Skulpture od materijala koje je more izbacilo na obalu Silbe

Slika korisnika admin
Vedran SITNICA

Garbage Epic naziv je izložbe koja je u četvrtak otvorena u Galeriji Zadarta u Varoši. Izložba „epskog smeća" nastala je tijekom umjetničke kolonije na Silbi u sklopu platforme S.E.A Silba Environment Art, koju udruga Mavena održava na Silbi od 2010. godine. Kao je rekla kostosica izložbe Nataša Kandin, sve skulpture koje su prikazane u galeriji nastale su od materijala koje je more izbacilo na obalu.

- Ovim projektom želimo ukazati na sve veći problem otpada na našim otocima te ponuditi alternativno umjetničko riješenje kojim, osim što očistimo plaže pred sezonu, kreativno i afirmativno utječemo na ekološke probleme te edukativno djelujemo na generacije koje dolaze i njihovu svijest o različitim mogućnostima recikliranja otpada. Zbog jačanja svijesti o štetnosti otpada, vrijednostima recikliranja te uopće mogućnostima široke upotrebe materijala koji jednima budu beskoristan otpad, a drugima ideja za novo umjetničko djelo ili drugu upotrebu, umjetnička kolonija nakon čišćenja prikupljeni materijal transformira u umjetničke predmete, rekla je Nataša Kandin.

Direktor galerije Zadarta Zoran Džapo je, otvarajući izložbu, priznao da je oko izložbe bilo malo skepse, ali da su na kraju umjetnici demantirali strah. Većinu skulptura izradio je ovogodišnji voditelj umjetničkog dijela kolonije, grafički umjetnik Nikola Vincelj - Jinks. Uz pomoć volontera kreirao nekoliko iznimnih umjetničkih djela, u poznatoj vlastitoj maniri facijalnih prikaza različitih plemenskih poglavica i ostalih nepoznatih prijatelja. Ovi likovi, nastali od starih ventilatora, pegla, plastičnih boca, stakla i odbačenih cipela dobivaju oči, uši i usta, dobivaju imena i ponovno oživljavaju stare predmete u potpuno novom ruhu dajući nam jasnu poruku o tome kako je svaki kraj zapravo novi početak. Izloženi eksponati bit će tijekom trajanja izložbe ponuđeni na aukciji te će se donacije prikupljene aukcijom uložiti u organizaciju nove umjetničke kolonije na Silbi.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno