Izložen pribor koji je služio za proizvodnju i degustaciju vina i piva

Slika korisnika admin
Autor: 
Vedran SITNICA

U Muzeju antičkog stakla u četvrtak je otvorena izložba Kol'ko kapljic', tol'ko let. Riječ je o suradnji s Pokrajinskim muzejem Ptuj Ormož iz Slovenije, a ravnatelj MAS-a dr. Ivo Fadić kazao je kako se ovom izložbom nastavlja suradnja dvaju muzeja.

- Grožđe je pobrano, mošt ocijeđen, uskoro će i Sv. Martin, dakle izložba je prigodna. Postavljeno je oko osamdeset predmeta iz stakla i keramike, iz kasne antike i od 18. do 20. stoljeća. Uglavnom je riječ o vinskim predmetima, iako nisu baš svi te namjene, kazao je ravnatelj Fadić.

Autorice izložbe su Mojca Vomer Gojkovič i Nataša Kolar, kustosice Pokrajinskog muzeja Ptuj Ormož. Na izložbi je, dakle, predstavljeno 78 staklenih i keramičkih predmeta iz svih povijesnih razdoblja iz fundusa Pokrajinskog muzeja Ptuj Ormož.

Nataša Kolar kazala je nešto više o povijesti ovog mjesta. Rimski Poetovio, danas Ptuj, prije 2.000 godina bio je najprije legijski vojni tabor na rijeci Dravi nakon čega je na tom prostoru nastao grad sa oko 40.000 stanovnika. Bogatstvo ovog kraja nalazilo se u rodnim poljima gdje su Rimljani zasadili i vinograde. O vinu i vinarstvu pričaju nam brojni arheološki nalazi: vrčevi, čaše, ostaci drvenih bačvi te razni poljoprivredni alati. Nađen je i spomenik bogu Liberu (zaštitnik trsa i vina). Krajem antike zamire vinogradarstvo. Njegov ponovni procvat događa se tek tijekom srednjeg vijeka, posebno u renesansi, koja donosi i neke novosti. U gradovima gostuju umjetnici i obrtnici, a mijenjaju se navike u prehrani. Priprosta svakodnevna hrana zamjenjuje se onom spravljenom prema stranim receptima i poslužuje u raskošnom posuđu. Vino se toči u venecijanske visoke čaše i majoliku. Među pivskim posuđem posebno mjesto zauzimaju majolika i fajanski oslikani vrčevi koji su u 18. i 19. stoljeću bili uvezeni iz sjeverne Italije za kranjske vinopije. U Sloveniji u tom razdoblju majoliku proizvode seoski lončari.

Izložbu, koja ostaje otvorena do 10. prosinca, otvorio je Radovan Dunatov, pročelnik Grada Zadra za kulturu i šport.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno