Volontiranjem do željenog studija i zanimanja

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika valentinam
U tijeku provedba projekta „Volontiranje – kompetencije za budućnost“
Projekt je prvenstveno namijenjen srednjoškolcima, a temelji se na upoznavanju učenika s konkretnim iskustvima i uvjetima rada u željenim zanimanjima putem volontiranja
Vedran SITNICA
Volonterski centar otvoren je za sve koji se žele uključiti

Zahvaljujući brojnim aktivnostima i projektima zadarskog Volonterskog centra svijest Zadrana o potrebi volontiranja raste, ne samo među mladima već i osobama srednje životne dobi, pa i umirovljenicima. Ipak, većina onih koji edukacijom žele steći volontersko iskustvo dolaze iz redova mlađe populacije građana, kojima je namijenjen i novi projekt kojeg je započeo Volonterski centar Zadar.

Jednogodišnji projekt

- Volonterski Centar Zadar započeo u kolovozu ove godine s provedbom projekta "Volontiranje – kompetencije za budućnost" koji je na natječaju za financiranje programa lokalnih volonterskih centara u 2017. godini dobio financijsku podršku Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a kojeg Volonterski centar Zadar provodi u partnerstvu s Gradom Zadrom i Zadarskom županijom, doznajemo od Josipa Vidova, voditelja Volonterskog centra Zadar, koji kaže kako je riječ o jednogodišnjem projektu koji završava u kolovozu 2018. godine i kojemu je cilj povećanje broja volontera i koordinatora volontera na području Zadarske županije, te promocija potvrde o kompetencijama stečenim kroz volontiranje s naglaskom na nove volonterske programe kojima se stječe iskustvo potrebno za daljnje obrazovanje. 

Projekt „Volontiranje – kompetencije za budućnost” namijenjen je prvenstveno srednjoškolcima, a temelji se na upoznavanju učenika s konkretnim iskustvima i uvjetima rada u željenim zanimanjima putem volontiranja.

Kako volonterstvo nije odgovarajuće zastupljeno u školskim kurikulima, doznajemo dalje u zadarskom Volonterskom centru, edukacijom učitelja odnosno profesora, kao i stručnih suradnika u školama s područja Zadarske županije želi se pridonijeti razvoju volonterstva kao najčešće zastupljenog građanskog aktivizma.

Deficitarna zanimanja

- Zajedničkim sudjelovanjem na edukaciji predstavnika neprofitnih organizacija, ustanova socijalne skrbi, škola, jedinica područne samouprave i drugih, došlo bi do umrežavanja sudionika edukacije, te bi se postigao efekt suradnje među neprofitnim organizacijama, bilo da se radi o socijalnim, odgojno-obrazovnim ustanovama ili organizacijama civilnog društva, kaže dalje Vidov, te ističe kako bi se razvojem novih volonterskih programa u socijalnim ustanovama koji su specifično namijenjeni učenicima srednje škole, omogućilo stjecanje novih znanja i vještina kao dobra podloga za upis na određene fakultete. Tako, primjerice, Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u Zagrebu priznaje volontiranje u ovom području rada, kao prednost pri upisu.

U suradnji s OŠ Voštarnica, Dječjim vrtićem Latica, Domom za odrasle osobe Sv. Frane Zadar, Kabinetom za ranu intervenciju u sklopu Caritasa Zadarske nadbiskupije i Domom za odgoj djece i mladeži Zadar učenicima će se ponuditi volonterski programi kako bi se prije samog upisa na fakultete, upoznali sa strukom koju će kasnije eventualno odabrati. S obzirom da se radi o deficitarnim zanimanjima na području Zadarske županije u Volonterskom centru smatraju da će na ovaj način pridonijeti i potrebama u lokalnoj zajednici, te sve zainteresirane za sudjelovanje u projektu "Volontiranje – kompetencije za budućnost" pozivaju da se u njega uključe.

Navedimo još kako će Volonterski centar Zadar u sklopu projekta organizirati konferenciju pod nazivom „Vrednovanje volontiranja s naglaskom na potvrdu o stečenim kompetencijama kroz volontiranje“. Cilj je promovirati značaj volonterstva, benefite za kasnije obrazovanje odnosno zapošljavanje. Na konferenciji će biti prikazan i kratki promo film o volontiranju na području Zadarske županije.

Uskoro prijave za najvolontere

S ciljem promocije i informiranja građana o volonterstvu na razini Zadarske županije, Volonterski centar Zadar uključit će se već tradicionalno u nacionalnu kampanju “Hrvatska volontira” koju organizira Hrvatska mreža volonterskih centra na nacionalnoj razini. Kao i svake godine, 5. prosinca Volonterski centar Zadar obilježit će Međunarodni dan volontera u koji će uključiti veliki broj mladih s ciljem promoviranja volonterstva na području Zadarske županije. Upravo ovih dana, doznajemo u VCZD, započet će rok za dostavljanje prijava za najvolontere, a odabranima će na svečanosti 5. prosinca biti uručena volonterska priznanja, među kojima i "Volonterska ruka." Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985. godine, a promoviranju vrijednosti volontiranja i razvoju civilnog društva od  8. travnja 2013. godine, od kada je osnovan, umnogome pridonosi i Volonterski centar Zadar.

Brojne mogućnosti za volontiranje

Ideja da Zadar dobije Volonterski centar razvijala se dugo, a do njene realizacije došlo je velikim zalaganjem Udruge socijalnih radnika Zadar, ali i uz financijsku pomoć Grada i Županije. Udruga socijalnih radnika je svojevremeno u suradnji sa Sveučilištem u Zadru provela istraživanje koje je pokazalo kako je u Zadarskoj županiji potreban Volonterski centar. Iako se brojne zadarske ustanove, udruge i organizacije u svome radu oslanjaju i koriste pomoć volontera, Volonterski centar se pokazao kao potrebno mjesto koje okuplja volontere i povezuje ih s ustanovama, organizacijama ili aktivnostima kojima su volonteri potrebni. Mogućnosti volontiranja su brojne, pa se tako dobrovoljnim radom svi zainteresirani mogu „pronaći“ na mnogim područjima - od rada s djecom i rada s osobama s tjelesnim oštećenjima ili psihičkim poteškoćama, do rada s osobama koje se bore s ovisnošću. Mnogi volonteri uključuju se u rad sa starijim osobama, a volontirati se može, ističu u Volonterskom centru, i na području kulture i umjetnosti prilikom organiziranja i vođenja likovnih radionica, pomaganja u organizaciji i pripremi koncerta, obavljanja administrativnih poslova, vođenja radionica i tematskih večeri. Ostali oblici volonterskih poslova odnose se na pomoć u administraciji, rad na računalu, javljanje na telefon, predstavljanje određenog programa građanima, dijeljenje letaka itd. Za sve te aktivnosti potrebna je najčešće tek dobra volja, komunikativnost, odgovornost i određene stručne vještine.  

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)