Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Bez novog direktora TZG Zadra Marija Paleke predstavljen Advent težak 1,1 milijun kuna

23.10.2018. 10:53
Bez novog direktora TZG Zadra Marija Paleke predstavljen Advent težak 1,1 milijun kuna


Ovogodišnji Advent u Zadru održat će se od 24. studenog do 2. siječnja. Slično prijašnjim godinama Turistička zajednica Grada Zadra potrošit će 850.000 kuna za glazbeni dio programa te 150.000 kuna za produkciju, ali će Grad Zadar također imati ulaganja s obzirom da se Advent radi na više lokacija. Advent će se održati na dosadašnjim lokacijama – Trgu Petra Zoranića te Trgu pet bunara, ali će se dio događanja preseliti i kod crkve Gospe od Zdravlja, kao i na Višnjik gdje će biti izgrađeno i otvoreno klizalište. Ove su se godine u organizaciju, pored Grada Zadra, TZ-a grada Zadra, Obrtničke i Gospodarske komore te Udruženja obrtnika, uključili i Tržnica Zadar te SC Višnjik, najavljeno je na konferenciji za novinare koja je održana jučer u TIC-u, a na kojoj su bili uglavnom direktori i visoki predstavnici navedenih institucija, osim novoizabranog direktora Turističke zajednice, Marija Paleke. On je, prema riječima Ante Galića, bio na važnom sastanku u Splitu. Na konferenciji za novinare bili su tako Branko Dukić, zadarski gradonačelnik, Ivica Katić, pročelnik za gospodarstvo, obrtništvo i razvitak otoka, Ante Galić iz TZ Zadra, Tomislav Letinić, direktor Tržnice Zadar, Petar Pedišić, viši stručni suradnik u HGK, Denis Karlović, direktor SC Višnjika, Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore, te Robert Kovačević, predstavnik Udruženja obrtnika, a konferenciju je vodila koordinatorica Adventa Danijela Rimanić.
– Pri kraju smo priprema organizacije ovogodišnjeg Adventa u Zadru u kojega smo uložili malo više truda te uključili Tržnicu i SC Višnjik. Prilikom stvaranja programa vodili smo se i anketom koju smo proveli prošle godine među posjetiteljima, sudionicima tijekom Adventa. Kao prvi korak je nabavka iskoristivih kućica za kojima i inače postoji potreba tvrtke Tržnica. Osim toga i Višnjik se priključio organizaciji izgradnjom klizališta, što će i biti gotovo do početka Adventa, najavio je kratko Dukić.
Denis Karlović nadovezao se rekavši kako je ovo cjelogodišnji projekt koji je tijekom tri zimska mjeseca biti natkriveno klizalište, a ostali dio godine služit će kao rolalište. Izgradit će se na prostoru između dvorane i bazena na površini od 600 četvornih metara te će koštati oko 400.000 kuna. S izgradnjom bi se trebalo krenuti sljedeći tjedan.
Ante Galić rekao je kako još uvijek nemaju u potpunosti definiran programski dio Adventa, ali je rekao kako će biti sličan prošlogodišnjem. Naime, opet će nastupati zadarski pjevači, bendovi i razni drugi scenski izvođači. Od imena je nabrojao TBF, Nelu Šarić, Franku Batelić, Coloniu, Gustafe, Jinx…
Petar Pedišić je najavio tradicionalan sajam Naši mali gušti koji će ove godine biti organiziran na novoj lokaciji – Forumu i to u vremenu od 12. do 15. prosinca. Na ovogodišnjem sajmu nastupit će 70 izlagača, a naglasio je kako je za izlagače sudjelovanje besplatno.
– Tržnica Zadar uključila se u organizaciju Adventa jer imamo viziju proširenja djelatnosti na sajmove i davanja u zakup sajamske opreme za što smo zakupili 25 kućica kako bismo provjerili njihovu kvalitetu i funkcionalnost da bi u budućnosti, ako se ukaže prilika, mogli ući u kupnju istih. Natječaj za zakup je otvoren od danas do 2. studenog te imamo dvije veličine od 7 m2, s terasom od oko 9 m2, te veće od 8 m2 s terasom od 18 m2. Početna cijena najma je 12.000 kuna, a kućice će moći biti otvorene preko tjedna do 23 sata, a vikendom do 24 sata, rekao je Letinić.
Na pitanje novinara znači li ovo da je Grad Zadar odustao od nabave tipske dalmatinske kućice, gradonačelnik Dukić je pojasnio kako će izraditi prototip kućice na temelju kojega će vidjeti kolika je isplativost i funkcionalnost na temelju čega će odlučiti hoće li ih dalje raditi.
– Svakako ćemo kućicu predstaviti javnosti. Ipak, prema prvim informacijama čini nam se da će kućica biti dosta skupa, kazao je Dukić.