Prekogranična suradnja ZADRA NOVE u projektima koji potiču razvoj lokalnih zajednica

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
Za stvaranje uvjeta za IT sektor oko 330 tisuća eura
U budućnosti bi iz ovog projekta Grad Zadar trebao razvijati i ICT klaster u kojemu bi bili objedinjeni svi iz ovog sektora
Renata Marušić najavila je brojne projekte

Otvaranje studija informacijskih tehnologija na Sveučilištu u Zadru za razvijanje projekata koji se financiraju iz EU fondova stvorilo je nove mogućnosti za razvoj poduzetništva na širem području Zadarske županije. Renata Marušić, voditeljica Odjela za provedbu EU projekata u ZADRA NOVA timu naglašava kako je u tijeku projekt CODE koji je među ostalima, usmjeren na studente studija informacijskih tehnologija.

- Projekt CODE je krenuo 1. srpnja, a provodi se u sklopu Interreg programa prekogranične suradnje zajedno s partnerima iz Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Mi smo, zajedno s Gradom Zadrom koji je nositelj, kreatori ovog projekta i želimo drugima prenijeti naša znanja i iskustva koje smo stekli s partnerima u prekograničnim projektima. Ovim projektom želimo pomoći razvoju IT sektora i to nastaviti  podupirati u budućnosti. Sveučilište je jako važno u projektu, za nas je zapravo idealno jer je upisana prva generacija studenata informacijske tehnologije, što je za uspjeh projekta izuzetno važno, naglasila je Marušić. Zanimljivo je, naglašava voditeljica Odjela za provedbu EU projekata, kako je kroz već prepoznati COIN Zadar – Coworking bilo upita poduzetnika iz drugih dijelova Hrvatske koji su htjeli posao preseliti u Zadar, ali zbog nedostataka kvalitetne radne snage to nisu mogli učiniti.

- Mogućnosti su velike, a kroz novi studij puno se toga može dogoditi. U tijeku smo formaliziranja naše suradnje sa Sveučilištem u Zadru te namjeravamo puno raditi sa studentima. Konkretan rezultat bi trebalo biti opremanje jedne učionice u studentskom domu Sveučilišta gdje će se napraviti coworking prostor, učionica, predavaonica, dnevni boravak s naglaskom na IT. Osim u Zadru ista priča će se dogoditi i u Tuzli, Nikšiću i Mostaru, a brendirat ćemo cijeli sustav u CODE HUB. Svaki od četiri grada će u različitim prostorima urediti nove prostore pod ovim brendom. Vrijednost projekta je 950 tisuća eura, a na zadarski dio priče to iznosi oko 330 tisuća eura. U budućnosti bi iz ovog projekta Grad Zadar trebao razvijati i ICT klaster u kojemu bi bili objedinjeni svi iz ovog sektora. Najvažnija potreba ovog sektora su kadrovi, a to nisu nužno inženjeri elektrotehnike već oni koji imaju znanja i vještine, stečena i na stručnom studiju, kao što je ovaj na Sveučilištu u Zadru, naglasila je Marušić. 

Ekologija i poljoprivreda 

U sklopu istog programa, ZADRA NOVA provodi još četiri projekta s različitim temama. Također u tijeku je i provođenje projekta PESCAR čiji je cilj uspostava prognostičkih sustava za pružanje preporuka poljoprivrednim proizvođačima o održivom korištenju pesticida u poljoprivrednoj proizvodnji. Ovim projektom je planirana nabava 20 meteoroloških i 120 vizualnih stanica (za prepoznavanje biljnih nametnika) koje će biti postavljene na više lokacija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Projektom bi se trebali ojačati i kapaciteti pružatelja usluga, definiranje mjera za prevenciju zagađenja pesticidima u području koje projekt pokriva, podizanje svijesti među poljoprivrednicima te malim i srednjim poljoprivrednim proizvođačima o prednostima održive i integrirane poljoprivredne proizvodnje.Vrijednost ovog projekta je 601 tisuću eura, a nositelj je Zadarska županija. 

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno