Udruga Pučki Pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona u svetištu Vepric

Slika korisnika valentinam
Zapjevali i pomolili se u lurdskom svetištu
Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola svojim djelovanjem doprinosi očuvanju glagoljaškog crkvenog pjevanja i na taj način čuvaju tradicijsku baštinu Općine Tkon
Velimir BRKIĆ
Zajedno na ulazu u lurdsko svetište Vepric kod Makarske

 Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola iz Tkona na otoku Pašmanu u subotu su bili na hodočašću u hrvatskom lurdskom svetište Vepric kod Makarske. Kunjani i Kunjke nakon ručka u Makarskoj razgledali su ovaj turistički grad podno Biokova, a u povratku stari dio grada Trogira.

- Iako je Trogir nestvarni grad iz kojega nikada ne bi htjeti otići, trebalo se žuriti u Biograd na posljednji trajekt za Tkon. Takav je naš otočki život, kazao je Goran Mušćet, načelnik, koji je također član Udruge.

Udruga Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola svojim djelovanjem doprinosi očuvanju glagoljaškog crkvenog pjevanja i na taj način čuvaju tradicijsku baštinu Općine Tkon (Tkon, Ugrinić).

- Udruga je osnovana prije pet godina, međutim pjevači su pjevali i ranije na euharistijskim misama i na drugim prigodama vjerskog karaktera, priča Mušćet.

Mješovita skupina

Riječ je o mješovitoj skupini od 30-ak članova, a njihova je posebnost u tome što pjevaju u dva glasa, prvo muškarci pa žene.

– Svaku nedjelju u 11 sati pjevamo na misi u crkvi sv. Tome Apostola, a utorkom vježbamo. Voditelj je glazbenik Bepo Rušev iz Kali, koji je inače voditelj crkvenih zborova i klapa, ističe načelnik.

Kad pjevaju u crkvi, kaže, živa su propovijed koja potiče na dobar kršćanski život.

- Oni na jednostavan pučki način unose u srce vjernika zdravu kršćansku istinu i duhovnost, uvjeren je Mušćet.

Izdali su multimedijalnu monografiju (CD i DVD) pod nazivom "Tkon - Glagoljaško pučko crkveno pjevanje u Zadarskoj nadbiskupiji".

- Pjevanje je uzvišeniji i svečaniji način slavljenja Boga. "Tko pjeva, dvostruko moli", rekao je još u 4. stoljeću sv. Augustin, podsjeća Mušćet.

Nakon molitve, putovanje prema Makarskoj i marijanskom svetištu započelo je s pjesmom "Pomoz' Bože, Isus i Marija" i nije se prestajalo.

- Hrvatsko lurdsko svetište Vepric 1908. godine osnovao je biskup dr. Juraj Carić koji je i pokopan u svetištu, znalački će Pavao Grdaš, sin pokojnog zvonara Faušta, kojem je životni san obnova župne crkve sv. Tome Apostola iz 12. stoljeća.

Veličanstvena slika u Vepricu, prirodna špilja i cijeli krajolik s brežuljcima, raslinjem i potokom među njima živo podsjeća na Lurd, gdje se Blažena Djevica Marija 1858. godine Bernardici Soubirous ukazala 18 puta.

Novi dom za duhovne vježbe

- U ovom središtu podignuta je kapela sa sakristijom, oltar na trgu, kamene ispovjedaonice, postaje križnog puta, dom za duhovne vježbe, staze za procesije, objašnjava prodavač u prodavaonici s rukotvorinama i suvenirima.

Zbog izuzetno velikog interesa gradi se i novi dom za duhovne vježbe ogromno zdanje netipično za svetište koje će imati 40 jednokrevetnih spavaćih soba.

- Izgradnjom nove građevine, u svetištu će se nalaziti ukupno 55 soba sa postojećih 15 koje se nalaze u drugom objektu, rekao je don Mijo Šurlin, upravitelj svetišta.

Mnogi prolaznici ovdje navrate da se odmore, kratko se pomole Majci Božjoj, upale svijeću i nastave svoj put. Drugi ostaju dulje, izmole krunicu, obave Put križa, sudjeluju u euharistijskom slavlju.

- Ovdje se nije ukazala Gospa, međutim mnogi su u svetištu ostavili svjedočanstva o uslišanim molitvama, bilo u spomen knjizi, u svojim pismima ili na kamenim pločicama postavljenim ovdje uzbrdo. Ima i onih koji su u svetište donijeli i svoje zavjetne darove, naglasio je don Mijo. Pritom je preporučio da u obilasku svetišta budemo u tišini. Naime, u kapelici je grupa Zadranki na duhovnoj obnovi.

Duhovna obnova

- Svi oni koji su ovdje srcem i dušom otvoreni Gospodinu utječu zagovoru Bezgrešne Bogorodice, osjetit će da se nalaze na blagoslovljenom mjestu, gdje se u ljepoti prirode i iskrenosti duše kuša Božja blizina i radost majčinske Marijine ljubavi, navodi ovaj svećenik porijeklom iz Imotskoga.

Zbog svoje prirodne ljepote i tišine ovo je svetište veoma posjećeno kroz cijelu godinu, a glavni su hodočasnički dani 11. veljače za Gospu Lurdsku i 15. kolovoza za Veliku Gospu. Posebno je svečano 7. rujna, dan uoči blagdana Male Gospe.

- Svečanoj večernjoj misi prethodi put križa, a posebno je veličanstvena marijanska procesija nakon svete mise u sumrak, kada mnoštvo vjernika sudjeluje u procesiji s upaljenim svijećama i pjesmama u čast lurdskoj Gospi, zaključio je don Mijo Šurlin koji je u kapeli duhovnog centra u svetištu objasnio smisao predivnog mozaika koji prikazuje Navještenje Gospodinovo i Raspetog Krista.

A nakon obilaska svetišta i molitve pučki pivači iz Tkona zapjevali su nekoliko crkvenih pjesama iz svog bogatog repertoara.

Nematerijalna baština

S područja Općine Tkon ukupno je 26 proizvoda označeno oznakom Hrvatski otočki proizvod) što je najviše na Jadranu.

- Od toga dva su nematerijalna proizvoda, manifestacija Škraping i Glagoljaško pučko crkveno pjevanje koje izvode Pučki pivači crkve sv. Tome Apostola, ponosno će Branko Smoljan, predsjednik Općinskog vijeća.

Brojni nastupi

Udruga je sudjelovala na ovogodišnjim Vinkovačkim jesenima, u Zagrebu su nastupili na Svečanosti pasionske baštine, mise su pjevali u Međugorju, Trsatu, otoku Prviću, Privlaci, Rogovu, u crkvama na otocima Pašman i Ugljan i drugdje.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno