Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Zbog curenja tajnih informacija uhićen i Klicin »kum« Rajić

Autor: Danko Radaljac

22.10.2012. 22:00
Zbog curenja tajnih informacija uhićen i Klicin »kum« Rajić

Foto: PIXELL



Vladu Rajića tereti se da je nedavno uhićene policajce poticao na odavanje službenih tajni. Uhićene su još dvije osobe, a istraga nastoji otkriti krajnje korisnike
Tri su osobe u nedjelju navečer uhićene jer ih se povezuje s nedavnim  slučajem odavanja podataka iz policijskog USKOK-a. Kako je MUP priopćio, radi se o nastavku istrage od 28. rujna, a uhićenici su stari 51, 46 i 41 godinu.
Kako se neslužbeno saznaje, najstariji uhićenik dobro je poznat sa stranica crnih kronika. Radi se o Vladi Rajiću, osobi često povezivanoj s Vinkom Žuljevićem Klicom, ujedno i jednom od važnijih svjedoka optužbe na procesu »dečki s Knežije« prije desetak godina. Rajić se s dvojicom svojih poznanika i suradnika, tereti ih se istragom, udružio s dvojicom prije petnaestak dana uhićenih policajaca te ih poticao na odavanja službenih tajni.
Dio sebi, dio dalje
Prema neslužbenim podacima, Rajiću je dio podataka bio potreban zbog njega samog, ali je dobar dio prosljeđivao i dalje, drugim zainteresiranim osobama. Policija se nada kako će u nastavku istrage doći i do drugih krajnjih »korisnika« podataka koji su curili iz policijskih sustava.
Podsjetimo, krajem rujna uhićena su dvojica policajca, jedan iz PNUSKOK-a, drugi iz PU zagrebačke, koji se nekoliko mjeseci organizirano dilali informacije iz tajnih istraga. PNUSKOK-ovac je imao pristup tajnim istragama koje su u tijeku, te je zanimljive podatke prenosio svom kolegi u PU Zagrebačku. On je pak to prenosio zainteresiranim osobama, među kojima je bio i Rajić i dva njegova kompanjona. Oni su pak u svoje ime, i u ime trećih osoba, policajcima plaćali za informacije.
Plaćalo se na više načina, a najčešće se radilo o direktnom prijenosu gotovine iz ruke u ruku. No, znalo se sređivati i u naturi, raznim ljetovanjima, zimovanjima te stvarima koje su »dobro dolazile« policajcima. Kako vrh policije nije imao vjere u svoje zagrebačke operativce, čitavu je akciju uhićenja obavila riječka ispostava PNUSKOK-a. Tek nakon što su duže vrijeme nadzirali svoje kolege, došlo je do uhićenja. Neslužbeno se saznaje kako je čitava operacija bila zamišljena da traje i duže, kako bi se odjednom uhitili i policajci i njihove »mušterije«, ali je vrh policije imao indicije da im istraga počinje curiti. Zbog toga su odlučili najprije uhititi svoje kolege, a potom se »baciti« i na druge.
Nenadani ulov
Vlado Rajić je, pučki gledajući, nenadani ulov ove akcije. Naime, nakon prvih uhićenja iscurile su informacije kako su policajci informacije među ostalima dilali i organizatorima prostitutskih lanaca. Iako se Vladu Rajića godinama dovodilo u vezu s kriminalnim miljeom, nikada nije bio u nikakvim kombinacijama za prostituciju. Dapače, niti osobe za koje se vjeruje da im je Rajić dostavljao podatke dobijene od policije nisu nikad bile povezane s miljeom prodaje seksualnih usluga. Tako da se čini da je policijski dvojac imao široko rasprostranjenu »prodajnu mrežu« kad su informacije i njihova prodaja u pitanju.
Vladu Rajića prvi se put počelo spominjati u medijima prije 15-ak godina, kada je doživljavan opozicijskim krilom »dečkima s Knežije« tih godina. Bio je blizak s Vjekom Sliškom i njegovim »ljudima«, a vezani su bili preko Vinka Žuljevića Klice, koji je prema pisanju nekih medija Rajićev kum. A njih dvojicu veže prijeratno prijateljstvo još iz Srednje Bosne, odakle su obojica porijeklom.