Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

FOTOGALERIJA: Dragarskim folklorašima prva nagrada publike i treća stručnog žirija u Njemačkoj

23.10.2018. 11:33
FOTOGALERIJA: Dragarskim folklorašima prva nagrada publike i treća stručnog žirija u Njemačkoj


 "Ovdje nitko nije normalan, nije normalan, nije normalan…" refren je koji su poveli ushićeni članovi KUD-a Sveti Ante iz Draga, a gromoglasno prihvatila dupkom puna športska dvorana u Filderstadtu, gradiću nedaleko od Stuttgarta.
Velika fešta i slavlje uslijedilo je nakon što je objavljeno da je KUD Sv. Ante osvojio prvu nagradu publike i treću nagradu eminentnog stručnog žirija na 6. Međunarodnom susretu čuvara hrvatske etno baštine, među 16 folklornih skupina iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Njemačke i Švicarske.
– Nastup je započeo pjesmom "Sveti Ante koji si na konalu" u izvođenju najstarije grupe. Nastavilo se Dragarskom šetnjom uz pjesmu "Oj vi Drage moje misto rodno", a završilo brzim kolom uz komande "stupni" i "koči", u jednom će dahu ponosni Ivan Baričić, umjetnički voditelj i koreograf, koji osim u Dragama vodi KUD Zadarski tanac iz Zadra, KUD Zlatna luka iz Sukošana te plesnu udrugu Prvi ples.
Na Susretu kojeg već tradicionalno organizira Folklorno društvo Ruža iz Filderstadta predsjednika Dražen Žugaca, a pokrovitelj festivalskog dijela Hrvatska matica iseljenika, okupilo se više od 1.200 folkloraša, tamburaša i njihovih prijatelja.


Dvije kutije listića
– Ovakva okupljanja imaju iznimno značajne za hrvatski narod u iseljeništvu, ali i domovini, ističe Baričić.
Dragarski folkloraši jedini su od 17 folklornih skupina nastupili bez glazbene pratnje.
– Glasačkih listića je bilo dvije kutije, a stručni ocjenjivački sud je bio u sastavu: Andrija Ivančan, umjetnički ravnatelj ansambla Lado, Vedran Vidović, predsjednik Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u Bosni i Hercegovini, Snježana Juričić, voditeljica projekta Škola hrvatskog folklora u organizaciji Hrvatske matice iseljenika, Vjekoslav Marinić, voditelj za tradicijske instrumente u Školi hrvatskog folklora, nabrojio je Baričić.
Folklorašima iz Draga u Općini Pakoštane trebalo je proputovati dvije tisuće kilometara da bi iznenađujuće ali sasvim zasluženo u velikoj konkurenciji osvojili dvije prestižne, povijesne nagrade.
– Iza imena KUD Sveti Ante Drage stoje entuzijasti kulture, poštovatelji i čuvari glazbene i plesne tradicije, rekla je prva dama folklora u Dragama Bosiljka Stojanov, predsjednica KUD-a osnovanog 14. svibnja 2016., koja nije mogla sakriti suze radosnice.
KUD broji 50-ak članova u dvije skupine, odraslu i mladu skupinu. Dopredsjednik je Goran Barešić, a tajnica Nada Stojanov. Glazbeni dio vodi etnomuzikolog, prof. Jordanko Miloša, ravnatelj OŠ Biograd.


Impresivni Pučki pivači
– Ovo je veliki uspjeh za malo mjesto kao što su Drage, poručila je Bosiljka prije nego je završila na ramenima svojih folkloraša.
U izboru “Najljepše djevojke u narodnoj nošnji” lijepa i mladolika Paula Srdarović iz KUD-a Sv. Ante bila je u najužem izboru za laskavu titulu i finalno natjecanje u Tomislavgradu.
Program je vodio Branko Uvodić, urednik i voditelj HRT-ove uspješnice Lijepom našom. Za dobru zabavu nakon festivalskoga dijela programa pobrinuli su se članovi grupe Najbolji hrvatski tamburaši, bivši Zlatni dukati. U pauzi su impresivni nastup imali Pučki pivači iz KUD-a Sv. Ante, s njima je pjevala cijela dvorana.
Slavlje su izdržali i Klonimir Vulin (82) i Milka Vulin (80) ali i Josip Canjuga (12), Domenika Barešić (11) kao i Leona Barešić (11) od koje se nije odvajao ponosni djed Mate Barešić. Oni srednjih godina slavlje su nastavili u hotelskoj sobi br. 129, do jutra i povratka u Hrvatsku, u Drage.




Sudionici međunarodne folklorne fešte
Folklorne skupine iz Njemačke: FS “Dijaskorak” iz Offenbacha, FA Biseri iz Darmstadta, FS Krešimir iz Bad Cannstatta, FS Tomislav iz Stuttgart-Zentruma, KUD Croatia-Filstal iz Goeppingena, FG Tin iz Hannovera, FS Tamburica iz Esslingena, FD Ruža iz Filderstadta.
Iz Švicarske: HKUD Fala iz Schaffhausena.
Folklorne skupine iz domovine: KUD Šartovac iz Šartovca kod Kutine u Sisačko-moslavačkoj županiji, KUD Vesela Šokadija iz Koritne kod Đakova u Osječko-baranjskoj županiji, FD Otočac iz Otočca u Ličko- senjskoj županiji, KUD Kolo iz Starog Grabovca kod Novske u Sisačko- moslavačkoj županiji, KUD Mokro iz Mokroga u općini Konjic Hercegovačko-neretvanske županije u BiH, KUD Izvor iz Usore u Zeničko- dobojskoj županiji u BiH, KUD Sv. Ante iz Draga u Općini Pakoštane.