Posebna pohvala skupini Zadarski tanac na festivalu dječjeg folklora u Kutini

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
FOLKLOR
Dječja folklorna skupina Zadarski tanac učenika Osnovne škole Šime Budinića predstavljala je Zadarsku županiju na državnoj smotri folklora u Kutini
Mladi folkloraši iz Tanca imali su prigodu i provozati se skelom preko Save

 Na 6. Smotri folklora Zadarske županije, održanoj u lipnju 2017. godine, stručno povjerenstvo, u sastavu Joško Ćaleta, Tvrtko Zebec i Jasenka Lulić Štorić, istaknulo je Dječju folklornu skupinu Zadarski tanac učenika Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra, kao jednu od skupina koja je zavrijedila predstavljati Zadarsku županiju na državnoj smotri folklora 2017./2018. godine.

Smotra se održavala u Kutini, od 13. do 15. listopada 2017. godine, u Pučkom otvorenom učilištu, u organizaciji vrijednih članova KUD-a Ivančice iz Kutine koji već petnaest godina organiziraju Festival dječjeg folklora Hrvatske, utemeljen 2003. godine s idejom okupljanja ponajboljih dječjih folklornih skupina iz svih hrvatskih folklornih područja, te promicanja dječjeg folklornog izraza u Republici Hrvatskoj. Pokrovitelj festivala je predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske i grad Kutina.

Festival je tradicionalno otvorio gradonačelnik Kutine Zlatko Babić koji je naročito zahvalio mentorima, svih skupina, koji narodnu baštinu prenose na generacije koje dolaze. Nastupalo je 18 dječjih KUD-ova iz svih krajeva Republike Hrvatske – Hercegovac, Jelenje, Mala Subotica, Potok, Drenj, Lučko, Jelsa, Đakovo, Vukovar, Metković, Pula, Draganić, Punat, Molve, Vrbovec i Zadar. U dvodnevnom programu sudjelovalo je više od 850 djece koja su bila podijeljena u dvije skupine, do 10 godina u prikazu dječjih igara i njihove scenske obrade i od 10 do 14 godina s plesnom izvedbom dječjeg folklora. Svi sudionici festivala izabrani su na županijskim smotrama, a predstavljali su bogatstvo hrvatske baštine, tradicijske dječje pjesme, ples i igre. Dječja folklorna skupina Zadarski tanac učenica Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra, odjevena u narodne nošnje izrađene prema crtežu Nikole Arsenovića iz sredine 19. stoljeća, pod umjetničkim vodstvom svojih voditelja i mentora Jadranke Dunatov i Ivana Baričića, predstavila je ples Zadarski tanac uz pjesmu Lipšega tanca ne viđoh uz pratnju Tamburaškog orkestra KUD-a Zadarski tanac pod vodstvom Josipa Bakića. Festival prati i ocjenjuje prosudbena komisija, u sastavu Naila Ceribašić, Vesna Zorić i predsjednica Slavica Moslavec, koje svojim stručnim savjetima pridonose vidnom napretku skupina u plesno – glazbenom pogledu kao i dotjeranosti i očuvanju tradicijskog ruha. Prosudbena komisija je konstatirala: „kako se kutinski festival može ocijeniti kao svehrvatski festival dječjeg folklora, a stručnošću, predanošću i organizacijskim sposobnostima svojih priređivača i organizatora izdvaja se i kao najbolji festival toga tipa u Republici Hrvatskoj.“

Kod starijih skupina najbolji je bio KUD Metković, drugo mjesto pripalo je SV. Juraju Draganiću, treće KUD-u Dunav iz Vukovara, a posebnu pohvalu dobila je Dječja folklorna skupina Zadarski tanac učenika Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra.

Festival je bio još jedna prilika za druženje i učenje, a zajednička pobjeda svih sudionika je očuvanje hrvatske tradicije i njegovanje hrvatske baštine.

Mentorica: Jadranka Dunatov, mag prim. educ.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)