Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Obustavljena isporuka milijuna litara mlijeka

Autor: Zlatko Crnčec

22.10.2012. 22:00
Obustavljena isporuka milijuna litara mlijeka

Foto: Marin GOSPIĆ



Mlijeka ipak neće manjkati u trgovinama jer je isporuku obustavilo manje od deset posto hrvatskih proizvođača
Ministarstvo poljoprivrede jučer je izdalo priopćenje u kojem »apelira na proizvođače mlijeka da ne obustavljaju isporuku jer će tako nanijeti štetu i sebi i mljekarskoj industriji«, te »dodatno pogoršati ionako tešku situaciju u cijelom sektoru«.
– No uvjereni smo da neće doći do nestanka mlijeka na policama niti do bilo kakvih poremećaja na tržištu. Prema trenutnim informacijama sa terena isporuku je obustavilo manje od deset posto proizvođača. U srijedu će na Savjetu za praćenje stanje u mljekarskom sektoru biti prezentiran »Mliječni paket«, te mjere koje bi trebale pomoći tom sektoru. »Mliječni paket« ključni je dokument koji će biti usuglašen s mljekarskim paketom EU, a njime bi se uredili svi odnosi između proizvođača i prerađivača, uključujući i cijenu. Cilj je proizvođačima dati kvalitetno polazište za pregovore s otkupljivačima, piše u priopćenju Ministarstva.
S druge strane predsjednik Stožera za obranu cijene mlijeka Antun Laslo izjavio je jučer da proizvođači nisu isporučili oko milijun litara mlijeka, te da su obustavili isporuku mlijeka prerađivačima u cijeloj Hrvatskoj. Dodao je da će tako biti dok se ne ispune njihovi zahtjevi da otkupna cijena mlijeka bude 4,05 kuna po litri. Laslo je naglasio da je žalosno ovo što se događa, ali da drugog izlaza proizvođači nemaju jer su »ne na rubu već u ponoru beznađa«, te preporučio farmerima da mlijeko dijele građanima, a ono što ostane neka proliju.
– Mi farmeri koji proizvodimo mlijeko nismo prosjaci već samo tražimo ekonomsku cijenu mlijeka, rekao je Laslo.
Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mato Brlošić rekao je da Komora podržava farmere u njihovim zahtjevima za većom otkupnom cijenom mlijeka. Istaknuo je kako se taj problem treba dugoročno riješiti te da otkupna cijena mlijeka mora biti ekonomski isplativa za proizvođače, te pritom izrazio bojazan da nakon što ipak krene isporuka mlijeka »ne bude revanšizma prerađivača mlijeka prema malim farmerima«.
U priopćenju Ministarstva navodi se da negativni trendovi u sektoru mljekarstva nisu nešto što se događa u zadnja dva do tri mjeseca.
– U 2011. je 2.228 farmi prestalo isporučivati mlijeko, a u prvih osam mjeseci ove godine to je učinilo još njih 963. Proizvodnja u 2011. je iznosila 626 tisuća tona mlijeka, uz izuzetnu kvalitetu – više od 90 posto EU kvalitete. Od početka ove godine Agencija za plaćanje je za sektor mljekarstva isplatila 178,7 milijuna kuna, dok danas kreće isplata dvije rate za mlijeko u iznosu od 54,6 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.
Problemi između proizvođača i prerađivača započeli su u veljači ove godine nakon što su ovi drugi smanjili otkupnu cijenu s 2,65 kuna na 2,09 kuna. Proizvođači to smatraju sramotno niskom cijenom koja je dovela do toga da posluju s gubicima.