Nije me puklo "kud puklo, da puklo!"

Slika korisnika admin

GLEDANJE U SUSJEDOV VRT

Moram priznati da me ovaj Putinov posjet susjednoj nam državi baš nešto nije impresionirao i, iskreno govoreći, baš me briga za to, kao što me nije bilo briga ni za onaj smiješni petominutni Clintonov posjet na zagrebačkom aerodromu, kada je Tuđman obukao odijelo, a Bill došao u trenerci (ili nečem sličnom) i kao što mi se živo fućka za predsjednike, okrunjene glave, prinčeve i princeze i ostale džabalebaroše. Ne želim ih gledati na tv-u, a ni čitati o njima u medijima, a osobito me nervira ona rubrika „Sa kraljevskih dvora". Ipak, ovaj Putinov posjet je popratio moj omiljeni karikaturist Nik Titanik sa genijalnom karikaturom. Stoje Putin i Nikolić i gledaju tu vojnu paradu, a Putin mu kaže: „krasna vojna parada. Ko onomad prije 70 godina kada je crvena armija istjerala Nijemce i četnike". E, da... Treba se malo i toga prisjetiti i naglasiti.

„KUD PUKLO DA PUKLO"

Već me dosta ljudi pitalo za mišljenje o novoj seriji Nove TV,  koja se zove „Kud puklo da puklo", a koja je bila vrlo gromoglasno najavljivana. Ja tome ne mogu napisati ništa, jer nisam još uspio pogledati ni jednu epizodu u cijelosti. A zašto nisam? Pa probao sam nekoliko puta, ali avaj... Ne ide pa ne ide. Uvijek odustanem i mada u početku shvatim da se radi o istoj ideji na kojoj se gradio nekadašnji veliki tv-hit „Bolji život" (djeca dobiju veliko nasljedstvo pod određenim uvjetima), ipak nikako ne mogu shvatiti što je to. U jednom momentu mislim da je komedija (muzika, dijalozi), ali mi nije smiješno, bez obzira što u njoj sudjeluju inače izvrski komičari poput Pervana ili našeg zadranina Ivana Šarića, a onda opet mislim da je nešto ozbiljno, ali nije ni ozbiljno. Sve mi to sliči na neko seosko nadmudrivanje, ali s nekako jalovim rezultatom, jer se to nadmudrivanje, kao što se nebrojeno puta pokazalo i dokazalo u nekadašnjim humorističnim serijama, može prezentirati kao divna komedija, što ovdje očigledno baš i nije uspjelo.

FILM PREPUN PSOVKI, A U KOJEM SE NE PSUJE

Nakon što smo prošli ponedjeljak vidjeli film „Moram spavat anđele" koji je bio prilagođen za slijepe osobe, HTV3 nam je ovog tjedna, na isti način, emitirao odličan film „Svirajte nešto ljubavno". Gledajući ga, shvatio sam da nije samo prilagođen slijepim osobama, kako sam napisao prošlog četvrtka, nego i gluhima, na način da je na dnu ekrana stalno išao napisani tekst, tzv titl. I što je tu tako zanimljivo da o tome treba pisati? Pa to, da su urednici zaključili da su gluhe osobe puno čednije od slabividnih i običnih gledatelja i da im treba stvari prenijeti uljepšane i to na taj način da se tekst krivo prenosi tako da se „šporke riči" zamjene nešto pristojnijima.

Umjesto „Sje..t ću te kat-tad" ide „sredit ću te", „sve ide u tri p.m." je „k vragu", „hvala ku..u na udarcu" se krati u „konačno", a „košulja ti je u ku..u" se kaže „košulja mi se ne sviđa." Neke su ružne riječi zamjenjene pristojnijim (sjeb..i = zaribati; zaj...vati = zavlačiti ili zafrkavati; popiz..ti = planuti; pi..ica = mimoza...), a neke su zgodne fraze jednostavno skraćene za prosti dio („kako sam glup u p.m." ide bez „u p.m."), a često umjesto prostačke psovke kažu samo „u materinu", što valjda zvuči puno pristojnije. S obzirom da su akteri ovog filma kreativni u psovanju, onda se umjesto psovke koja često traje cijelu rečenicu, jednostavno u zagradu napiše „psovka", što mi je čak prihvatljivije od ovog munjesanja s eufemizmima.

U stvari, najsmješnije je to što je ovo film sa abnormalno puno psovanja, tako da je rijedak i najkraći dijalog u kojem se pristojno govori, što je urednike stavilo na usitinu teške muke, a još bi im bilo teže kada bi trebali objasniti po kojoj to logici za jedan profil publike mogu ići psovke, a za drugi ne. Cijela stvar postaje osobito stupidna i smiješna, kada se uzme u obzir da većina osoba oštećenog sluha odlično čita sa usana, tako da je cijela ova komedija bila uzaludna.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno