Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Protiv pomorca iz Vrsi tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona!

Autor: Minja Gugić

22.10.2012. 22:00
Protiv pomorca iz Vrsi tužiteljstvo odustalo od kaznenog progona!


Izvanraspravno vijeće Županijskog suda utvrdilo je kako upravo prigovor koji je uložio Eleri Vukić ima osnove pa je zatražena dopuna istrage i korekcija optužnice. Sada je sve to obavljeno i opet je na potezu Izvanraspravno vijeće koje treba odlučiti i o ostalim prigovorima te ukoliko oni budu odbačeni, optužnica postaje pravomoćna i može se zakazati početak suđenja
Zadarsko županijsko državno odvjetništvo, odnosno tužiteljstvo odustalo je od kaznenog progona protiv pomorca iz Vrsi, Elerija Vukića koji je bio šestooptuženi u velikoj zadarskoj aferi poznatoj pod nazivom – leasing. Riječ je o višemilijunskoj prijevari u leasing prodaji skupocjenih auta i brodova.
Iako se nakon dvogodišnje istrage i konačnog podizanja optužnice u kolovozu prošle godine činilo kako će taj slučaj ubrzo dobiti i svoj sudski epilog, sredinom prošlog mjeseca Izvanraspravno vijeće Županijskog suda odlučujući o prigovorima optuženih, utvrdilo je kako upravo prigovor koji je uložio Eleri Vukić ima osnove, pa je afera leasing vraćena na početak. Zatražena je, naime, dopuna istrage te samim tim i korekcija optužnice.
Suci redom tražili izuzeće
Sada je sve to obavljeno i opet je na potezu Izvanraspravno vijeće Županijskog suda koje treba odlučiti i o ostalim prigovorima. Ukoliko oni budu odbačeni, optužnica postaje pravomoćna i može se zakazati početak suđenja, a ovaj spis, “težak” oko dvije tisuće stranica, kao što je javnosti poznato dodijeljen je zadarskoj sutkinji Enki Moković.
Odluka je “pala” na sutkinju Moković nakon što su gotovo svi suci Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru iz, kako su naveli, osobnih razloga, zatražili svoje izuzeće. Njihov je zahtjev proslijeđen na odluku Vrhovnom sudu RH čiji su suci zaključili kako navedeni razlozi nisu dovoljno opravdanje za izuzeće te da spis mora biti dodijeljen nekomu od sudaca zadarskog Županijskog suda.
Kurtoviću “na teret” 65 (ne)djela
Zamjenik županijskog državnog odvjetnika Slobodan Denona je, podsjetimo, optužio Dejana Pupovca, direktora prodaje u Autokući Zadar i Niku Lisicu, iz Odjela za financiranje i prodaju Audi auta zbog zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje dokumenata. Na trećem mjestu popisa optuženih našao se Ante Kurtović kojeg se tereti za 65 djela kojima je kupce doveo u zabludu i materijalno se okoristio. Osim toga, njega se tereti i za pomaganje Pupovcu i Lisici u realizacijama prijevara. Slijede vlasnik Autokuće Zadar Milan Rajlić i Marin Mišković s Paga, a zadnje ime na optužnici još je jedan zaposlenik Autokuće Zadar, Dražen Bezinović, koji je bio zadužen za prodaju volkswagen automobila.
Oni su po stavu tužiteljstva više od dvije godine, odrađivali posao i ubirali svote koje se u konačnici zbrajaju u milijunima kuna.
Protiv Ante Kurtovića na Općinskom sudu u Zadru već se vodi niz parnica u povodu privatnih tužbi zbog odšteta u aferi leasing.