Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Svakog dana hodočašće policiji

Autor: Mario Matana

22.10.2012. 22:00
Svakog dana hodočašće policiji


Ipak neće fra Šime samo tako čekati nastavak postupka sa slobode: odbjegli fratar, osumnjičen da je olakšao franjevačku Župu u Baškoj Vodi za malo manje od 10 milijuna kuna, mora predati sudu putovnicu te se svaki tjedan javljati nadležnoj policijskoj postaji. Tako je odlučio splitski Županijski sud, što je ipak bolje po Šimu Nimca, 34-godišnjeg fratra (još uvijek) nego da je završio u istražnom zatvoru.
Šuti o novcima
Afera oko fra Šime je pukla prije desetak dana kada se otkrilo da na računu Župe Uznesenja Blažene Djevice Marije nedostaje 1,3 milijuna eura od prodaje gotovo 40 tisuća kvadrata zemljišta. Šime Nimac je kazneno prijavljen zbog zloupotrebe položaja i ovlasti, prodao je crkveno zemljište uz more firmi Sunčani Bast te potom u tri navrata predigao cijeli iznos. Gdje su novci, nije želio reći ni u policiji ni na tužilaštvu. Pred sucem istrage Stankom Grbavcem koncem prošlog tjedna priznao je da je podigao novac, no samo kako bi ih »sakrio na sigurno« i da ih nije potrošio na kupnju luksuznog automobila i jahte.
Ako se ne javi – pritvor
Zamjenica splitskog Županijskog državnog odvjetnika zatražila je istražni zatvor za fra Šimu Nimca, no sudac istrage odbio je taj zahtjev. Smatrao je da ne postoji opasnost od bijega jer je riječ o hrvatskom državljaninu koji se sam prijavio policiji prošli tjedan. Također je rekao da nema opasnosti od utjecaja na svjedoke jer je većina dokaza dokumentirana u pisanom obliku. Tužilaštvo se na tu odluku suca Grbavca žalilo, pa je izvanraspravno vijeće donijelo odluku o oduzimanju putovnice i mjeri javljanja nadležnoj policijskoj postaji, a to će najvjerojatnije biti zadarska, s obzirom na prebivalište osumnjičenog fratra. Pritvor, odnosno istražni zatvor je najdrastičnija metoda osiguravanja nazočnosti osumnjičenog u nekom postupku, koja se u ovom slučaju, mišljenje je sudaca splitskog suda, mogla zamijeniti s ove dvije mjere opreza. Ukoliko pak fra Šime samo jednom ne opravda svoje tjedno nejavljanje policiji, na snagu stupa pritvor, naglasio je glasnogovornik splitskog Županijskog suda Neven Cambi.