i kod velike gustoće granja u krošnji.
Maslinari su se osuvremenili, educirali i postižu odlične rezultate, a ono što se godinama nikako ne mijenja, to je užitak branja maslina, svojevrsno poštovanje prema maslini i prenošenje ljubavi za maslinike na mlađe generacije.