Matica Obrovčana iz Zagreba organizirala je susret Obrovčana

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Obrovac u Zagrebu
Raduje me da je sve više mladih zainteresirano za obrovački kraj. Tako je sve više interesa za kupnju nekretnina ili za investiranje, rekao je predsjednik Matice Obrovčana Mićo Jurjević
Siniša KLARICA

Zagrebački hotel Panorama proteklog je vikenda bio u znaku Obrovca. Matica Obrovčana iz Zagreba organizirala je prigodan susret zagrebačkih Obrovčana, ali i njihovih gostiju.

 - Velika vrijednost ovog druženja je u tome što je došlo 30-tak Obrovčana iz svog grada, ali i Obrovčani iz četiri države. Po prvi puta došli su i naši Karinjani. Tu su i potomci književnika Vladana Desnice, sin Uroš i kćerke Nataša i Jelena, a poznato je kako Desnica bio izrazito vezan za Obrovac i svoju obitelj koja je tamo živjela. Raduje me da je sve više mladih zainteresirano za obrovački kraj. Tako je sve više interesa za kupnju nekretnina ili za investiranje, rekao je predsjednik Matice Obrovčana Mićo Jurjević i nastavio - Na žalost, na susretu se nije pojavio gradonačelnik Obrovca Ante Župan niti predstvnici aktualne vlasti u Obrovcu. Svi priznaju da je to stara priča o rivalstvu, ali je zato gradonačelnik Zagreba Milan Bandić poslao predstavnika i osbnog prijatelja, gradskog vijećnika Ivana Šikića, dodao je Jurjević.

Zvuke Obrovačkog kraja i Bukovice, ojkalice, rozgalice i diple, Zagrebu su donijeli članovi KUD-a Kamen Bukovica iz Popovića. Neposredno prije susreta, otvorena je i izložba fotografija i arhivske građe od 19. stoljeća do 90-tih u Obrovcu, a koje prikazuju Obrovac kroz njegovu burnu povijest.  

- Sljedeće godine bit će gotova Fotomonografija Obrovca koju uređuje Matica Obrovčana, a čije izdavanje podupire niz uspješnih gospodarskih subjekata iz cijele Hrvatske. Fotomonografija će sadržavati svu povijesnu građu o Obrovcu: fotografije, novinske članke i svjedočanstva. Svu onu građu koju je bilo moguće pronaći u hrvatskim, ali i nekim stranim arhivima, te privatnim arhivima starih obrovačkih obitelji. Bit će tu pisanih tragova i fotografija o Ljudevitu Gaju i Banu Josipu Jelačiću, kraljevima i carevima koji su pohodili Obrovac i svim drugim zbivanjima do 2000-te godine. Fotomonografija će posvjedočiti kako su se mijenjale države, ali je Obrovac ostao čaroban grad uz prekrasnu Zrmanju, rekao je iznimno zadovoljan Mićo Jurjević.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno