Mali Arsenal - mjesto gdje se isprepleću prošlost, sadašnjost i budućnost Zadra

Slika korisnika valentinam
Pola godine od otvaranja jedinstvenog mutimedijskog prostora
U pet mjeseci rada Mali Arsenal posjetilo je ukupno 10.500 posjetitelja, od čega 7.800 stranih, te 2.700 domaćih gostiju
Arif SITNICA
Mali Arsenal izazvao je velik interes posjetitelja

Jedinstveni prostor Malog Arsenala novi je multimedijalni posjetiteljski centar kojega je do 20. listopada posjetilo oko 10.500 posjetitelja. Od ovog broja, kako nam je kazala Renata Peroš, ravnateljica Narodnog muzeja Zadar, koji od svibnja ove godine upravlja Malim Arsenalom, 7.800 posjetitelja bili su strani, a oko 2.700 domaći gosti.

Prostor Malog Arsenala obnovljen je krajem 2016. godine u sklopu EU projekta HERA, a njegovim stavljanjem u funkciji postao je polazna točka rute koja još uključuje i Prolaz cara Augusta, te Vrata sv. Krševana, također obnovljenih iz ovog projekta. Prezentacija ove povijesne cjeline je predstavljena kroz tri razine. Multimedijsko rješenje o Malom Arsenalu uključilo je interaktivni ekran "Fortifikacije" kao multitouch aplikacije koja sadrži dva modula: Edukativni modul - istraživanje i provjera znanja, te Modul "Knjiga posjetitelja", viseću projekciju "Vizualizacija fortifikacije" kroz 3D animaciju koja prikazuje stiliziranu vizualizaciju stvaranja i mijenjanja zidina kroz vremenska razdoblja, interaktivnu projekciju "Igra fortifikacije" kao ambijentalnu interakciju na staklenoj površini poda koja posjetitelje poziva na igru, te mobilnu aplikaciju "Zadarske fortifikacije" kao virtualnog vodiča, te dodatne edukacije s dodatnim sadržajem na temu fortifikacija izvan centra za posjetitelje za 15 lokacija.

- Našu mobilnu aplikaciju je do 20. listopada preuzelo 2.500 posjetitelja čiji mobilni uređaji imaju operativni IOS sustav i 900 korisnika s ANDROID mobilnim sustavom uređaja, kazao nam je Lovre Jurišić, v.d. pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, turizam, infrastrukturu i EU fondove, koji je ujedno bio i voditelj projekta obnove Malog Arsenala.

Do kraja 2017. godine razgledavanje Malog Arsenala je besplatno za sve posjetitelje što je jedinstvena prilika za sve Zadrane koji nisu imali prilike zaviriti u sve dijelove ovog jedinstvenog prostora. Razgled ovog prostora je moguć od ponedjeljka do nedjelje, od 10 do 12 i od 18 do 20 sati.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno